Ce va face Putin după anexarea teritoriilor ucrainiene ocupate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin este încolţit. Este părăsit şi de aliaţii săi fideli, Turcia, China, India, Serbia, Kazahstan, care nu vor recunoaşte rezultatele referendumurilor de aderare la Federaţia Rusă a teritoriilor ocupate.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Şi nici militar sau economic nu ajută Rusia. Sancţiunile economice impuse de statele occidentale falimentează economia Rusiei, care se vede lipsită şi de veniturile uriaşe provenind din exporturile de hidrocarburi. Recentele atentate asupra conductelor Nord Stream accentuează şi mai mult această cădere abruptă a veniturilor Rusiei.

Ce poate face Putin să se salveze din aventura creată, şi care a costat zeci de mii de vieţi omeneşti, majoritatea ruşi?

Continuare războiului cu Ucraina în datele actuale

Îl va pierde sigur, după succesele înregistrate de Ucraina în zona Harkov. Rusia a abandonat în acea contraofensivă ucraineană mii de tone de armament care este acum folosit împotriva sa. Mobilizarea a 300.000 de noi soldaţi se prefigurează a fi un eşec, generând şi exodul a sute de mii de ruşi de înaltă calificare, exod care pune economia Rusiei pe butuci. Respectivii recruţi nu sunt instruiţi, nu au armament de calitate şi condiţii de cazare şi masă normale. În general, moralul trupelor ruseşti este la pământ. Populaţia Rusiei este afectată cumplit de zecile de mii de morţi, de căderea economiei ruse, iar acum de riscul mobilizării a 1,2 milioane de noi soldaţi.

O altă înfrângere majoră a Rusiei se prefigurează la Lîman. Trupele ruseşti sunt aproape încercuite în „buzunarul” Lîman, iar când comandanţii lor au cerut aprobarea pentru retragere, le-a fost refuzată. Urmarea este că alte mii sau zeci de mii de soldaţi ruşi vor pieri şi aici.

În concluzie, într-un război clasic, de uzură, Rusia nu are nici o şansă, în faţa armatei ucrainene susţinută de ţări NATO cu echipamente militare, armament, informaţii preţioase şi instrucţie pentru utilizarea armamentului modern transferat Ucrainei.

Utilizarea armelor nucleare tactice

Şi această variantă este improbabilă, pentru că NATO şi America au ameninţat că vor interveni cu consecinţe catastrofale pentru Rusia. Chiar dacă intervenţia nu va presupune arme nucleare, capacitatea militară a NATO, compusă din 30 de state, este de zece ori mai mare comparativ cu a Rusiei. Ca să nu mai vorbim de forţa economică a celor 30 de state, în timp ce Rusia are un PIB/locuitor mai mic decât al României.

Au avut loc convorbiri secrete, în privat, între America şi Rusia, în care lideri americani au explicat în detaliu rușilor ce-i aşteaptă dacă fac apel la arme nucleare.

NATO are tot dreptul să invoce art. 5 din Tratatul NATO, pentru că norii radioactivi produşi de bombele nucleare tactice ruseşti vor afecta şi ţări vecine Ucrainei, printre care şi România.

Toţi liderii ţărilor asiatice, altă dată apropiaţi de Moscova, au avertizat la rândul lor pe Putin să nu apeleze la arme nucleare tactice, pentru că vor rupe definitiv relaţiile militare, economice, comerciale cu Rusia.

Nu se poate ca Putin să nu ţină cont de astfel de averizari.

A treia cale. Distrugerea oraşelor mari şi a infrastructurii din Ucraina

Este aproape sigur că armata Rusiei are încă rezerve de rachete puternice, performante, de avioane moderne, care să atace oraşele mari din Ucraina, Kiev, Lvov, Odesa şi altele, precum şi elementele esenţiale de infrastructură ale Ucrainei.

Din câte s-a văzut până acum, Ucraina nu are mijloacele militare necesare interceptării tuturor rachetelor de mare putere şi viteză trimise de Rusia. Cu încărcături nenucleare, dar cu bombe extrem de mari şi periculoase.

Şi la aviaţie este de presupus că Rusia are încă rezerve mari de avioane performante, capabile să transporte bombe cu efecte majore asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.

De ce nu le-a folosit până acum Rusia? Pentru că spera să ocupe întreaga Ucraina, şi nu avea niciun interes să obţină o ţară distrusă şi ruinată economic. Acum nu mai speră aşa ceva, dar vrea să demonstreze NATO, occidentului şi Americii ce armată invincibilă are. Este singura posibilitate în care o mai poate face.

Legal, NATO nu poate interveni

Noile teritorii anexate devin parte din Rusia, conform „voinţei” cetăţenilor lor. Pe Putin nu-l interesează că statele lumii nu recunosc valabilitatea referendumurilor de aderare.

După anexare, armata ucrainiană este considerată că atacă teritoriul Rusiei, iar doctrina militară îi permite să adopte toate măsurile necesare pentru a-şi proteja teritoriul. Ca urmare, Ucraina va fi considerată stat agresor împotriva Rusiei, şi „executată” cu toate mijloacele militare pe care le are Rusia, mai puţin cele nucleare.

Pentru Rusia ar fi posibil să atace cu rachete centrele de comandă şi de putere aflate în capitala Ucrainei, Kiev, precum şi din alte oraşe mari. Poate distruge reţele de transport a energiei electrice, în centrele sale nodale. Poate ataca baraje hidrotehnice pentru a inunda părți însemnate ale Ucrainei, poate ataca reţele de cale ferată, poduri şi drumuri principale. Totul pentru a paraliza viaţa cotidiană a zecilor de milioane de ucraineni. Şi va continua această distrugere a ţării, până când conducerea Ucrainei va ridica steagul alb şi va cere încetarea ostilităţilor.

NATO nu are temeiul legal să intervină într-o astfel de situaţie. Va continua să alimenteze cu armament Ucraina, dar nu cred că aceasta se va putea opune puterii formidabile date de rachetele,  avioanele şi dronele armatei Rusiei.

S-ar putea să mă înşel, şi eu aş fi primul bucuros că m-am înşelat.

Concluzie

Cred că Putin va apela la acest al treilea scenariu, pentru că celelalte două nu-i sunt accesibile. Sancţiunile economice dictate de Occident în continuare nu cred să-l mai impresioneze pe Putin, pentru că economia Rusiei este oricum la pământ. Iar Putin trebuie să justifice printr-o victorie zecile de mii de soldaţi ruşi morţi pe front, altfel va fi „executat” de şefii politici şi ai armatei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite