Ce s-a ales de planurile lui Putin de acum un an?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt puţine zile şi se împlineşte un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Într-un discurs din 24 februarie 2022, Putin şi-a precizat planurile şi intenţiile. Să vedem ce s-a ales de acele planuri.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În mare, Putin nu şi-a imaginat că va purta un război cu întreaga lume civilizată. Din care nu avea cum să iasă învingător.

Nu şi-a imaginat că Europa nu va rămâne prizoniera Rusiei în materie de resurse energetice.

Nu şi-a imaginat că NATO şi alte ţări vor contribui masiv la înarmarea Ucrainei, şi că Rusia nu va putea opri acest proces.

Nu şi-a imaginat duritate sancţiunilor economice occidentale, plecarea din Rusia a circa 1000 de companii mari, declinul accentuat al economiei Rusiei.

Nu şi-a imaginat că va fi abandonat de China, India, Turcia, chiar şi de Iran şi Serbia, care au criticat dur războiul dus de Rusia.

Cam multe nu şi-a imaginat Putin, şi nu mai este mult până când va plăti pentru această lipsă de imaginaţie.

Ce şi-a imaginat Putin

Este vorba de sancțiunile cu care an de an și pas cu pas suntem amenințați de către politicienii occidentali iresponsabili, dușmani ai țării noastre. Mă refer mai ales la extinderea către Răsărit a Pactului Militar și agresiv NATO, care și-a transportat și își transportă încă infrastructura militară cât mai aproape posibil de granițele Rusiei.

Şi ce a reuşit să obţină? NATO a adus întăriri în personal şi echipamente militare în România, Polonia, Ţările Baltice, iar Finlanda şi Suedia au făcut cereri de aderare la NATO. Ucraina tinde să ajungă o putere militară remarcabilă, datorită dotărilor primite de la ţări NATO, antrenamentelor soldaţilor săi, fluxurilor de informaţii occidentale, zecilor de miliarde de dolari primite ca ajutor economic sau umanitar. Turcia nu mai este în situaţia să se opună aderării la NATO a celor două ţări nordice, pentru că are nevoie de ajutor occidental pentru a depăşi catastrofa economică şi umanitară adusă de cutremure. Aşa că la acest capitol Putin a „reuşit” exact contrariul. A adus NATO şi mai aproape de Rusia, comparativ cu situaţia de acum un an.

Opinia lui Putin despre Occident

Occidentul corupt, curvit, legebetizat, super-sexualizat și transumanizat este prezentat ca binele și adevărul suprem, ce trebuie transmis cu orice preț generațiilor viitoare, care, probabil, ar urma să se nască din mame de sex masculin sau chiar din eprubetă. Adversarii noștri par să-și fi pierdut mințile. Demența sexuală și scrânteala transumanistă lovește nu Rusia ci întregul sistem de relații internaționale, inclusiv Statele Unite și aliații lor.

Dezvoltarea economică a occidentului „corupt”, capacitatea de inovare tehnologică, libertatea şi democraţia de care se bucură cetăţenii săi, nivelul de trai şi mobilitatea oamenilor, ideilor şi mărfurilor, cooperarea economică, comercială şi finaciara a ţărilor occidentale, alegerile libere de care se bucură democraţiile occidentale, toate acestea şi multe altele nu valorează nimic în ochii lui Putin. Nici nu te poţi aştepta la altceva în mintea unui fost KGB-ist, educat la şcoala sovietică a lui Stalin. De la el şi de la camarila sa nu mai avem speranţe să înţeleagă ceva. Speranţele se îndreaptă spre tinerii intelectuali ruşi, spre oamenii informaţi şi culţi, care acum tac sub teroarea poliţienească a lui Putin. Dar acest război şi urmările sale pentru Rusia le va deschide ochii şi multor ruşi cu mintea întreagă, beneficiari de informaţii globale cu ajutorul internetului.

vom căuta să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, să-i aducem în fața justiției pe cei ce au comis numeroase crime sângeroase contra civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse. Planurile noastre exclud ocuparea oricăror teritorii ucrainene. Nimănui nu vom impune ceva cu forța”.

Ce s-a ales din planurile lui Putin se vede acum. N-a reuşit să „demilitarizeze” şi denazifice” Ucraina, în pofida pierderilor uriaşe în oameni şi logistică militară. S-a aflat că Putin credea că va cuceri Kievul în trei zile. A trecut un an de atunci, şi armata Rusiei este tot la graniţa de est a Ucrainei. Car despre excluderea ocupării de teritorii ucrainiene... Nu mai e nimic de spus.

Problema lui Putin este ca pe 24 februarie 2023 trebuie să explice poporului său ce a realizat intr-un an de zile de razboi. Ce a pierdut si ce a câștigat. Așteptăm să vedem ce zice.

Proiectul lui Putin: o lume multipolară, în care Rusia să ocupe locul pe care îl merită

Am văzut cu ocazia vizitei lui Zelenski la Londra, Paris, Bruxelles, care este „noua” ordine mondială visată de Putin. Până şi Viktor Orban, cam ultimul aliat al lui Putin, a participat la primirea lui Zelenski la Parlamentul European. Pe măsură ce Rusia nu s-a dovedit capabilă să reacţioneze la livrările de arme occidentale către Ucraina, acestea s-au amplificat ajungând acum la tancuri şi avioane de luptă. Cum crede Putin că se poate opune întregii lumi civilizate?

O ţară, chiar şi Rusia, ocupă în lume un loc pe care i-l dă dezvoltarea sa economică, capacitatea de inovare tehnologică, relaţiile comerciale şi financiare pe care le are, capacitatea militară. Bombele atomice nu sunt suficiente, multe ţări au arme nucleare. Armata Rusiei este afectată de corupţie şi hoţie, de slaba pregătire a conducătorilor săi, cum s-a văzut în actualul război din Ucraina. Ori Rusia are un PIB/locuitor mai mic decât al României. Iar militar, inclusiv nuclear, nu poate mişca nimic, fără ca serviciile de informaţii occidentale, extrem de performante, să nu afle. Iar sancţiunile economice şi financiare aplicate Rusiei de către ţările occidentale i-au arătat că într-o lume globalizată, fără cooperare internaţională, o ţară nu mai valorează mare lucru.

Am mai observat un lucru în ultimul an. Grija lui Putin de a nu provoca în niciun fel NATO, de teama unui răspuns militar care ar fi anihilat forţa militară a Rusiei. Livrările de armament greu către Ucraina n-au avut un răspuns, altul decât ameninţări şi grohăieli din parte propagandiştilor ruşi de la posturile tv.

Rusia şi Putin au reuşit să determine circa un milion de ruşi, dintre cei mai capabili, pregătiţi şi bogaţi, să emigreze, cu bani cu tot. Ce pierderi va suferi economia Rusiei din acest motiv, nu este greu de imaginat!

Şi dacă ar ocupa Donbasul, Rusia ar rămâne izolată de restul lumii civilizate. Merită?

Donbasul este o regiune distrusă de război. Economic nu mai valorează nimic. Ocuparea sa i-ar permite lui Putin asemănarea cu Petru cel Mare. Atât. În rest, economic sau militar, Donbasul nu mai valorează nimic. Şi atunci de ce pierderile ameţitoare în oameni şi armament, economice, pentru ocuparea acestei regiuni? Doar pentru orgoliul lui Putin.

Iar pierderile economice pe termen lung ale Rusiei sunt ameţitoare.

Şi-a pierdut cel mai important client, Europa, cu bani mulţi, pentru exportul de hidrocarburi.

S-a autoexclus din relaţiile internaţionale comerciale şi financiare.

A pierdut investiţii uriaşe ale firmelor occidentale în economia Rusiei.

I-au fost blocate active financiare şi materiale de sute de miliarde de dolari, care vor contribui la reconstrucţia Ucrainei.

China, India şi alte ţări nu pot lua locul Occidentului în relaţiile economice.

Nu mai are acces la tehnica de înaltă tehnologie a occidentului.

Au meritat ruşii toate aceste pierderi, pentru realizarea planurilor unui om fără legătură cu realitatea? Rusia va trebui sa dea un răspuns la aceasta întrebare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite