Ce a făcut Ciolacu cu asumarea răspunderii pe o lege neconstituţională este prostie sau şmecherie?

0
0
Publicat:

Apar semnale în presă că nu este posibil ca juriştii lui Ciolacu să nu-l fi informat cu privire la gravele probleme de neconstituţionalitate pe care le are legea mamut pe care şi-a asumat răspunderea guvernul. Dar Ciolacu a mers mai departe ştiind că legea n-o să treacă de CCR şi în felul acesta nu o să-şi supere clientela de partid care urma să-şi piardă funcţii de şefi cu secretare şi şoferi la scară. Şi nici pe bugetari din  instituţii comasate.

„Sacrificiile” bugetarilor reprezentau 15% din efortul de acoperire a găurii bugetare. Fără legea asumată nici mediul de afaceri nu va contribui cu 85% din efortul pentru astuparea găurii bugetare.

Ce soluţii vede ministrul Marcel Boloș

Deja ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, vorbeşte de necesitatea altor măsuri de menţinere în frâu a deficitului bugetar:

"Fără pachetul acesta de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar și probabil va fi nevoie în curând de măsuri care să ne asigure încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB. 

Acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, adică acele cheltuieli pe care nu le putem controla și vin mai ales din zona ordonatorilor principali de credite. 

În lipsa acestor măsuri, dar și a faptului că nu avem intrate în vigoare măsurile fiscal-bugetare, toate acestea îngreunează procesul de control al deficitului bugetar".

Cu alte cuvinte  ministrul Boloș şi-a luat adio de la pachetul de măsuri pe care l-a moşit vreo trei luni, şi acum se gândeşte la întoarcerea la celebrele arierate, adică nu mai plăteşte dările statului în lunile noiembrie şi decembrie, ca să menţină deficitul în zona lui 5,5% din PIB.

Eu n-am auzit vreo declaraţie venind direct de la CE că ar accepta şi un deficit de 5,5% din PIB. În fine, doar că deficitul se va duce spre 7% din PIB, dacă ministrul Boloș nu apelează la metoda arieratelor.

„Şmecheria” la care visează premierul Ciolacu este că cei de la CE nu-şi vor permite instabilitate politică şi economică în România, vecina Ucrainei şi cu rol cheie în războiul pe care îl duce cu Rusia. Şi vor da banii din PNRR guvernului Ciolacu, indiferent de mărimea deficitului. Pe care PSD şi PNL îi vor folosi pentru a cumpăra voturile bugetarilor în 2024.

Personal mă îndoiesc că cei de la CE vor renunţa la criteriile din PNRR, pentru că se vor trezi cu alte state având aceleaşi pretenţii de atenuare a standardelor de acordare a banilor din PNRR.

Dar o adâncire a găurii bugetare presupune împrumuturi şi mai mari pe pieţe interne şi externe, şi se pune întrebarea dacă aceste împrumuturi mai au în spate încrederea investitorilor că banii vor putea fi recuperaţi.

Am mai trăit experimentul acesta în 2010, când România devenise nefinanțabilă, şi a trebuit să apelăm la FMI, care a condiţionat acordarea unui împrumut de 22 de miliarde de dolari de reducerea drastică a deficitului bugetar. Se ştie ce a făcut guvernarea Băsescu-Boc în 2010.

Posibil ca în 2024 să ne aştepte aceeaşi neîncredere a investitorilor, şi România să devină nefinanțabilă. În an electoral. Se sperie gândul la ce va urma pentru guvernarea Ciolacu!

Dacă ministrul Finanţelor apelează la cunoscutele arierate are o problemă. Nu vine o altă guvernare care să se spele pe cap cu arieratele. Tot el va trebui să le plătească. Cu ce bani? Nici ministrul nu cred că ştie!

Ar trebui să avem în curând o rectificare bugetară şi un proiect de buget pentru anul 2024. În lipsa aprobării pachetului de măsuri fiscale nu văd pe ce baze s-ar face rectificarea bugetară şi creionarea noului buget. Adică nu se vor face!

Guvernul Ciolacu este într-o capcană imposibil de rezolvat. Nu are legea pentru măsuri fiscale, nu are bază pentru rectificarea bugetară şi pentru bugetul pe anul 2024, adică este total blocat.

Între şmecherie şi prostie, aş alege, mai degrabă, prostia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite