CCR se joacă cu soarta a 20 de milioane de români. Azi ar trebui să valideze rezultatele din primul tur de la prezidenţiale
0Prin deciziile sale, CCR a dat foc la ţară. Deja manifestanţii din Bucureşti şi mai multe oraşe strigă lozinci anti CCR. Presa românească şi cea străină demolează deciziile CCR şi avertizează că ne ducem într-o instabilitate politică care ne va costa şi în plan economic şi al vieţii de zi cu zi.
CCR nu are atributul să stabilească o nouă ierarhie a primului tur. Cel mult să anuleze primul tur al alegerilor prezidenţiale și procesul electoral să se reia de la zero.
De unde siguranţa că renumărarea va fi corectă?
BEC n-a apelat la vechile comisii din secţiile de votare pentru că nu le-a plătit. Posibil să nu aibă bani pentru cei circa 200.000 de membri care îşi asteaptau banii cuveniţi. Este posibil ca funcţionarea birourilor electorale în ziua de duminică, 1 decembrie, să fie periclitată din acest motiv.
Renumărarea la BEJ-uri nu se face în conformitate cu legea, care presupune prezenţa reprezentanţilor tuturor partidelor în comisiile de numărare. Nu se acceptă filmarea operaţiilor, şi este vorba de circa 300.000 de voturi de nenumărat în 3 zile. De către aparatul auxiliar al prefecturilor. Inclusiv femei de serviciu, portari şi alte categorii. Cum să ai încredere în această renumărare, mai multă decât în prima numărare?
Dar voturile diasporei, cum vor fi renumărate, dacă sacii cu voturi n-au ajuns încă în ţară?
Consecinţele deciziei CCR
BEC a anunţat ca termen final al renumărării data de 3 decembrie şi ieşim categoric din calendarul propus iniţial. O reluare a turului unu al alegerilor prezidenţiale ne va duce cu votarea suprapusă cu sărbătorile de iarnă, şi vom intra în 2025 fără preşedinte, guvern, buget aprobat. Reacţia investitorilor străini va fi suspendarea încrederii faţă de România şi a împrumuturilor pe care ni le acordă. Judecătorii CCR să facă eforul să înţeleagă cu ce se joacă.
Chiar dacă rezultatele renumărării vor fi diferite, CCR nu are calitatea să stabilească fraude, atribut exclusiv al instanţelor de judecată. Poate cel mult să anuleze rezultatele primului tur, şi să reia tot ciclul electoral pentru alegerile prezidenţiale de la zero.
Renumărarea se suprapune şi cu pregătirile, gestionarea şi numărarea voturilor de la parlamentare. Cum să-şi împartă BEC şi BEJ-urile atenţia şi efortul în două direcţii? Cu ce consecinţe?
Consecinţe asupra votului de duminică, 1 decembrie
PSD şi Ciolacu au cel mai mult de pierdut, pentru că impresia generală este şi va fi şi duminică că toate deciziile CCR au fost luate pentru a-l ridica pe Ciolacu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Precedentul eliminării candidatei Șoșoacă întăreşte această percepţie.
Deja Ciolacu a resimţit pericolul şi a declarat că nu va mai candida dacă se schimbă ierarhia primului tur. Nu vrea să fie al doilea, şi a realizat că nu are nicio şansă să-l bată pe Georgescu.
În ultimul sondaj de opinie referitor la alegerile parlamentare, PSD este pe locul al doilea, după AUR, cu 21% în intenţia de vot. A pierdut 10 puncte procentuale în doar o săptămână. Riscul imens pentru PSD rezultă din convingerea alegătorilor că n-a ştiut să gestioneze procesul electoral, a vrut să-l ridice pe Ciolacu, şi va trimite România într-o zonă în care investitorii refuză să ne mai împrumute. Presa străină este plină de descrieri ale situaţiei imposibile spre care se îndreaptă România.
Riscul cel mare este ca diferenţele de opinii dintre susţinătorii lui Georgescu, suveranistii, şi restul alegătorilor să se transforme în lupte de stradă, dacă manifestaţiile vor continua şi vor duce la ciocniri între susţinătorii celor două curente.
Situaţia României se îndreaptă spre haos generalizat, cu consecinţe greu de imaginat în planul siguranţei cetăţenilor şi economic. Şi totul într-un context extern cât se poate de nesigur şi periculos.
Ce ar putea şi trebui să facă azi CCR
Pentru a nu ieşi din calendarul iniţial al alegerilor prezidenţiale, CCR ar trebui, în şedinţa de azi de la ora 14, să valideze rezultatul alegerilor din primul tur, aşa cum l-au stabilit alegătorii. În felul acesta procesul electoral intră în parametrii normali, se încetează renumărarea voturilor în care nimeni nu are încredere, iar următoarele alegeri, de duminică şi pe 8 decembrie s-ar desfăşura într-o atmosferă cât de cât normală.
Alegerile parlamentare vor decide viitoarea conducere a României, o majoritate parlamentară, un guvern care să capete votul de încredere al parlamentului şi să reia conducerea ţării. Posibilă ar fi şi o alianţă de salvare naţională (aici am juns!) formată din PSD-PNL-USR-UDMR, care ar repara ce s-a stricat în ultimii ani în plan fiscal-bugetar.
Proiectul politico-economic al posibilului viitor premier, Ilie Bolojan, conţine exact ce trebuie acum României. Avem resurse să depăşim perioada neagră în care ne aflăm şi să devenim un stat „normal” în UE şi NATO.
Apelez încă o dată la CCR, să realizeze unde ne-a aruncat prin deciziile sale, şi faptul că azi la şedinţa de la ora 14 are ultima ocazie de a îndrepta, cât de cât, răul făcut.
Nu te poţi juca cu soarta a 20 de milioane de români, chiar dacă eşti judecător la CCR!