Câți preoți vor încălca legile Bisericii Ortodoxe Române și se vor angaja în politică?
0Cât de mult se vor implica înalții sau mai micii prelați în alegerile din România?
Care va fi influența prelaților ce vor face propagandă electorală partidelor politice, partidelor extremiste în special și ce sancțiuni riscă aceștia din partea Bisericii?
În cazul în care vor exista preoți care fac propagandă electorală toxică aceștia pot fi trași la răspundere și de justiția română nu doar de forurile superioare ale BOR?
La alegerile trecute, au fost semnalate cazuri de preoți care au făcut propagandă pe față unor partide politice, în special partidelor extremiste și unor candidați!
Există o listă undeva cu acești preoți?
Au fost sancționați în vreun fel la vremea respectivă, mai fac parte din rândul Bisericii, pot recidiva acum, propaga din nou extremismul și manipula credincioșii care merg la urne să voteze?
Dar despre înalții prelați sau mai micii preoți care și-au arătat public sau doar în sânul Bisericii simpatia față de ruși și de Putin în contextul războiului din Ucraina, putem ști ce influență vor avea aceștia la alegerile din România?
Dacă în privința Bisericii Ortodoxe Române există hotărâri clare privind alegerile electorale, celelalte culte care există în țara noastră ce au decis cu privire la implicarea sau neimplicarea prelaților în procesul electoral?
Timpul ne-a demonstrat că și la alegerile democratice de după 1989 încoace influența preoților care au ales să se implice în procesele electorale, fie că au candidat pe liste de partide politice, fie că au făcut propagandă publică și manipulare în biserici sau în spații publice a fost importantă, poate chiar decisivă pentru câștigătorii scrutinelor.
Cred că nu a fost campanie electorală în care, cu binecuvântarea și ajutorul unora dintre preoți, politicieni candidați pe liste de partid au mers și și-au făcut campanie electorală chiar în biserici! Acest lucru s-ar putea întâmpla și acum!
De ce nu respectă unii dintre preoți hotărârile Sfântului Sinod și se implică în campania electorală, de multe ori cu acceptul superiorilor, se vede de pe lună! Din interes? Pentru obținerea de bani și avantaje materiale, atât pentru parohia din care face parte cât și pentru ei personal?
De multe ori, parohiile și preoții din teritoriu sunt la mâna puternicilor administrațiilor locale sau centrale care le finanțează sub o formă sau alta, iar la schimb solicită și primesc sprijin electoral la alegeri!
Anul acesta, care partide politice și candidați de frunte credeți că vor considera înalții prelați sau mai micii preoți că ”sunt vrednici” de a fi aleși?
Vor respecta toți preoții hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române?
În noianul de știri mai mult sau mai puțin însemnate, mai mult sau mai puțin adevărate despre faptele, activitățile și vorbele preoților ortodocși și instituția Bisericii Ortodoxe Române, în noianul de relatări de presă despre ”judecățile” ultimei ședințe a Sfântului Sinod, din data de 29 februarie 2024, nu s-a regăsit publicată la vremea ei o hotărâre importantă pentru opinia publică și cler, o poziție importantă adoptată cu acest prilej!
În contextul anului multielectoral în care se află România, țară în care aproximativ 90% dintre cetățeni sunt de religie ortodoxă, Sfântul Sinod a făcut o precizare menită să clarifice poziția BOR față de viața poitică și campaniile electorale.
Hotărârea cu numărul 4:
”Reamintim poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, în contextul anului electoral 2024, în sensul neimplicării Bisericii în politica partinică, deoarece, potrivit articolului 7 alin. 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, cultele recunoscute sunt factori ai păcii sociale și orice atitudine de învrăjbire publică în societate, de partizanat politic, de atac la persoană ori de tensionare a relațiilor cu autoritățile publice sunt contrare misiunii spirituale a Bisericii în societate.”
BASILICA.RO
Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral
Nici nu începuse campania electoră a acestei sesiuni de alegeri, pe 10 martie, a și apărut știrea despre un preot din Tg. Frumos, Iași, că și-a anunțat candidatura pe lista unui partid politic pentru funcția de primar!
Câți îi vor urma dornici de funcții politice, administrative sau susținători pe față, propagandiști manipulatori pentru diverși candidați ori partide?
Este benefică sau toxică implicarea unor preoți sau a BOR în alegerile democratice din țara noastră?