Cât de imposibilă este o soluție negociată de pace în Ucraina?

0
0
Publicat:

Nu va fi Summit Internațional pentru Pace, așa cum se dorea inițial, dar oricum va fi o Conferință la nivel înalt care, pe 15 și 16 iunie, va căuta un răspuns la o dilemă ce pare acum absolut imposibil de rezolvat.

Picture14 jpg

După discuții intense la care au participat echipe de negociatori din țările interesate și care chiar contează în marile jocuri la nivel internațional, s-a ajuns la concluzia că, dacă tot este imposibil să se ajungă la un rezultat concret și care să poată fi pus în practică, atunci s-a stabilit că scopul este de a de „dezvolta o viziune comună asupra drumului de urmat pentru a se ajunge la obținerea unei păci echitabil și durabile. Aceasta trebuie să fie baza unui proces de pace”, așa cum afirmă organizatorul conferinței, Departamentul federal pentru afaceri externe https://www.eda.admin.ch/eda/fr/dfae/dfae/aktuell/dossiers/konferenz-zum-frieden-ukraine.html .

Picture15 png

Păcat că n-avem nici analiști civili sau militari care să fi avut acces la alte date decât cele transmise de presă . Dar și mai mare păcat este că nu ne-am formulat, exprimat public și foarte apăsat, punctul de vedere național, cu enumerarea priorităților aferente, pentru a explica partenerilor internaționali poziționarea și prioritățile României pentru perioada post-conflict din Ucraina. Tare păcat deoarece, după cum puteți vedea din comunicatul elvețienilor, dacă obiectivul acestei conferințe la nivel înalt este „să inspire un viitor proces de pace”, atunci toți jucătorii globali și-au mobilizat deja negociatorii pentru elaborarea unui comunicat final care să decidă perspective în consecință, posibil de acceptat nu numai pentru participanții la conferință, ci și pentru cei absenți.

Cele trei obiective enumerate sunt foarte clare și departe de a fi doar teorie inutilă:

Furnizarea unei platforme de dialog asupra mijloacelor de a se ajunge la o pace globală, justă și durabilă pentru Ucraina, fondată pe dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite

2. Promovarea unui acord comun asupra cadrului normativ pentru atingerea acestui obiectiv

Definirea în comun a unei „foi de drum” asupra modului de implicare a celor două părți într-un viitor proces de pace.

Forte interesant. Se va elabora deci un document care s[ spun[ c[ Statele membre au agreat modalitatea `n care vor alinia principiile după care va fi elaborat cel de-al doilea document, cal în care se vor enumera mijloace agreate ca fiind convenabile în opinia tuturor părților pentru a putea angaja procesul final care, dacă va fi vreodată, va duce la convocarea unei Conferințe de pace.

De vce atâtea precauții?

Din cel puțin două motive evidente.

Primul este eșecul multiplelor încercări de a lansa o Conferință de pace pentru Ucraina. Cu atât mai dificilă pare acum și realizarea „agendei complete de bal” a conferi9nței din Elveția la care au fost invitate 160 de țări dar, până acum două zile, nu confirmaseră decât 50 https://www.reuters.com/world/europe/dozens-countries-signing-up-ukraine-peace-summit-switzerland-says-2024-05-15/ participarea oficială.

Picture16 png

Al doilea motiv este la fel de evident: Rusia nu va fi prezentă la Conferință argumentând, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului că „nu reușim să înțelegem semnificația acestei conferințe de pace. Fără participarea Rusiei, cum se pot anticipa discuții semnificative și obținerea unor rezultate reale? Este o inițiativă care este inerent sortită eșecului”. În plus, poziția Chinei a fost exprimată de Președintele Xi care a spus că țara sa va participa la o conferință de pace în viitor, cu participarea ambelor părți implicate în conflict, dorind să transmită mesajul la Paris, chiar omologului său francez.

În acest context, mi se pare limpede că viitorul comunicat final al conferinței va avea o referință generală la nevoia de pace dar va conține o serie de poziționări față de perioada post-conflict, cu referințe, se spune, foarte precise asupra modului în care va fi gestionată reconstrucția economică a Ucrainei în condițiile în car, inevitabil, la un moment dat și în anumite condiții, va urma și negociere finală cu marii jucători internaționali, cu participarea Rusiei și Chinei.

În acest cadru, cine se va așeza la masa finală de tratative? Cei mai importanți donatori:

Picture17 png
Picture18 jpg

Pesemne că este o greșeală pe undeva sau vor fi adormit oficiali noștri că nu se vede pe nicăieri contribuția României. Nu se vede, nici că avem să cerem ceva.

Dar, oricum, este o discuție la care nu cred că-și permite să lipsească vreuna dintre țările din zona noastră, așa că, cine știe, poate vom vedea chiar și un document de poziție din partea României.

Cu siguranță că acum se face vorbire despre Ucraina dar, în funcție de cum vor evolua lucrurile și ce va conține acest document final, unele surse spun că echipele de negociatori ale marilor puteri ar fi pregătite să extindă discuția asupra elaborării unu text care să fie discutat mai apoi la ONU ca un document-cadru pentru definirea unui nou tip de demers colectiv pentru rezolvarea conflictelor în termenii specifici ai sec. XXI.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite