Care sunt documentele din „dosarul României“ pentru Schengen?

0
0
Publicat:

Azi, la reuniunea miniștrilor de interne din cele 27 de State Membre va fi evident dominată de tensiunile dintre Franța și Italia pe subiectul deosebit de sensibil al emigranților ilegali aflați la bordul navei „Ocean Viking” în contextul creșterii explozive a numărului de cereri de azil și, mai ales, a foarte posibile accelerări dramatice a fenomenului în contextul din ce în ce mai problematic din Ucraina.

image

Ar fi fost interesant, dar, desigur, imposibil să vedem în prealabil poziția ministrului nostru de interne. Nu este în tradiția administrației românești să deschidă asemenea discuții și, conform regulii, vom afla doar ce discută și decidă ceilalți, după care, dacă domul Președinte Klaus Iohannis va decide, va zice și al nostru ce i se va spune. Păcat, deoarece dezbaterea de acum este extrem de serioasă și implică, pentru prima oară, aproape la același nivel de atenție, ruta mai veche a migrației ilegale, „Ruta Balcanică”, alături de acesta nouă, estică, ridicată la rangul de problemă existențială pentru Europa ca efect direct al invadării Ucrainei de către trupele Federației Ruse.

După cum vedeți, discuțiile de acum sunt multe, tonul este excesiv de politizat în specificul scandalurilor politice interne de la noi. Dar oare de ce nu se arată măcar o singură dată care sunt documentele oficiale pe această temă, măcar să ne lămurim cum stau lucrurile în dezbaterea atât de încinsă de la nivelul UE?

Facem noi un sumar de documente esențiale.

Cel mai important mi se par concluziile misiunii de observatori coordonată de Comisia Europeană care a vizitat foarte recent România și Bulgaria în scopul de a putea oferi tuturor celor interesați date de ultimă oră privind modul în care în cele două țări, România și Bulgaria, implementează politica de vize, cea privind protecția datelor și asigură coopera judiciară în domeniul penal. LA misiunea respectivă au participat experți din mai multe State Membre, din Consiliu, de la Comisia Europeană și din EUROJUST.

Puteți accesa aici textul integral al Raportului difuzat pe 23 noiembrie și pe care, în opinia mea, ai noștri ar trebui să-l difuzeze prin toate canalele diplomatice de care dispunem și care ar vrea să se ocupe de subiect. Concluziile sunt clare, absolut limpezi și fără echivoc. Vin să completeze un posibil dosar de prezentare al poziției românești care, în opinia mea, ar putea cuprinde pozițiile, tot oficiale, exprimate în ultima perioadă de instituțiile europene, într-o selecție realizată de Direcția generală cu competențe în domeniu a Comisiei Europene:   

Press release November 18 Bulgaria, Romania and Croatia ready to join Schengen

Communication on Schengen enlargement Bulgaria Romania Croatia

Bulgaria and Romania fact-finding mission report

Council conclusions on completion of the process of evaluation of the state of preparedness of Romania to implement all provisions of the Schengen acquis

Council conclusions on completion of the process of evaluation of the state of preparedness of Bulgaria to implement all provisions of the Schengen acquis

EU accession process step by step European Parliament resolution to admit Bulgaria and Romania to Schengen

De unde vine setul de probleme?

Poate, în acest context, ar fi util să deschidem pentru dumneavoastră un dosar propus de serviciile Comisiei Europene în atenția delegațiilor celor 27 de State Membre, prezentare de ansamblu a realităților și problemelor din zona Schengen, document care a figurat pe agenda Consiliului Schengen din 14 octombrie 2022.

Nivelul de creștere al fluxurilor către Europa:

image

Iată cum arată acum rutele migratorii:

image

Și presiunea care, spun oficialii europeni, apare pe frontierele Ungariei, Lituaniei și României:

image

Mare amenințare? Valul actual de emigranți din Ucraina și, mai ales, cel care este estimat a se produce odată cu intrarea în iarnă, în condițiile în care țara este supusă de ruși unor bombardamente continue care distrug mereu și mereu mai multe infrastructuri critice:

image

Suntem de acord sau nu cu aceste evaluări? S-o spunem și să argumentăm. „Dosarul România” ar trebui, cel puțin în opinia mea, completat cu o secțiune accesibilă public privind modul în care țara noastră, în accepțiunea autorităților noastre competente, poate reuși să fie un argument de securitate la granița de este a Spațiului Schengen. Arătând astfel că, pe baza evaluărilor de care v-am vorbit, țara noastră are toate datele reale de a cere ceea ce este un act de normalitate, prevenind, cu argumente, disputele politice din partea unor țări care vor să-și justifice dosare naționale pe agendele politice proprii. Nu facem asta, vom pierde în continuare.

Și, în final, o ultimă întrebare: cine este negociatorul șef al acestui „dosar România” pentru Schengen? Cui i s-a dat răspunderea finală și puterea de a fi de acord cu eventuale schimbări de legislație sau procese instituționale, angajându-se în numele țării noastre așa cum era odinioară Vasile Pușcaș când vorbea în numele României (și cu atâta succes)? Să fie oare Excelența Lucian Sa Bode, doctor în științe? Să fie altcineva? Mister total.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite