Bursele nu ascultă de Trump. Musk propune o zonă de comerţ liber Europa-America, şi nu vorbeşte de capul lui

0
0
Publicat:

Visele exotice ale lui Donald Trump sunt doborâte de bursele americane şi din restul lumii. Bursele reprezintă un senzor teribil de important pentru evoluţia lumii, pentru calitatea sau nebunia aflate în spatele deciziilor oamenilor politici. Bursele acţionează în conformitate cu interesele financiare, economice ale bogătaşilor lumii, dar şi ale cetăţenilor obişnuiţi, fondurilor de pensii şi ale altor entităţi financiare care investesc banii la bursă, nu ţin cont de visele imperiale ale lui Trump sau Putin.

FOTO AFP
FOTO AFP

Echilibrele bursiere, vamale, preţurile, se stabilesc în ani de zile  în piaţa liberă, funcţie de cerere şi ofertă, nu le poate stabili un singur om, fie el şi Trump, care se crede mai puternic decât pieţele şi bursele. Uite că n-a fost aşa.

Consecinţele deciziei lui Trump

În doar două zile, joi şi vineri, s-au „topit” pe burse 5-6 mii de miliarde de dolari, sărăcind inclusiv oameni simpli care şi-au investit economiile la bursă. Şi Elon Musk a pierdut circa 115 miliarde de dolari, dintr-o avere estimată la 400 miliarde dolari.

Manifestaţiile de ieri din toată America arată că şi oamenii obişnuiţi au fost afectaţi de măsurile aiurite anunţate de Trump miercuri. China a şi răspuns cu măsuri de retorsiune,  taxe vamale de 34% aplicate produselor americane care intră în China.

Publicaţia  Financial Times face o analiză din care rezultă: Coaliția electorală a lui Trump se destramă rapid, pe fondul nemulțumirii față de politicile economice ale administrație.

“În locul dereglementărilor și reducerilor de taxe care urmăresc creșterea economică, am asistat la un act de vandalism economic amatoricesc, care trădează atât ideologia divizatoare „noi versus ei”, care stă la baza tuturor acțiunilor lui Trump, cât și lipsa unui cadru clar în politicile sale”, scrie Financial Times.

Conform FT, viteza cu care electoratul a devenit dezamăgit este uluitoare: peste 60% dintre americani au o opinie negativă despre politica economică a guvernului (cel mai înalt procent din ultimii 50 de ani) și tot atâți se așteaptă ca mediul de afaceri să sufere în anul următor.

Economiștii și analiștii au criticat vehement măsura lui Trump, considerând-o „o eroare economică profundă, dăunătoare și inutilă”.  

Publicaţia britanică The Economist scrie: „În materie de economie, afirmațiile domnului Trump sunt o prostie totală. Președintele spune că sunt necesare tarife pentru a închide deficitul comercial al Americii, pe care îl vede ca un transfer de bogăție către străini”. „În schimb, ele vor genera creșteri de prețuri pentru consumatori și vor afecta competitivitatea industriei americane, în special în sectoare precum producția de automobile și tehnologie”. 

Elon Musk se suceşte şi îl trădează pe Trump

Trump şi-a bazat demersul în materie de taxe vamale pe judecata:

America este «jefuită, prădată, violată și devastată de națiuni apropiate și îndepărtate»

Elon Musk s-a trezit din beţia trăită alături de Trump şi declară cu ocazia unei legături video avută la un congres din Florenţa al partidului italian de dreapta Lega:

„Până la urmă, sper că se va conveni ca atât Europa, cât şi Statele Unite ar trebui să treacă în mod ideal, în opinia mea, la o situaţie cu zero taxe vamale, creând pur și simplu o zonă de liber schimb între Europa şi America de Nord".

Este o întoarcere cu 180 de grade de la teoriilor lui Trump care crede că  Europa a jefuit, prădat, violat (?) şi devastat America, şi că trebuie pedepsită cu taxe vamale de 20% în comerţul cu America.

Pe lângă cele 115 miliarde de dolari pierdute de Musk în două zile pe bursele americane, sunt convins că Musk nu vorbeşte de capul lui. Era cel mai apropiat de Trump, mâna lui dreaptă, îl susţinea în toate acţiunile, până când bursa i-a luat 115 miliarde dolari din propria avere.

Probabil că şi alţi miliardari susţin acum opiniile lui Musk, şi vor o zonă de comerţ liber cu Europa.

Faptul că UE nu a reacţionat încă cu măsuri de retorsiune la aberaţiile lui Trump, mă face să cred că discuţiile din spatele uşilor închise cu Musk şi alţi miliardari dau rezultate. Încă odată, bursele salvează lumea de dezastre.

Posibil ca  UE, dar şi Canada şi Marea Britanie să-şi dorească o astfel de zona de comerţ liber, cu taxe vamale zero, care ar duce la un nucleu important de ţări ce ar putea ţine piept agresivităţii Chinei.

Dezbinarea dintre America şi Europa ar da aripi Chinei să ocupe Taiwanul, luând în mână întreaga producție de microcipuri din Taiwan, care asigură în proporţie de de 70-80% cererea mondială.

Oameni cu mintea acasă, nu alterată de beţia puterii cum se întâmplă la Trump, îşi cunosc interesele şi, iată, acţionează împotriva aberaţiilor lui Trump.

Ruptura dintre Trump şi Musk va fi oficializată în zilele următoare şi, posibil, va ieşi la iveală respingerea de către miliardarii Americii a acţiunilor lui Trump care, în loc să-i îmbogăţească, îi sărăceşte.

America are o bogată experienţă democratică, nu se va lăsa îngenunchiată de nebuniile unui conducător senil, care nu ştie pe ce lume se află, şi are puteri prea mari ce pun în pericol securitatea şi bogăţia Americii.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite