Băsescu la Berlin. Se pregăteşte o intervenţie în Ucraina?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a plecat astăzi de urgenţă la Berlin. Cu doar câteva zile înainte, la Bucureşti sosise şeful spionajului englez, iar acum aproximativ şase luni şeful serviciilor secrete americane. Situaţia în sud-estul Europei se complică foarte mult, Ucraina aflându-se pe un butoi de pulbere.

Acum câteva zile a avut loc un aşa-zis Summit Uniunea Europeană - Rusia. Acesta a durat doar două ore, adică a fost cel mai scurt Summit din istoria relaţiilor dintre cele două entităţi. Totul s-a ţinut cu uşile închise, iar durata arată tocmai lipsa de dialog.

La ieşirea din cadrul acestei scurte şedinţe de informare, Vladimir Putin a cerut public ca Uniunea Europeană să nu se implice în Ucraina şi să îi respecte suvernitatea. Este ironic că tocmai Putin a venit cu această afirmaţie, după ce a cumpărat efectiv pe cei care conduc Ucraina şi i-a determinat astfel să ducă ţara într-o direcţie contrară voinţei poporului ucrainian.

Pe graniţa României instabilitatea creşte şi asta cu o puternică susţinere din partea Rusiei. Unul din liderii Euromaidanului a fost răpit acum 8 zile. Ieri acesta a fost găsit într-o stare jalnică - a fost torturat şi mutilat de persoane care vorbeau cu accent rusesc. O fi oare vorba de un ajutor venit dinspre Moscova în vederea subordonării totale a Ucrainei Federaţiei Ruse?

Se reface din nou zidul Berlinului doar că de această dată el va fi pe Nistru... sau pe Prut. Şansele ca Ucraina să scape fără ajutor din afară sunt foarte mici, iar puterile europene par a face aceleaşi greşeli pe care le-au făcut şi atunci când Hitler a venit la putere. Ignoranţa Europei şi neintervenţia poate aduce un conflict exact la graniţa acesteia. Istoria dovedeşte din nou să lucrurile se repetă.

Astăzi, la Berlin s-au întâlnit cele mai importante persoane care ar putea decide din punct de vedere al securităţii Europei.

Poporul ucrainian vrea să fie liber, iar libertatea acestuia este în mâna Bruxellului. Fără de ajutor extern cel mai probabil revoluţia va fi înăbuşită. Acum nu mai este o joacă, este vorba de redeschiderea Războiului Rece, semne existând peste tot.

Astă vară Obama a refuzat să se mai vadă cu Putin. Săptămâna trecută preşedintele Uniunii Europene s-a văzut  cu Putin într-un summit de două ore. Ucraina, stat la graniţa celor două super-puteri, este deja inexistentă din punct de vedere administrativ şi asta cu susţinerea energică a Rusiei.

România are tot interesul într-o Ucraină Europeană, deoarece aceasta este singura care ne poate asigura stabilitatea. 

Vladimir Putin este spre sfârşit şi vrea ca istoria ţării sale să îl ţină minte ca pe un erou. Napoleon, Bismark, Hitler, au trecut prin aceleaşi situaţii- disperarea vârstei i-a împins spre gesturi extreme. Au vrut să fie eroi. Acum şi Putin vrea acelaşi lucru, neînţelegând conceptele lumii moderne faţă, de care Rusia are un decalaj educaţional de cel puţin jumătate de secol.

Armata ucrainiană a cerut preşedintelui Ianukovici să intervină în forţă împotriva manifestanţilor. Nu se ştie care armată, care ofiţeri... e un mijloc de propagandă care pregăteşte probabil o intervenţie împotriva civililor.

România trebuie să se trezească şi se pare că doar un lider a înţeles că la graniţa României se află un focar major de insecuritate. Evenimentele istorice iar prind clasa politică nepregătită.

Dincolo de sârma ghimpată ce desparte cele două state, se află o ţară care fierbe, o ţară sub ocupaţie. Pericolul nu mai este acum la 600 km distanţă ci s-a mutat lângă noi, aşa cum a fost el în 1989.

Băsescu va discuta astăzi la Berlin despre sud-estul Europei, despre Republica Moldova şi despre Ucraina. Cel mai probabil că în acest moment Uniunea Europeană pregăteşte un plan de acţiune pentru momentul în care armata ucrainiană şi poliţia vor interveni împotriva populaţiei civile. E vorba de trupe atent selecţionate din zona pro-rusă şi cel mai probabil chiar din Rusia.

Putin cere Europei să respecte suveranitatea Ucrainei, după ce el a călcat-o în picioare. Uniunea Europeană are obligaţia să apere valorile libertăţii şi ale democraţiei nu doar în interior, ci şi la graniţele ei. Nu poţi întoarce spatele unui popor care îţi întinde mâna.

Republica Moldova este prinsă într-un joc geopolitic fără de scăpare. Clasa politică din vârful ierarhiei de la Chişinău este total subordonată Moscovei. Este o problemă de luni până ce aceasta va trăda de asemenea traseul european. Sprijinul va veni tot din partea Rusiei, dar îşi permite oare România un nou Zid al Berlinului trasat prin interiorul neamului românesc?

Ucraina este cheia, dar planul B cu Republica Moldoa a devenit deja planul A. Aceste lucruri se discută acum la Berlin cu cei care sunt responsabili de securitatea Europei. 

Am regretat că în 1940 am părăsit pe românii de dincolo de Prut, avem obligaţia ca în aceste momente să nu mai repetăm aceste greşeli.

Zilele care vor urma vor demonstra că războiul rece este mai aproape decât oricând, iar de această dată România nu mai este în centrul lui, ci exact la graniţă, lucru care va implica mari resurse de securitate cheltuite. 

Soluţionarea problemei din Ucraina poate închide această problemă, dar şansele de reuşită imediată nu există.

P.S. Ce înţeleg prin intervenţie:

1. Dacă se va ajunge să se tragă în populaţie atunci vor fi atacate în mod simbolic(la început) obiective militare

2. Dacă tensiunile continuă iar drepturile democratice se restrâng se vor impuse sancţiuni dure Ucrainei(le consider de rău augur deoarece afectează populaţia)

A se vedea ultimele intervenţii NATO în situaţii similare, cele mai recente cazuri fiind Libia şi Siria.

Să nu ne amăgim: distanţa de la Berlin la Tripoli sau Damasc este relativ egală cu cea până la Kiev.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite