Bă, linişte! Ce dracu...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incompetenţa Guvernului de a manageria crizele cu care se confruntă ţara noastră rămâne acoperită... de zăpadă. Se creează mereu, şi mereu, o falsă agendă publică.

Veşti bune şi liniştitoare pentru români au venit de la preşedintele Traian Băsescu. Ieri, şeful statului a spus că s-a întâlnit cu preşedinţii băncilor austrice care activează în România (Erste, acţioanarul BCR şi Raiffeisen) şi că a primit garanţii că instituţiile de credit nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012. „Asta îmi aduce mie o linişte", spunea Traian Băsescu. Apoi, preşedintele a vorbit din nou despre creşterea economică de 1,5%, prognozată pentru acest an, în pofida recesiunii care se prefigurează pentru zona euro. Personal, cred că după aceste declaraţii, Piaţa Universităţii se va calma definitiv! Şi eu, ca şi domnul preşedinte, simt aşa, o linişte interioară profundă. Nimic nu mă scoate din sărite mai tare decât autismul politicienilor.

Este foarte bine că băncile austrice nu-şi diminuează capitalul în ţara noastră, însă asta nu rezolvă adevărata problemă a sistemului bancar în raport cu populaţia şi cu firmele: lipsa apetitului pentru creditare. Banca Naţională a României va diminua, pe 2 februarie, dobânda de politică monetară cu încă un sfert de punct (de la 5,75% la  5,50%), însă nu mă aştept la o reluare a creditării, pentru că dobânda BNR se menţine încă la un nivel ridicat. Criza economică se acutizează, riscul ca România să intre din nou în recesiune este destul de mare, însă noi vorbim de o creştere economică de 1,5%, bazată, încă, pe exporturi. Spun încă, pentru că exporturile sunt în cădere liberă. Politicienii vorbesc despre recesiune doar atunci când trebuie să justifice măsurile de austeritate. Vorbim despre stabilitate la nivel macroeconomic, chiar dacă românii nu simt şi nu vor simţi nici anul acesta nimic la buzunare. Pentru orice greşeală a Guvernului, de vină sunt Tăriceanu, Iliescu, Năstase, Ponta, Antonescu. Nu mai pot! Păi, ăştia sunt la guvernare acum?! O să mă intereseze somnul de după-amaiză al lui Crin şi imaturitatea politică a lui Ponta atunci când aceşti domni vor fi la putere. Până atunci, însă, nu mă interesează absolut deloc ce fac ei. Mă interesează că s-au desfiinţat spitalele şi oamenii mor înzăpeziţi, nu că Boc dă cu lopata în faţa camerelor video şi împarte ceai la tirişti. Pe bune, e penibil! Mă interesează că după strigătele de luptă ale jandarmilor din Piaţa Uniuveristăţii, Igaş este încă minsitrul de Interne, nu aberaţiile unui militar care a păcălit testele psihologice şi a ajuns locotent al Armatei Române. Cu o agendă publică făcută de politicieni, da, putem dormi liniştiţi!

Ovidiu Marincea este redactor şef adjunct ediţii locale ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite