Avarierea podului Kerci, un eşec major al armatei ruse. Cum va reacţiona Putin?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a marinei ruse, avarierea podului Kerci este un alt eşec de proporţii pentru armata rusă. Şi asta pentru că podul era apărat de numai puţin de 20 de sisteme de apărare navale, aeriene, subacvatice.

Cum s-a produs avarierea podului Kerci

Nu este clar cum s-a produs explozia care a avariat podul, cu o structură de rezistenţă extrem de puternică. Camionul bănuit că ar fi explodat a fost controlat la intrarea pe pod de către trupele armatei ruse, inclusiv cu o aparatura specială. Pentru aşa o explozie era nevoie de cantităţi foarte mari de explozibil. Cum de n-a fost depistată de aparatura specială de control de la intrarea pe pod? Camionul venea din Rusia, şoferul era un rus din Krasnodar. Cum ar fi reuşit să manevreze o aşa mare cantitate de explozibil fără să afle FSB?

Ar fi posibilă  explozia unei ambarcaţiuni fără echipaj sub pod. Komsomolskaya Pravda explică cum este păzit podul de eventuale atacuri pe apă:

„Pe uscat, podul este păzit de unități ale Ministerului Afacerilor Interne, iar pe apă este protejat de Flota Mării Negre și de paza de coastă a Serviciului de Frontieră FSB. În plus, instalația este păzită de o brigadă navală specială a Gărzii Ruse - echipajele acesteia patrulează zona de apă pe bărci antisabotaj, personalul este înarmat cu două mitraliere medii, precum și cu mitraliere ușoare, lansatoare de grenade și sisteme portabile de rachete antiaeriene. Podul Crimeei este protejat și de unități de război electronic. Sunt interzise zborurile cu drone, chiar și în vecinătatea îndepărtată a podului.”

Dacă Serviciile de Securitate ucrainene sunt la originea atacului, cum de au reuşit să păcălească o apărare atât de amplă a podului Kerci?

Explicaţia ar putea fi neglijenţa  serviciilor militare de apărare a podului, încă o palmă pe obrazul armatei ruse. Posibil aceasta să fie explicaţia dacă Putin l-a schimbat urgent din funcţie pe şeful militar al Operaţiunii Speciale, generalul Alexander Dvornikov, cu generalul Serghei Surovikin.

Şi succesele contraofensivei ucrainiene au la bază, pe lângă echipamentele militare furnizate de occident, degringolada din conducerea armatei ruse, corupţia şi furturile masive din banii alocaţi înzestrării armatei cu echipamente şi muniţii.

Cum va reacţiona Putin?

Putin are o a doua problemă mare după scufundarea crucişătorului Moskva: să justifice impotenţa armatei ruse în faţa militarilor  ucrainieni. Deja se propagă ştiri despre o opoziţie puternică pe care o întâmpină Putin, politica şi militară, după eşecurile Acţiunii Speciale din Ucraina. În câteva zile trebuie să vină cu explicaţii clare, după ce a şi numit o comisie de anchetă specială a situaţiei din Kerci.

O parte din criticii săi vor o reacţie puternică împotriva Ucrainei, care să spele, cât de cât, ruşinea suferită cu avarierea podului Kerci. Ce variante are Putin?

  1. Bombardarea masivă a Kievului şi Odesei, şi nu oricum, ci a principalelor instituţii guvernamentale. Cu rachetele pe care încă le deţine, Rusia ar putea da lovituri nimicitoare la Kiev, fără ca armata Ucrainei să poate intercepta toate rachetelor ce ar fi trase pentru a lovi Kievul.
  2. Atacarea unor centre importante strategice ale infrastructurii Ucrainei. Bombardarea centrelor feroviare importante, avarierea autostrăzilor principale, a centrelor de comunicaţii civile şi militare. 
  3. Lovituri aeriene împotriva centralelor nucleare ucrainiene. Nu ar fi lovituri care să doboare învelişurile reactoarelor nucleare, ci infrastructura care asigura funcţionarea acestora. Blocarea unor surse importante în furnizarea energiei electrice pentru Ucraina ar crea mari probleme în funcţionare statului şi economiei Ucrainei.
  4. Varianta mai puţin probabilă, utilizarea unei arme nucleare tactice pe teritoriul Ucrainei, pentru a speria poporul ucrainian şi întreaga lume. Numai că în acest caz escaladarea conflictului ar fi de necontrolat şi s-ar muta la nivel mondial, intre NATO şi Rusia. Ori Rusia nu este acum în situaţia de  a face faţă unui astfel de conflict.

Cert este că Putin are nevoie de o lovitură puternică împotriva Ucrainei, pentru a-şi spăla onoarea militară, grav şifonată de cele întâmplate astăzi. Dacă decide  să dea o astfel de lovitură de răspuns Ucrainei, o va face în următoarele 12 sau 24 de ore.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite