Atacuri furibunde în Congresul PSD la adresa liberalilor. Mai pot „pupa” după alegeri unde au „scuipat”?

0
0
Publicat:

Nu voi trece în revistă toate acuzele şi reproşurile aduse de conducerea PSD la adresa PNL. Se găsesc pe toate site-urile de ştiri pentru cine e curios să le vadă.

Imagine de la congresul PSD FOTO captură video
Imagine de la congresul PSD FOTO captură video

Citez doar replica lui Tănase Stamule de la liberali, la adresa PSD:

„Când aud discursul lui Grindeanu, cărătorul de genți electorale al PSD și faimoasă slugă a lui Liviu Dragnea, transformat în portavocea primului covrigar al țării, îmi dau seama că Dumnezeu a făcut o minune și a dat glas unor nevertebrate din regnul animal”.

Până la astfel de caracterizări s-a ajuns!

Problema care este importantă pentru români este ce se va întâmpla după alegeri. Comentarii pe facebook spun că după alegeri PSD-istii şi liberali se vor pupa în „Piaţa Independenţei” pentru binele şi propăşirea poporului român, mai ales că nu se poate constitui o majoritate parlamentară, alta decât PSD-PNL, aşa cum arată scorurile de la alegerile locale.

De data aceasta pare mai grea o astfel de „îmbrăţişare”, pentru că nu este clar cum se vor împărţi funcţiile de conducere la nivelul ţării.

Să presupunem că Ciolacu va ieşi președinte. Ce majoritate va avea?

Banii bugetului de care depinde mulţumirea clientelei de partid, care tocmai ce s-a bătut şi a câştigat preşedinţia pentru Ciolacu, sunt la premier şi la parlament. Ciolacu a ezitat mult timp dacă merită să se bată pentru preşedinţie, ştiind că este o funcţie fără legătură cu banii bugetului.

Dacă Ciolacu va desemna un premier de la PSD, în numele cărei majorităţi parlamentare  o va face? PNL n-ar accepta în ruptul capului să nu aibă într-o coaliţie cu PSD nici preşedinţia, nici funcţia de premier. Şi atunci pe ce majoritate mizează PSD? Cu UDMR e prea puţin, iar AUR nu va intra într-o coaliţie condusă de un partid proeuropean şi anti Rusia. Nici PSD nu are nimic de câştigat dintr-o asociere cu AUR, care va fi Gică-contra la toate iniţiativele prezidenţiale şi guvernamentale.

Concluzia este că o coaliţie cu PNL va fi posibilă doar dacă PSD le cedează liberalilor funcţia de prim ministru, ceea ce este mortal pentru clientela de partid a PSD.  Nu cred că este posibilă această variantă.

În cazul în care  Ciucă va câştiga prezidenţialele

Situaţia este posibilă doar dacă toate partidele de dreapta şi-ar da mâna pentru Ciucă preşedinte, intrat în turul al doilea.

 Cum desemnarea premierului se face în funcţie de majoritatea parlamentară creată, dacă PSD şi PNL vor forma o majoritate, funcţia de premier ar reveni PSD, adică lui Ciolacu. Este şi varianta pe care şi-o doreşte Ciolacu, care se vede în continuare stăpân pe banii bugetului de stat.

Că a adus bugetul la un deficit de peste 7%, datoria publică la peste 52% din PIB, preşedinta CE, Ursula von den Leyen nu l-a prea băgat în seamă la ultima întâlnire, nu contează în ochii politicienilor. Mai grav, dacă CE acceptă reducerea deficitului bugetar în următorii 7 ani, România, adică noi, vom plăti doar pe dobânzi 600 de miliarde de lei. Conștiințele economice ale unui covrigar la bază, nu merg până acolo încât să anticipeze ce se va întâmpla cu economia României. Crede doar ce vrea el să creadă, cu sindromul „wishful thinking”.

Nici această variantă nu va fi posibilă, pentru că liberalii nu acceptă un premier de la PSD, chiar dacă au luat președinția.

Varianta Mircea Geoană viitor preşedinte

Dacă se formează o majoritate PSD-PNL, Geoană nu va numi un premier de la PSD, ştiind că nu poate colabora cu acest partid. Şi oricum, coaliţia vine cu propuneri de premier, ori nu văd cum liberalii ar accepta un premier de la PSD, când au văzut că premierul taie şi spânzură banii bugetului, fără să ţină cont de partenerii de coaliţie. Şi în acest caz drumul este închis.

O majoritate parlamentară de dreapta

Dacă  PNL-USR-UDMR şi alte partide care se pretind de dreapta reuşesc să facă o majoritate, fără PSD, AUR şi SOS, ar fi o variantă să trimită PSD în opoziţie. Problema vine din faptul că partidele mici care îşi zic de drepta nu prea au şanse să intre în parlament, iar tripleta PNL-USR-UDMR se apropie cu greu de 50% locuri în parlament.

În acest caz, preşedintele, oricare ar fi el, va fi obligat să desemneze un premier de la PNL, partidul important al majorităţii parlamentare. Este greu de crezut că scenariul acesta este realizabil, dar ar fi o variantă mai bună pentru România.

În concluzie, nu prea există scenarii cu probabilitate mare de realizare, ceea ce face soarta politică a  României după alegeri extrem de complicată şi incertă. Cel mai ciudat este faptul ca actualii sefi de partide nu-și fac socoteala ce va fi după alegeri. Sau, mai probabil, mizează pe „pupat Piața Independenței”.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite