Anul independenţilor

0
0
Publicat:

Este din ce în ce mai vizibil că alegătorii din România şi-au pierdut încrederea în partide şi în candidaţii lor la alegerile din 2024. Este adevărat, democraţie înseamnă partide politice şi competiţia lor în alegeri. Dar la noi  partidele au luat-o razna:

-Nu mai ţin cont de interesele populaţiei ci doar de cele ale clientelei de partid.

 -Se pretează la fraudarea bugetului de stat prin contracte măsluite în favoarea celor care îi „dezonorează” cu bani negri. 

-Instaleaza în fruntea instituţiilor statului oameni de partid care, ulterior, apără interesele partidului care i-a numit, nu ale cetăţenilor.

-Lasă sistemele de educaţie şi sănătate, infrastructura ţării, în paragină.

-Ridică la cer deficitele bugetar şi comercial şi gradul de îndatorare a ţării.

În aceste condiţii şi multe altele, prea multe pentru a fi prinse într-un articol, populaţia se gândeşte dacă n-ar fi mai bine cu independenţi în funcţii de conducere, care să nu fie prizonierii partidelor care i-au propulsat şi cărora să fie obligaţi să le dea bani negri furând din bugetul de stat.

Nicușor Dan, primar independent la Capitală

„Matematică, nu usturoi” a fost lozinca care să-l diferenţieze pe Nicușor Dan de contracandidatul său Piedone. Olimpic internaţional la matematică, cu studii şi doctorat la Sorbona, după un mandat cu bune şi cu mai puţin bune, alegătorii bucureşteni tot pe el l-au votat. E adevărat, a avut sprijinul ADU (USR-PMP-Forta Dreptei). Dar scorul pe țară la alegerile locale al ADU (5,49%) şi cel al lui Nicușor Dan (47,56%) ne scuteşte de orice comentarii. Este adevărat că la Bucureşti, în Consiliul General, ADU are reprezentanţi 27%, cam câţi are şi PSD. Dar te întrebi cine a tras pe cine: ADU pe Nicușor Dan sau invers!

Mihai Polițeanu, independent,  a câştigat primăria Ploieşti

Este pentru prima dată în istorie când Ploieştiul va fi condus de un primar independent, care nu provine de la PSD sau PNL.

Aflat de multă vreme sub „stăpânirea” baronului „Lamborghini”, Iulian Dumitrescu, care a candidat şi anul acesta deşi avea dosar penal pe numele său, ploieştenii au înţeles cum le va fi mai bine: jupuiţi în continuare de Dumitrescu de la PNL, sau cu un independent. Au votat un independent.

Nicolae-Bogdănel Ștefănuță, eurodeputat independent

În vârstă de 42 de ani, a absolvit Facultatea de Economie de la Universitatea de Vest din Timișoara (2000-2004), iar ulterior a obținut 3 diplome de master (în studii europene la Universitatea din Viena, în studii internaționale avansate la Academia de Diplomație din Viena și în managementul politicilor publice la Universitatea Georgetown din Washington DC, SUA).

 În 2006, a fost atașat diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe,  în 2008 a ajuns la Bruxelles și s-a angajat la Parlamentul European, lucrând pentru Comisia de Agricultură. Între 2012 și 2018 a fost oficialul european responsabil pentru relațiile transatlantice.

Tot acest parcurs educaţional şi profesional a fost înţeles şi apreciat de alegători, care i-au dat votul lor pentru a ajunge în Parlamentul European ca independent.

Alegerile prezidenţiale au şi candidaţi independenţi

Deocamdată Ana Birchall şi-a anunţat candidatura de independent, posibil să urmeze şi Mircea Geoană.

Ana Birchall a făcut studii în drept şi doctoratul la universitatea Yale Law School din America.

Iată cum motivează Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei intrarea în competiţia pentru preşedinţia României:

Obiectivul meu este să fac vocea tuturor românilor, care cred într-o Românie aşa cum şi-o doresc ei, să fac această voce auzită, cu curaj şi responsabilitate”.

Despre Justiţie:

„În continuare ai dosare care sunt închise. Cad efectiv ca popicele. Fie că se elimină probele, fie că intervine faimoasa prescripţie specială, fie că stau dosarele cu anii în Camera preliminară, fie că ies din puşcărie, cum e cazul domnului Mazăre”.

Un preşedinte care să ştie  să asigure supremaţia legii în România ar putea cuceri opţiunile românilor.

Vlad Gheorghe, fost europarlamentar român, sintetizează poate cel mai bine actuala situaţie din politica românească:

Încrederea populaţiei în partide este „sub nivelul mării”. ”Eu zic că o să fie anul independenţilor pentru că este falimentul fără îndoială al partidelor”.

Înclin să-i dau dreptate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite