Amin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
y

Potrivit informaţiilor difuzate de publicaţia SPIEGEL, BND - adică serviciul de informaţii străine al Republicii Federale Germania - a înregistrat traficul radio al presupuşilor autori ai atrocităţilor din Bucea, din Ucraina. În consecinţă, afirmă revista menţionată, actele brutale fac parte din strategia armatei lui Putin.

În timp ce la sediul NATO, miniştrii de externe din statele aliate discutau planuri de descurajare sporită împotriva Rusiei, ca reacţie la războiul din Ucraina, în plus evaluând noul concept strategic al NATO, în aceeaşi zi, peste Ocean, la reşedinţa ONU, Adunarea Generală avea pe agendă suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. 

De altfel, la primirea de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, a fost reiterată admiraţia pentru determinarea Ucrainei de a lupta contra agresiunii Federaţiei Ruse. 

Aliaţii NATO au oferit sprijin Ucrainei de mulţi ani şi au instruit zeci de mii de militari ucraineni pentru a fi eficienţi în apărarea ţării lor. 

Perspectiva este înţelegerea de către aliaţi a necesităţii de a livra mai multe sisteme de apărare antiaeriană, arme antitanc, arme mai uşoare, dar şi mai grele şi multe tipuri diferite de sprijin pentru Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a replicat că agenda sa este foarte simplă: "Are doar trei articole pe ea. Sunt arme, arme şi arme. Oricât de ciudat ar suna, astăzi armele servesc scopului păcii." 

Privind pe harta la zi, a Ucrainei, după retragerea mai degrabă în debandadă a forţelor ruse iniţial poziţionate în nordul acestei ţări - în rândurile cărora s-au numărat şi trupele care au comis masacrul de la Bucea - Kremlinul vrea declanşarea unei ofensive care să permită ocuparea Donbasului de Est - marcat cu albastru - , unde sunt concentraţi circa 30.000 de militari ucraineni, acolo fiind de ani buni, zona de care răspund forţele pentru operaţiuni speciale ale Ucrainei. 

image

În sud, în ciuda bombardamentelor ruseşti, apărătorii ucraineni - precum cei din Mariupol, un oraş cu o populaţie iniţială de peste 400.000 de oameni şi în care mai trăiesc 160.000 de cetăţeni - rezistă spre disperarea înstelaţilor de la Moscova, care nu pot raporta preşedintelui rus că tot culoarul terestru - aflat practic pe litoralul de nord al Mării Azov -, de legătură între peninsula Crimeea şi estul separatist al Donbasului, a trecut sub controlul integral al forţei de invazie trimisă de Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că armata rusă îşi consolidează forţele pentru o nouă ofensivă în est, unde Kremlinul a reiterat afirmaţia că scopul său este „eliberarea” vestului Donbasului, centrul industrial al Ucrainei fiind populat, în cea mai mare parte, de vorbitori de limbă rusă.

Numai că unităţile militare ruse care acţionează pe teritoriul ucrainean sunt practic obosite, cu resursele logistice în bună parte epuizate, cu un moral discutabil, din moment ce faţă de planul iniţial de cucerire a întregii fostei republici sovietice socialiste ucrainene, au reuşit să înainteze doar în anumite zone din estul şi sudul Ucrainei, trupele din nord - circa 24.000 de militari, echivalentul a două divizii şi jumătate, din efectivul iniţial de 50.000 de luptători destinaţi cuceririi Kievului - retrăgându-se, pentru refacere, reorganizare (semn al decimării multor subunităţi de mărimea batalioanelor de infanterie şi de tancuri) şi reaprovizionare - cu combustibil, hrană şi muniţie - pe teritoriile aparţinând Belarus şi Rusiei. 

Iar pentru reluarea ofensivei în estul Ucrainei forţele ruse au nevoie de minimum patru săptămâni, pentru a se regrupa într-un dispozitiv cu şanse ofensive credibile, în zona vestică a Donbasului. 

În ce măsură iau la cunoştinţă, cetăţenii Federaţiei Ruse, de asemenea evoluţii? 

În primul rând preşedintele ucrainean Zelenskyy s-a adresat, în mod repetat, inclusiv în mesajul său de ieri, chiar în limba lui Tolstoi, cetăţenilor Rusiei, cerându-le să ceară încetarea războiului, dacă le este ruşine de ceea ce face armata rusă în Ucraina. 

În al doilea rând, tinerii ruşi folosesc telefoanele mobile pentru fluxul preferat de informaţii, preferând să evite astfel propaganda principalului post de televiziune oficial Rusia 1. 

Apoi, realitatea întoarcerii primelor sicrie, cu militari căzuţi la... datorie, în luptele din Ucraina, a determinat reacţia mamelor acestora şi a celor care au băieţii dispăruţi în misiuni, o sintagmă preferată de comandanţii unităţilor militare care au ordin să se ascundă adevărul. 

De pildă, părinţii militarului Stanislav „Stas” Pivovarov au încercat de aproape două săptămâni să-şi găsească fiul în vârstă de 21 de ani, care a fost trimis în Ucraina în februarie. Surpriza a fost că la finele lunii martie, mama soldatului, Tatyana Pivovarova, şi-a văzut în sfârşit fiul, nu oricum ci într-un spital din Dnipropetrovsk, cu o rană gravă la picior, ca prizonier de război, într-un videoclip publicat de un canal ucrainean pe Telegram. 

Ce a urmat ţine de noaptea minţii!!!

Ea a scris unităţii militare din Inguşeţia, unde a activat fiul ei, şi a cerut informaţii oficiale despre unde se află. Răspunsul a fost sec: " Pivovarov este în misiune”. The Moscow Times, care a relatat acest caz a menţionat şi stupefacţia mamei: "Nu era pe listele prizonierilor de război, dar am aflat că Stas se afla într-un spital din Dnipropetrovsk cu o rană gravă la picior. Nu ştim nimic mai mult, nici măcar dacă este în viaţă acum. Ministerul Apărării a scris că fiul meu este într-o misiune şi că videoclipul cu el în spital este un fals. Dar cum aş putea să nu-mi recunosc fiul? A fost el." 

Cert este că nici Moscova, nici Kievul nu au oferit cifre reale privind militarii care au trecut Styxul pe timpul luptelor din Ucraina. 

Iar dacă Pentagonul a indicat că peste 10.000 de militari ruşi au murit în conflict este posibil ca un număr apropiat de militari ucraineni să îşi fi pierdut viaţa în durele confruntări pentru apărarea aliniamentelor defensive şi a marilor oraşe ucrainene. 

Şocantă este informaţia dată de preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskyy, unor jurnalişti independenţi ruşi, la finele lunii trecute, conform căreia iniţial Ministerul rus al Apărării a refuzat să ia cadavrele soldaţilor ruşi, apoi a trimis pungi pentru cadavre!!! 

Aceeaşi publicaţie electronică din Moscova susţine că soldaţii care nu au fost încă identificaţi ca decedaţi nu intră automat în categoria dispăruţilor, iar cadavrele care nu au fost returnate în Rusia, neidentificabile sau îngropate în Ucraina nu sunt, de asemenea, incluse în lista celor care au fost ucişi în acţiune. 

Teoretic - aminteşte The Moscow Times -, preşedintele Vladimir Putin a promis că familiile militarilor ucişi în Ucraina vor primi 7,4 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) fiecare, însă dacă moartea unui militar nu este stabilită legal, rudele nu vor primi despăgubiri, pentru că soldaţii care nu au statut legal şi nu sunt enumeraţi nici printre morţi, nici printre cei vii, pot fi, cel mult, declaraţi dispăruţi în acţiune, după un an de lipsă de contact, numai în urma unui demers al rudele soldaţilor la o instanţă!!!... 

Comunitatea occidentală reacţionează la crimele de război dovedite din Ucraina, Statele Unite sancţionând băncile ruse, Marea Britanie interzicând investiţiile în Rusia şi anunţând că este decisă să pună capăt dependenţei de cărbunele şi petrolul rusesc până la sfârşitul anului, iar Uniunea Europeană vrea să ia măsuri punitive suplimentare, inclusiv un embargo asupra cărbunelui. 

Imaginile cu civilii ucişi din Bucia şochează lumea, iar potrivit informaţiilor SPIEGEL, BND - Bundesnachrichtendienst, adică serviciul de informaţii străine al Republicii Federale Germania, care elaborează informaţii străine politice, economice şi militare. - a înregistrat traficul radio al presupuşilor autori, pe cale de consecinţă, actele brutale fac parte din strategia armatei lui Putin!!! 

Negocierile de pace au intrat într-un con de umbră, deşi tot diplomaţia va permite - vom vedea când - măcar o încetare a focului. 

Nu se văd - la locurile unde au fost constatate crime de război - necesarii procurorii europeni, cei care ar aduce fireasca imparţialitate în judecarea modului în care nenumăraţi civili ucraineni au fost executaţi fără milă de invadatori. 

Moscova precizează că nu doreşte moartea preşedintelui ucrainean, în timp ce opozanţii şefului de stat rus susţin că acesta, prin eşecul militar din Ucraina, şi-a scurtat durata prezenţei la Kremlin, aici fiind vorba de enunţuri nevalidate încă de viaţă. 

Dacă până mai ieri unii îşi puneau - de amorul jurnalismului de senzaţie - problema sănătăţii mintale a lui Putin, acum întrebarea este câţi dintre apropiaţii săi mai judecă lucid, de vreme ce, de pildă, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolay Patrushev, într-un comentariu din cotidianul Kommersant, distrage atenţia opiniei publice ruse spre Peninsula Coreeană, unde pacea durabilă va fi posibilă numai cu condiţia să nu existe presiuni ale SUA, omiţând, cu premeditare, presiunea militară rusă asupra Ucrainei!!! 

Se va încheia operaţiunea militară specială rusă, în estul şi sudul Ucrainei, pe 7 mai 2022, cum a ordonat Putin, generalului Gherasimov, şeful de Stat Major al armatei ruse? 

Donbasul de vest va continua să fie apărat de echivalentul a trei divizii ucrainene şi atunci singura victorie probabilă este cucerirea Mariupolului, care cu o încăpăţănare formidabilă refuză să capituleze.

Tristă aniversare va fi pentru Vladimir Vladimirovici Putin, pe 9 mai, în Piaţa Roşie, unde vor defila detaşamentele simbolice ale urmaşei Armatei Roşii, practic umilită în Ucraina. 

„Oamenii au înălţat răutatea, spiritul de răzbunare la rang de sentiment legitim, de justiţie, iar propria lor mârşăvie - scria Lev Tolstoi - o atribuie lui Dumnezeu.” 

Amin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite