
America se spală pe mâini de războiul Rusia-Ucraina. Ce vor face UE și NATO?
0Convorbirile de la Paris între America, Europa şi Ucraina, privind încetarea conflictului Rusia-Ucraina s-au soldat cu un eşec.

La plecarea de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat:
„Trebuie să stabilim în zilele următoare dacă (pacea) este fezabilă sau nu, iar dacă nu este posibilă, trebuie să mergem mai departe”, deoarece „Statele Unite au şi alte priorităţi”. „Nu vom continua cu acest efort săptămâni şi luni la rând. Prin urmare, trebuie să determinăm foarte rapid acum, şi mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele câteva săptămâni. Dacă da, suntem implicaţi. Dacă nu, atunci trebuie să ne concentrăm şi pe alte priorităţi”. „Nu este războiul nostru, nu noi l-am început!”
America va retrage ajutoarele acordate Ucrainei
Deducem de aici că America va opri toate ajutoarele acordate până acum Ucrainei, inclusiv cel financiar şi cel informaţional. Situaţia devine extrem de dură pentru Ucraina, pentru că UE, oricât ar vrea, nu poate suplini capabilităţile şi cooperarea militară ale Americii. Este de presupus că şi NATO va primi de la americani interdicţia de a ajuta Ucraina, atâta timp cât o face şi pe banii Americii.
Este ultimul pas prin care Trump îşi arată „prietenia” faţă de Putin. De data aceasta printr-o invitaţie directă de a cuceri Ucraina.
Rusia nu vrea un tratat de pace, sau de încetare a focului, fără respectarea condiţiilor importante pe care impune. Printre aceste condiţii:
-neutralitatea militară pe termen lung a Ucrainei, adică neaderarea la NATO;
-păstrarea celor 5 regiuni ucrainiene deja ocupate;
-demilitarizarea Ucrainei;
-denazificarea, adică schimbarea actualei conduceri a Ucrainei;
-retragerea NATO de la graniţele Rusiei.
Este clar că Ucraina şi UE nu pot fi de acord cu astfel de condiţii prealabile oricărui acord.
În situaţia dificilă în care se află acum finanţele Americii, după aventurile nesăbuite generate de războiul comercial, Trump se bucură că banii alocaţi ajutorării Ucrainei revin în America, pentru alte priorităţi.
Trump aplică însă un şantaj ordinar asupra Europei, încercând să demonstreze că nu e capabilă singură să ajute Ucraina, ceea ce este adevărat. Iar Europa va fi obligată să se întoarcă cu mâna întinsă către Trump, să-i ceară ajutorul, cu cine ştie ce sacrificii în războiul comercial.
Ce va face Ucraina? Va ceda mineralele rare Americii?
În primul rând va trebui să decidă dacă cedează teritoriile revendicate de Rusia în schimbul unui tratat de pace care ar salva Ucraina de la ocupaţia totală de către armata rusă. Fără ajutorul american, în special cel informaţional, doar cu ajutor european, nu e clar dacă Ucraina ar putea rezista armatei lui Putin.
Europa intră şi ea în alertă, dacă Putin decide că poate ocupa toată Ucraina, Republica Moldova şi să ajungă la gurile Dunării. Deocamdată. Iar în perspectivă se gândește să atace Ţările Baltice.
Ucraina a acceptat un prim pas de supunere în faţa Americii, a semnat un memorandum pentru acordarea Americii dreptul de a exploata mineralele rare din Ucraina. Textul documentului precizează că acordul va prevedea crearea unui fond pentru investiții în reconstrucția Ucrainei, că „acordul va deschide oportunități pentru investiții semnificative, modernizarea infrastructurii și un parteneriat reciproc avantajos între Ucraina și Statele Unite”.
Problema este că dacă Rusia îşi va instala un guvern marionetă la Kiev, acest acord este apă de ploaie. Nu poate fi pus în practică fără acceptul Rusiei, care accept nu va veni niciodată, pentru că şi Rusia doreşte metalele rare din Ucraina.
Ultima poziţie a Americii şi perspectiva retragerii totale a sprijinului acordat Ucrainei reprezintă bomboana pe coliva relaţiilor Europa-America. Nu este clar acum cum va reacţiona Europa. Planurile de înarmare şi apărare proprie, fără ajutor american, au fost iniţiate, dar durează ani până să şi fie realizate. Până atunci, Ucraina este posibil să cadă în mâinile lui Putin, şi acest deznodământ ar reprezenta un pericol imens pentru Europa, dacă Rusia pune mâna pe resursele naturale imense din Ucraina, pe producţia de război şi pe armata actuală a Ucrainei, ajunsă la un înalt grad de profesionalizare.
Există și posibilitatea ca UE și NATO să intervina direct, inclusiv cu trupe, în ajutorul Ucrainei. Ar fi un pas important, de care s-a ferit pana acum Europa, pentru a evita riscul de a isca un razboi Rusia-NATO. Dar în noile condiții, dupa retragerea americanilor, ce decizie va lua Europa? Nu se stie acum, vom vedea!
Este adevărat ca populaţia Ucrainei nu ar accepta ocupația rusă, dar cum să se opună lui Putin fără arme şi bani americani? Va fi suficient ajutorul european? Vom vedea!