Amenințarea lui Putin: Rusia își poate modifica doctrina nucleară introducând conceptul de „lovituri preventive”

0
0
Publicat:

Putin, folosind tehnica diplomației preventive extrem de ofensive și precise, aruncă pe piață o nouă amenințare extrem de gravă și care, brusc, a pus din nou pe jar marile cancelarii, obligându-le la regândirea unui răspuns imediat, atât național, cât și la nivel de alianțe militare.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În esență, el a afirmat că Rusia și-ar putea modifica doctrina nucleară militară, incluzând posibilitatea lansării unei lovituri nucleare preventive pentru a dezarma inamicul. A mai afirmat că aceste principii au fost deja incluse în documentele de strategie militară ale SUA, acolo unde conceptul de „lovitură nucleară preventivă” deja există, acestuia adăugându-se unul conex, acela al „loviturii armate”.

Implicațiile pot fi enorme deoarece, pentru prima oară, Rusia anunță deschis că poate recurge la un atac nuclear, eventual principală componentă a unei alte „operațiuni militare speciale” care să vizeze eliminarea unei amenințări definite ca vitale și imediate de către strategii Kremlinului. Teoretic, un asemenea atac ar putea fi declanșat pentru a distruge cât mai multe dintre capacitățile nucleare ale inamicului, efectul urmărit fiind o limitare cât mai importantă a forțelor sale de reacție chiar dacă se recunoaște faptul că este imposibil ca această „primă lovitură” să atingă toate bazele inamice, fiind luată în calcul chiar și lansarea unui al doilea atac, cu riscul imediat de declanșare al celui de-al Treilea Război Nuclear. Amenințare și contra-amenințare care, în toată perioada Războiului Rece, s-au contrabalansat cu succes, aceasta fiind realitatea descrisă drept „echilibrul nuclear asigurat de amenințarea cu distrugerea reciprocă”.

image

Dar doctrinele militare s-au modificat constant odată cu diversificarea extremă a mijloacelor prin care poate fi organizată lansarea primei și, în caz de nevoie, chiar și celei de-a doua lovituri preventive, deoarece pot fi folosite, pentru aceasta din urmă, bombardierele strategic  și submarinele lansatoare de rachete. Iată modificările existente în doctrina americană, aveți aici și aici toate explicațiile necesare. Esențială este afirmația conform căreia SUA „vor lua în considerare folosirea armelor nucleare în circumstanțe extreme pentru a apăra interesele vitale ale SUA sau ale aliaților și partenerilor săi”. Destul de clar pentru ca unele țări posesoare de armament nuclear să se simtă direct amenințate și să reacționeze ca atare.

Prima țară care a intrat pe drumul invocat acum de Putin este Coreea de Nord, care, în luna septembrie a acestui an, a adoptat o lege care autorizează folosirea armelor nucleare pentru a efectua lovituri preventive. Scopul acestei legi a fost precizat de Comandantul Suprem Kim Jong-Un: „Trebuie să trasăm o linie ireversibilă pentru ca să nu mai poată exista negocieri privind armele noastre nucleare” adăugând că pacea cu țara sa nu este posibilă decât în condițiile în care deține o forță de disuasiune  suficientă în fața „aroganței imperialiste”.

Acum este rândul lui Putin să intre pe acest teren al tuturor primejdiilor. Aveți aici relatarea declarațiilor sale, anunțând că țara sa posedă rachete de croazieră „moderne și eficiente”, dar și rachete supersonice de care americanii nu dispun, afirmând că strategia nucleară americană permite posibilitatea unei lovituri nucleare preventive pe când cea rusă, deocamdată, are în vedere doar „o lovitură de răspuns”. Și urmează amenințarea: „dar dacă potențialii noștri adversari cred că este posibil să se bazeze pe teoria lovituri preventive, teorie pe care noi n-o avem, asta ar trebui să ne facă să ne gândim la amenințările pe care le reprezintă pentru noi asemenea idei prezente în sectoarele apărării din diverse țări... Ne gândim la acest lucru. Celorlalți nu au fost timizi în a lua în considerare aceste lucruri în anii  trecuți”.  

Pe ce arsenal nuclear se bazează Putin?

image

Ar fi mult prea simplu de spus că este doar un război la nivel de declarații. Spuse de acum ale lui Putin sunt de luat foarte în serios, ca o escaladare majoră care deschide un câmp aproape nelimitat de posibilități sinistre. A reamintit tuturor că, în iunie acest an, Putin a semnat documentul „Principiile de bază ale politicii Federației Ruse în domeniul disuasiunii nucleare” care spune că „Federația Rusă își menține dreptul de a folosi armele nucleare ca răspuns la orice atac cu arme nucleare sau cu orice alt tip de arme de distrugere în masă împotriva sa sau a aliaților săi”. Dar ceea ce urmează este cel mai surprinzător: „...dar și în cazul agresiunii împotriva Federație Ruse în care sunt folosite arme convenționale, atunci când existența Statului este pusă în primejdie”.  

De acum, în mod foarte clar, mesajul Rusiei este unul deschis spre orice tip de conflict și în orice circumstanțe, la alegerea conducerii Kremlinului, cu toate arsenalele morții deschise la îndemâna lui Putin. Semnal cum nu se poate mai clar că toate temerile privind eventualitatea unui război nuclear nu sunt nici închipuite și nici imposibil de pus oricând în aplicare, din nenorocire pentru întreaga umanitate. Oricând, aceste arsenale nucleare pot fi activate și omenirea va fi trimisă înapoi în epoca de piatră. În cel mai bun scenariu.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite