Alina Mungiu-Pippidi: Alegerile lui Klaus cel Mare

Publicat:
Ultima actualizare:
alina mungiu pippidi foto ceu.edu Daniel Vegel

Oamenii care au parvenit în politică şi au ajuns sus de tot folosind orice mijloace, mai cu seamă lipsa de caracter a celor din jur, tind să uite un lucru fundamental.

Că nu sunt singurii din categoria lor. Că exemplul lor se adaugă altora de aceeaşi calitate şi cu acelaşi succes, care va face ca la fiecare lup bătrîn o haită de succesori potenţiali să se adune în spate, toţi cu colţii lor ascuţiţi, gata să sară printre rînduri ca să ajungă în faţă (memorabilă scena cu Ghinea sărind peste rîndul din faţă crezînd că o să-i dea Ursula mîna). Că dacă e greu să cîştigi olimpiade la matematică sau să publici în reviste indexate sau să cîştigi la Wimbledon, să parvii nu e aşa greu şi nu necesită să ai cine ştie ce în plus. Mai degrabă în minus: caracterul.

Klaus nu are de să fie supărat pe Useriştii de el selecţionaţi ca să fie cei care sunt azi şi nu cei cu caracter din societatea civilă (care au creat USR), de care s-a ferit cît a putut după ce fusese proclamat „preşedintele societăţii civile”. Că useriştii lui fac ce au văzut la el şi a-i denunţa pentru lipsă de caracter e grotesc.

Klaus are în faţă două alternative mari.

Unu, îşi asumă că a semănat conflict şi lipsă de caracter şi admite că a pierdut şi că e responsabil pentru criza pe care o observă în sfîrşit (cît simţ de observaţie). Şi se apucă să facă ce mai poate, că oricum nu are decît două alternative serioase. Unu (1.1) vrea să mai salveze PNL pe care l-a făcut praf şi actuala coaliţie îi cere lui Ilie Bolojan să construiască o coaliţie, dîndu-i mînă liberă. Şi, doi (1.2) face un larg guvern de uniune naţională, că fără să includem PSD nu o să avem majoritate pentru restricţii reale, sau efort la vaccinare în două treimi din România unde au ei primari. Cine ar putea fi primul ministru la o asemenea uniune? Am o singură preferinţă: un doctor, care să nu fie certat nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu UDMR sau USR şi care să aibă ca sarcină principală politica sanitară. Exclus generali, please. Pe urmă mai vedem.

Doi, nu îşi asumă, ca să mai dea timp la ai lui să mai profite ce mai pot pe ultima sută de zile, vine din nou cu Cîţu şi joacă la blat cu anticipatele. Caz în care va fi suspendat, în aplauzele noastre ale tuturor şi Anca Dragu sau cine i-ar lua interimar locul pune un doctor care se ocupă de politica sanitară. Exclus generali, please.

Cum moare un român la şapte minute, avem, nu-i aşa, tot timpul ca premiatul Klaus cel Mare să priceapă ce are de ales.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite