Alegerile care vor decide soarta democrației din SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a revenit pe scena politică și domină alegerile americane de la mijloc de mandat. Nici măcar propriul său partid republican nu poate schimba acest lucru.

Spectrul unei eventuale noi candidaturi a lui Donald Trump la președinție planează asupra alegerilor
Spectrul unei eventuale noi candidaturi a lui Donald Trump la președinție planează asupra alegerilor

Aproximativ 154 de milioane de alegători din Statele Unite votează marți pentru un nou Congres și pentru alte funcții. Mai presus de toate, ei vor decide cât și ce mai poate face președintele Joe Biden din punct de vedere politic în cei doi ani care i-au mai rămas în funcție.

Dacă mai aveți nevoie de vreo dovadă a puterii globale a acestor alegători, uitați-vă doar la teama care se vede în ochii înalților oficiali NATO la perspectiva unei noi candidaturi a lui Donald Trump la președinție în 2024. Ultima sa aluzie că acest lucru este "foarte, foarte, foarte, foarte probabil" s-a răspândit mai repede și mai departe decât oricare dintre sloganurile de campanie pentru care candidații au cheltuit împreună 16 miliarde de dolari - cele mai costisitoare alegeri de la mijlocul mandatului din istoria SUA.

Deși în multe state federale întrecerea electorală este strânsă, analiștii preconizează un "val roșu", care ar readuce republicanii la putere în ambele camere ale Congresului. Un astfel de eșec pentru președinții în exercițiu în alegerile ”midterms” este considerat "normal" în ciclul politicii americane.

Însă aceste alegeri sunt cum vreți, numai normale nu. Aceasta mai cu seamă pentru că americanii decid dacă vor să mențină actualul curs al democrației sau dacă ura și neîncrederea dintre republicanii MAGA (Make America Great Again) ai lui Trump și cam toți ceilalți sunt deja atât de profunde încât nu vor mai accepta înfrângerea, indiferent ce spune numărătoarea voturilor. 

"Trump a câștigat" - o minciună care persistă

Trump încă insistă că el ar fi trebuit să se afle la Casa Albă, nu Biden - fără a ține cont de faptul că până și avocații republicanilor au declarat că alegerile au fost "pierdute, nu furate". Aceștia au avertizat că subminarea credibilității alegerilor pune în pericol democrația americană. Fără  rezultat. Răul a fost făcut. În timp ce încrederea în alegeri rămâne în general ridicată, aproape un sfert dintre republicani nu au încredere în sistemul electoral. Iar o nouă generație de lideri republicani devotați lui Trump pune gaz pe foc.

Aproximativ 300 de negaționiști ai alegerilor sunt pe listele de candidați ai republicanilor. Trump susține personal candidați cu profil înalt care îi împărtășesc minciuna "marelui jaf". Acesta este și cazul fostei prezentatoare a postului de televiziune Fox, Kari Lake, care năzuiește să devină guvernator în statul Arizona și care afirmă că Biden "nu ar trebui să fie la Casa Albă". 

Lake este convinsă că este "aleasă de Dumnezeu" și nu lasă niciun dubiu că nu va recunoaște decât victoria ca rezultat legitim al alegerilor. Prestația ei fără cusur și atacurile nerușinate la adresa foștilor colegi de breaslă o transformă în posibilă candidată la vicepreședinție pentru Trump în 2024.

În 2020, Trump a eșuat în a-i determina pe funcționarii electorali să "găsească" voturile de care avea nevoie. Acum există posibilitatea reală ca negaționiștii alegerilor să preia funcții elective publice în multe state iar aceștia ar putea apoi să organizeze și să certifice sau să conteste alegerile prezidențiale din 2024. Prin urmare, "constatarea" voturilor electorale certificate ar putea fi în curând rezultatul unei negocieri, nu al unei numărători reale.

Ură și neîncredere

Temele electorale: economie, viitorul democraţiei, migraţia, avortul şi criminalitatea
Temele electorale: economie, viitorul democraţiei, migraţia, avortul şi criminalitatea

Există o divizare uriașă care amenință să distrugă încrederea americanilor unii în ceilalți. Cetățenii americani trăiesc din ce în ce mai mult în două realități paralele, în funcție de tabăra lor politică. Ei împărtășesc aceleași preocupări, de pildă cu privire la creșterea prețurilor și a criminalității, numai că ceea ce i-ar putea uni îi dezbină chiar și mai mult. Încercările democraților de a atenua dificultățile economice ale celor săraci sunt interpretate de republicani ca "socialism". 

Răspunsul lor la criminalitate este acordarea de și mai multe arme, în timp ce, pentru democrați, criminalitatea este un motiv pentru a lua măsuri drastice împotriva posesiei de arme. În spatele ușilor închise, senatorii și reprezentanții se plâng că nu mai există aproape niciun teren comun de dezbatere. Acolo unde munca pentru compromis înseamnă sinucidere politică, cresc doar ura și neîncrederea.

Câtă vreme majoritatea tăcută, abia perceptibilă, nu se ridică pentru America ei la urne, s-ar putea ca în curând să-și vadă țara în mâinile unor oameni care își apără doar propria libertate, nu și pe cea a altora, când vorbesc despre „noi, poporul". O evoluție nefastă inclusiv pentru aliații SUA, cum ar fi Ucraina, cea mai mare parte a Europei și multe alte țări.

În cele din urmă, fiecare cruce de pe buletinul de vot sau din urna electronică va contribui la modul în care SUA își definesc sfera de interes și influență într-o ordine mondială în schimbare.

Michaela Küfner - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite