Academicianul Nicolae Dabija: depolitizaţi mesajul unirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membru al Academiei Române, maestrul Nicolae Dabija, a cerut depolitizarea mesajului unionist
Membru al Academiei Române, maestrul Nicolae Dabija, a cerut depolitizarea mesajului unionist

Mesajul Unirii a trecut din societatea civilă către cea politică, dar au apărut primele semne ale introducerii acestuia în lupta dintre partide. Mesajul reunirii trebuie să aparţină tuturor, iar factorii de decizie nu trebuie să îl politizeze, a fost gândul trimis de maestrul Nicolae Dabija, membru al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către organizatorii Zilei Naţionale a Tuturor Românilor,  maestrul Nicolae Dabija şi-a exprimat la Chişinău susţinerea faţă de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, dar cere depolitizarea acestui mesaj şi asumarea lui de către întreaga clasă politică de pe cele două maluri ale Prutului.

„Noi am cerut ca lozinca Un popor, două state, două ţări să fie rescrisă şi să fie Un popor, o ţară, un stat ”, a afirmat maestrul Nicolae Dabija, afirmând că această solicitare a fost trimisă de membri ai societăţii civile de la Est de Prut în scris şi preşedintelui român Traian Băsescu.

„Parteneriatul reunirii trebuie să existe nu doar în România ci şi între cea din România şi clasa politică de la Chişinău... Noi am propus depolitizarea ideii unirii. La noi adevărul este politizat. Adevărul trebuie îmbrăţişat de toţi oamenii politici de la Bucureşti şi de la Chişinău”, a mai afirmat academicianul.

Pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial sărbătoarea Marii Uniri va avea o notă specială nu doar la Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia, ci şi la Chişinău. Aici membri ai societăţii civile, dar şi instituţii ale statului român s-au reunit pentru a face un program complet al Zilei Naţionale a României. 

Programul va începe la ora 9.00 cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Ştefan cel Mare, la care vor participa oficiali din România, membri ai parlamentului României, reprezentanţi ai corpului diplomatic de la Chişinău, în frunte cu ambasadorul României Marius Lazurcă, asociaţii de veterani de război precum şi asociaţiile apolitice de la Est de Prut. Evenimentele se vor întinde pe toată ziua existând concerte, lansări de lampioane tricolore, maratonul Unirii ce va fi deschis de mare campioană olimpică Maria Olaru, etc.

În centrul evenimentelor se va afla Hora Imensă ce va înconjura Sediul Guvernului, şi la care sunt invitaţi a participa toţi românii. El va avea loc începând cu ora 14.00.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite