12 lucruri pe care ar trebui să le cunoaștem și să reținem despre Papa Francisc

0
0
Publicat:

Citind autobiografia Papei Francisc ”Speră” publicată anul acesta în limba italiană și tradusă rapid în limba română am considerat util să prezint 12 lucruri pe care să le reținem despre Papa Francisc, unele realizate de Sfântul Părinte în premieră.

FOTO: Getty images
FOTO: Getty images

1. În primul rând a făcut exact ce ar fi făcut Iisus, adică a trăit cu multă iubire, grijă și protecție pentru cei vulnerabili și în suferință fie că erau migrați, persoane în penitenciare (pe care le vizita frecvent), persoane cu dizabilități, copii, adulți sau vârstnici afectați de boli cronice grave, oameni săraci din suburbiile orașelor pe care le-a vizitat. Cred că acesta este primul lucru pe care merită să-l reținem când ne vom aminti de Papa Francisc: Părintele și Apostolul săracilor. În fiecare vizită internațională insista să cunoască oameni săraci. Îmi amintesc vizita inopinată la dependenții de droguri din America de Sud.

2. A avut călătorii internaționale în peste 60 de țări (conform biografiei sale), vizitând 10 țări africane, 22 de țări asiatice, 23 de țări europene și 12 țări din America de Nord și de Sud. În total, a parcurs 469.770 de kilometri. În Italia, a făcut în jur de 37 de călătorii.

3. Prima călătorie în afara Vaticanului a făcut-o în insula Lampedusa, un punct de salvare pentru milioanele de migranți care traversează Marea Mediterană în drum spre Europa, spre libertate, foarte mulți murind pe parcursul călătoriilor. A ales din motive personale Lampedusa, deoarece familia sa, tatăl și bunicii au emigrant în Argentina și mulți dintre cei care au emigrat împreună cu ei au murit în această călătorie. A ales din motive umanitare, ”pentru a trezi conștiințele și a ne aminti responsabilitățile noastre”.  Când a ajuns în tabăra refugiaților din insula Lesbos din Grecia, primul-ministru Tsipras i-a povestit de trei familii de refugiați din Siria, care aveau documente, dar încă nu aveau un loc de cazare. Papa i-a spus: ”îi iau cu mine” și în trei ore erau cu toții cu avionul spre Roma, oaspeți ai Vaticanului. După aceștia, alți migranți au fost aduși la Vatican.

4. A fost primul papă care a mers în Irak, Emiratele Arabe Unite, Myanmar, Macedonia de Nord, Bahrain și Mongolia. Ca semn al universității bisericii în decembrie 2024 a creat 21 de noi cardinali din locuri îndepărtate ale lumii, de la Peru, Chile, Japonia la Iran, Australia sau Filipine și tot pe cale sinodală a decis ca toate deciziile dificile și arzătoare să fie luate după consultări și reflecții căutând unanimitatea.  

5. A fost un Apostol al Păcii nu doar prin declarații și discursuri oficiale de la tribuna Congresului American (fiind primul papă care s-a adresat Congresului), cea a Parlamentului European sau de la sediul Națiunilor Unite, dar și prin vizitele în locurile de conflict și război. În februarie 2022 a mers personal la Ambasada Rusiei la Vatican și a implorat să se oprească bombardamentele și fost pentru prima dată când un papă a făcut asta, precizând că este dispus să meargă la Moscova. Singura reprezentanță diplomatică care nu și-a părăsit sediul din Kiev nici în timpul celor mai dure bombardamente a fost a Vaticanului. Un alt gest unic, încălcând protocolul, a fost să îngenuncheze în fața liderilor din Sudanul de Sud pentru a le săruta picioarele implorându-le pacea. În zadar. A vizitat Israelul și a cerut în repetate rânduri oprirea crimelor din Gaza, condamnând bombardarea spitalelor și școlilor și uciderea copiilor.

6. A fost salvat de la o tentativă de asasinat în timpul vizitei din Irak când o tânără kamikaze urma să se detoneze. Alți doi atentatori au fost interceptați și aruncați în aer de poliția irakiană.

7.  A fost unul dintre papii care au făcut foarte multe canonizări, dacă nu chiar cele mai multe: 939 de persoane. Majoritatea canonizărilor, 812, au fost Martirii din Otranto, uciși în timpul raidurilor efectuate de turci pe coasta italiană la sfârșitul secolului al XV-lea.

8. A arătat mai multă iubire față de persoanele LBGTI și potrivit preotului iezuit James Martin, a făcut mai mult decât toți ceilalți predecesori. A fost primul papă care a folosit în discursul public în repetate rânduri cuvântul ”gay”, s-a întâlnit deseori cu persoane catolice transgender, chiar și în ultima perioadă din viața sa.

Cine sunt eu să îi judec?

Rămâne cea mai cunoscută și frumoasă replică, cu această ocazie exprimându-și deschiderea, îndrumarea și sprijinul față de comunitatea LGBTI. Într-o misiune în Africa (Camerun) a declarat public că ”Homosexualitatea nu este o infracțiune, este un fapt uman”. În peste 60 de țări legislația prevede pedepse pentru homosexuali, iar în vreo 10 chiar pedeapsa cu moartea. Papa spunea ”toți sunt invitați în Biserică și persoanele divorțate, și cele homosexuale și cele transsexuale. Prima dată când un grup de transsexuali a venit la Vatican, au plecat plângând, emoționați ca și cum aș fi făcut ceva excepțional pentru ei.”

9. A numit pentru prima dată în istoria Vaticanului mai multe femei în posturi ierarhice  superioare: Nathalie Becquart, subsecretar al biroului sinodal al Vaticanului devenind astfel prima femeie care deține drept de vot în Sinod, ceea ce a intrigat multă lume să le vadă alături de episcopi, dar a fost un semnal pentru importanța leadershipului feminin; Emilce Cuda, secretar al Comisiei Pontificale pentru America Latină; Saleziana Alessandra Smerilli, secretar al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale; Raffaella Petrini, preşedintă a Guvernatoratului Statului Vatican, Simona Brambilla- prima femeie prefectă a Vaticanului, Barbara Jatta prima femeie director al Muzeelor ​​Vaticanului- sunt doar câteva exemple notabile.

Sub Papa Francisc, a crescut până la 23.4% procentul femeilor care lucrează la Vatican, astfel că astăzi unul din patru angajați este femeie. Și încă un exemplu, în 2024, în Joia Patimilor a spălat picioarele femeilor deținute, doar femei.

10. A scris patru Enciclice, o enciclică fiind cel mai important document papal.

În 2013 a publicat „Lumen Fidei” (Lumina credinței) despre importanța credinței creștine, scris parțial de Papa Benedict.

În 2015 a lansat „Laudato Si” (Lăudat să fie), prin care a cerut acțiuni urgente privind schimbările climatice.

În 2020, ”Fratelli Tutti” în care a abordat problema solidarității între oamenii din epoca post-pandemie.

În 2024, ”Dilexit Nos” un îndemn pentru catolici să abandoneze „căutarea nebună” a banilor și, în schimb, să se dedice credinței lor.

11. A slujit biserica cu un incredibil devotament și efort până în ultima zi a vieții sale.

A făcut un efort considerabil ca în cea mai importantă zi a creștinătății, Ziua Învierii, să fie prezent în Piața San Pietro, nu doar prin salutul de la balconul reședinței, dar să se deplaseze prin mijlocul ei, iar a doua zi, în zorii zilei și-a dat duhul. Analiștii nu au ezitat să compare gestul său cu cel al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii care bolnavă fiind, la 96 de ani, a făcut de asemenea un ultim gest în slujba poporului de a se întâlni cu primul ministru cu scopul de a numi Guvernul.

12. A intrat în slujba pontificatului extrem de simplu și modest și tot așa a părăsit lumea.

Vă amintiți că nu a fost deloc printre cardinalii cu prestigiu luați în discuție la conclav, drept urmare la primele sesiuni de vot nu a primit vreo importanță. După ce a fost ales și-a sunat sora, și-a sunat livratorul de ziare, l-a sunat pe nunțiul apostolic de la Buenos Aires să le spună episcopilor argentinieni să nu vină la Roma și să doneze banii de bilete săracilor. A insistat să se întoarcă la locul de cazare unde și-a făcut bagajele și și-a plătit factura. A ales să se stabilească nu în apartamentul papal luxos, ci într-o cameră (camera 201) la Santa Marta, unde a fost cazat Patriarhul Bartolomeu.

Prin testament a simplificat ceremonia înmormântării, fără catafalc, alegând Santa Maria Maggiore și nu Catedrala Sfântul Petru ca loc de înhumare, ”Vaticanul este casa ultimei mele slujiri, nu a eternității, iar episcopul Romei este un păstor și discipol, nu un puternic al acestei lumi”.

A fost iubit mult de Dumnezeu și pentru că a plecat în a doua zi de Paște, după ce și-a încheiat misiunea și nu a suferit împlinindu-se rugămintea din biografia sa: ”i-am cerut Domnului încă o binecuvântare: ai grijă de mine, să fie când vrei Tu, dar, știi, mie mi-e cam frică de durerea fizică...Așa că te rog să nu sufăr prea mult”. Și așa a fost.

p.s. Ce putem face noi ? Să îi urmăm îndemnurile și lecțiile, să-i ajutăm pe cei săraci. Și mai zic ceva: să îi citim bibliografia și celelalte volume de interviuri publicate în limba română.

Lista tuturor țărilor vizitate:

A vizitat Brazilia în 2013.

În 2014, Iordania, Teritoriile Palestiniene, Israel, Coreea de Sud, Albania, Franța, Turcia.

În 2015, Sri Lanka, Filipine, Bosnia-Herțegovina, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Cuba, Statele Unite, Kenya, Uganda, Republica Centrafricană.

În 2016, Mexic, Grecia, Armenia, Polonia, Georgia, Azerbaidjan, Suedia.

În 2017, Egipt, Portugalia, Columbia, Myanmar, Bangladesh.

În 2018, Chile, Peru, Elveția, Irlanda, Lituania, Letonia, Estonia.

În 2019, Panama, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bulgaria, Macedonia de Nord, România, Mozambic, Madagascar, Mauritius, Thailanda, Japonia.

În 2020, nu a făcut nicio călătorie în străinătate.

În 2021, Irak, Slovacia, Ungaria, Grecia și Cipru.

În 2022, Malta, Canada, Kazahstan, Bahrain.

În 2023, Congo, Sudanul de Sud, Ungaria, Portugalia, Mongolia, Franța.

În 2024, Indonezia, Singapore, Timorul de Est, Papua Noua Guinee, Belgia, Luxemburg și insula franceză Corsica.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite