Cum a fost lăsat liber de patru ori un bărbat prins pipăind fete şi băieţi. Pedofilul a recidivat şi a cincea oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Leau, un bărbat de 38 de ani din comuna argeşeană Bughea de Sus, a fost arestat în seara zilei de joi, 3 octombrie, după ce a pipăit o fetiţă de 9 ani din Câmpulung Muscel. Pedofilul, care suferă şi de afecţiuni psihice, a mai fost reclamat pentru infracţiuni similare în ultimii ani, însă de fiecare dată a fost lăsat în libertate de anchetatori.

Pe 2 octombrie, Cătălin Leau, un bărbat care-şi face veacul în timpul zilei pe lângă şcolile din Câmpulung Muscel, a început să atingă o fetiţă de 9 ani aflată pe o stradă aproape de centrul oraşului. Micuţa a început să strige după ajutor, iar ulterior şi-a sunat şi tatăl. Un agent de pază care i-a auzit strigătele a sărit în ajutorul ei.

Agresorul a fugit printre blocuri, însă a fost prins în mai puţin de o jumătate de oră şi încătuşat. Imaginile agresării fetiţei au fost surprinse şi de mai multe camere de supraveghere din zonă. Ulterior, magistraţii Judecătoriei Câmpulung Muscel au decis, pe 3 octombrie, arestarea lui Cătălin Leau pentru 30 de zile. Pe numele lui a fost deschis dosar penal pentru agresiune asupra unui minor.

Bărbatul are afecţiuni psihice, a fost obligat prin decizii ale instanţei să urmeze un tratament psihiatric, însă niciodată nu a fost internat. Cătălin Leau a mai pipăit mai mulţi băieţei în 2010, 2012, 2017 şi 2018, iar împotriva lui au fost făcute numeroase plângeri, însă de fiecare dată a scăpat, fie din lipsă de probe, fie pentru că procurorii au considerat că nu are discernământ.

În primăvara lui 2018, Cătălin Leau a agresat sexual un copil de 8 ani în Grădina Publică „Merci”, din Câmpulung Muscel, dar a scăpat din nou de urmărirea penală, după ce şi-a motivat faptele cu handicapul mintal confirmat de documente medicale. La vremea respectivă, bărbatul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind obligat de către procurorii Parchetului Judecătoriei Câmpulung Muscel să urmeze un tratament medical. Bărbatul a spus de fiecare dată că a comis faptele pe fondul consumului de alcool şi că în copilărie, pe când avea 10 ani, ar fi fost agresat sexual de către o rudă.

Cum pentru persoanele cu afecţiuni psihice, procedurile nu permit tragerea la răspundere penală, dat fiind faptul că sunt considerate fără discernământ, ci doar o eventuală internare pe un număr de zile limitat, într-un spital de boli psihice, sau obligarea la un tratament psihiatric, asemenea indivizi ajung, aproape invariabil, din nou în libertate, iar în multe din cazuri, recidivează.