Topul alimentelor cu care ne pregătim organismul pentru „hibernare“. Chimionul, un întăritor al imunităţii puţin cunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii recomandă consumul de fructe şi legume FOTO Adevărul

Toamna este perioada propice întăririi şi pregătirii organismului pentru sezonul rece. Medicii şi nutriţioniştii recomandă o serie de fructe şi legume care ajută creşterea imunităţii.

Natura ne oferă fructe şi legume esenţiale pentru sănătate. Foarte importantă toamna este nuca, pe care o găsim atât în produsele de panificaţie, cât şi în prăjituri. Puţini sunt însă aceia care cunosc indicaţiile consumului de nuci, atât în stare crudă, cât şi prăjite.

Nuca

Nucile, fie crude, fie prăjite, oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind bogate în grăsimi, fibre şi calorii, comparative cu alte gustări.

„Nuca aduce un aport de acizi graşi esenţiali, care ajută la sănătatea organismului, asigură necesarul de lipide care protejează atât inima, cât şi elasticitatea vaselor de sânge. Este recomandabil să consumăm nuci atât în stare naturală crudă, cât şi incluse în produsele de cofetărie, fie că sunt prăjite sau crude”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Mărimea corectă a unei porţii depinde de tipul de nucă, dar o medie rezonabilă este o treime de cană. Şi nu uitaţi să puneţi la socoteală şi crema de alune sau untul de arahide pe care îl serviţi separat.

Avocado

„Chiar dacă nu este un fruct specific zonei noastre, îl găsim în hypermarket-uri şi este recomandat deoarece este bogat în vitamina C şi asigură un aport corespunzător pentru sănătatea vederii şi a organismului în general, având un rol important şi în creşterea imunităţii. Avocado poate fi introdus atât în alimentaţia sugarului, cât şi la adulţi sau bătrâni”, a mai spus doctorul Valentin Boldea.

O porţie cu adevărat sănătoasa este estimată la doar o cincime dintr-un avocado, deci dacă v-aţi obişnuit să puneţi un fruct întreg la salată, ar fi cazul să vă adaptaţi obiceiul.

Smoothi-ul şi sucul natural

Dacă sunteţi un consumator înrăit al sucurilor proaspete şi nu puteţi renunţa la ele brusc, încercaţi să vă construiţi băutura pe o bază de verdeţuri şi legume şi adăugaţi fructe sărace în zaharuri, cum ar fi fructele de pădure, pentru a le da un gust mai bun.

„Sucul natural este plin de vitamine şi minerale necesare asigurării sănătăţii umane, iar în sezonul toamnei fructele se găsesc din belşug. Un smoothie aduce şi un aport de fibre, necesar digestiei şi funcţionării corespunzătoare a tubului digestiv”, a declarat doctorul Valentin Boldea.

Agava

„Reprezintă o sursă naturală de îndulcitor, conţinând 90 la sută fructoză. Cu ajutorul acesteia îndulcim pe cale naturală atât produsele de panificaţie, cât şi prăjiturile. Este recomandată mai ales persoanelor care suferă de diabet”, spun medicii.

Fructe deshidratate

„Bătrânii obişnuiau să pună la uscat, în podul casei, struguri şi alte fructe pentru că acestea aduceau un aport de vitamine în sezonul rece, când nu se mai găseau fructe în stare naturală. Fructele deshidratate sunt utile şi pentru reglarea digestiei, asigurând fibrele necesare funcţionării în condiţii optime a sistemului intestinal”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Roşiile

„Conţin vitamine şi minerale. Ele sunt recomandate a fi consumate sub formă de salate, sau incluse în preparatele gătite, asigurând o imunitate crescută”, a spus doctorul Valentin Boldea.

Hummus

Chiar dacă este întins pe pâine sau servit alături de crudităţi, hummusul conţine multe proteine şi fibre. Totuşi, hummusul cumpărat de-a gata este deseori amestecat cu foarte mult ulei, ceea ce creşte cota de calorii şi îl face mai puţin prietenos pentru nutriţie decât s-ar crede. Aşa că este de preferat să îl preparaţi în bucătăria dumneavoastră.

„Hummus-ul aduce un aport proteic organismului şi este important mai ales în perioadele de post alimentar, când organismul este privat mai ales de proteina animală”, a precizat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Chimionul

„Este foarte important pentru sănătate, deoarece are o serie de indicaţii terapeutice şi este bun pentru tratarea afecţiunilor digestive. Gastritele pot fi ameliorate prin consumul de ceai de chimion sau infuzie. De asemenea, îl putem folosi pentru tratarea colicilor abdominale sau a diareilor şi a bronşitelor. Chimionul creşte şi imunitatea prin aportul de substanţe nutritive esenţiale”, a spus doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Mai multe pentru tine:
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Gestul răvășitor al lui Eugen Cristea, la 7 luni de la decesul soției: „Îi simt prezența în casă, mai pun o farfurie pe masa de Crăciun”. Cine îi alină suferința?
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
O fată de 15 ani, violată de alți doi adolescenți. Înregistrarea video cu momentul răpirii fost făcută publică