Reţeta delicioasei ciorbe de fasole cu ciolan. Ingrediente care dau savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borşul de fasole, un deliciu FOTO gastropedia.ro

O reţetă delicioasă de ciorbă de fasole boabe o regăsim în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Preparatul iese deosebit de gustos dacă se respectă paşii gătirii.

 Ingrediente:

750 g fasole boabe 

1,500 kg ciolan afumat porc 

100 g morcov 

2 cepe roşii

50 g păstârnac 

50 g ţelină 

500 g roşii 

200 ml bulion roşii, cât de gros 

20 boabe piper 

100 ml oţet de mere (sau de vin) 

1 lingură zahăr 

tarhon, 3 rămurele cimbru 

sare (la sfârşit, în funcţie de cât e sărat ciolanul) 

1 linguriţă boia 

Seara: 

Se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie. 

Dimineaţa: 

Se pun la fiert fasolea şi ciolanul, piperul într-o oală mare, în cca 4 litri de apă rece.

Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, ţelina, roşiile mărunt.

Se spumează, mai ales că, prin fierbere, se desprind părţi din pieliţe de pe boabe, ceea ce uşureazã mâncarea şi digestia.

După 1 oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă ceapa, zarzavatul şi roşiile, ramurile de cimbru, paprica şi oţetul. Se toacă tarhonul. Dacă zeama mai fierbe încă 1 oră, toată chestia devine miracol. Au scăzut vreo 2 litri – mai mult nu-i bine. 

Se scoate ciolanul şi cimbrul. Se adaugă bulionul, să mai fiarbă 10 minute.

Se dezosează ciolanul, se taie carnea în bucăţi şi se presară tarhonul.

Se oferă lângă farfurioare cu ceapă roşie tăiată felii şi stropită cu oţet de mere.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Greu de găsit. Tractoriştii au ajuns la salarii de IT-ştii. Bijuteriile tehnice cu care se face agricultură VIDEO

Ruşii îşi regrupează şi submarinele la Marea Neagră

Mai multe pentru tine:
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”