Cum faci cea mai gustoasă tocană cu roşii. Secretul preparatului delicios, în ce se prăjeşte carnea şi cât trebuit gătită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncare nelipsită de pe mesele româneşti, tocana se găteşte rapid şi iese delicioasă dacă reţeta se respectă întocmai. Paşii gătirii mâncării perfecte îi regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Ce-i o tocană? O găteală din bucăţi de ce-o fi – carne, legume, ciuperci, cu multe cepe prăjite în grăsime, roşii ori bulion, ceva sare şi piper, şi, eventual, o groşală de făină – făcută la cantină. Ce-i o tocăniţă? Tot aia, dar făcută de mama. 

Ingrediente:

2 linguri untură (ulei) 

5 cepe 

sare, piper, cât să fie bine 

1 linguriţă făină

1 kg roşii răscoapte (sau 1 pahar bulion) 

1 kg carne de vită ori porc, mai împănată (piept, gât, coaste), ori de pasăre tânără

Mod de preparare:

Se taie carnea bucăţi, se pune la prăjit în untură. Se toacă ceapa peştişori, se pune peste carne. Când a luat culoare, se stinge cu apă puţină, se acoperă şi se lasă să bolborosească pe foc mititel. Când şi când se mai pune un picuţ de apă fierbinte, să nu se ardă. Când carnea s-a frăgezit „de mai că se topeşte-n gură“, se pasează câteva roşii (sau se pune 1 pahar de bulion) se dă cu sare şi piper, se presară făina ploaie, se amestecă şi se dă la cuptor, să se lege sosul.

 Taină: Nişte pătrunjel ori mărar verde tocat la sfârşit, o lingură de smântână şi o mămăligă, piatră de aur pe fund de lemn, sunt formula finală pentru intrarea în paradisul tocăniţei româneşti. 

Altă taină: Dacă punem în mâncarea asta, aproape de sfârşit, diverse legume – fie cartofi curăţaţo şi tăiaţi, fie morcovi tăiaţi felii, fie câteva tulpini de praz, fie dovlecei, ţelină, sau altă verzitură (ciuperci bunăoară) – iese tocană de cartofi cu carne.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice