FOTO Fermierul din Aiud care are succes cu o cultură de mure: „Am pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Aiud, angajat la penitenciarul din localitate, a găsit în timpul liber reţeta de succes pentru a obţine venituri importante dintr-o cultură mai puţin întâlnită la noi în ţară. Emanuel Gavrilaş cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi.

Familia de producători agricoli din Aiud a mizat pe acest  fruct şi a pus bazele unei plantaţi de mure în ideea de a pune pe mesele consumatoriilor fructe naturale ţi de calitate la un pret de producţie cât mai mic.

Plantaţia de mure se afla pe raza localităţii Aiud, cu acces rapid la autostrada Sebeş – Turda. ”Totul a pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru consumul familiei care la scurt timp au furnizat butaşii acestei frumoase plantaţii de mure. Pentru a furniza fructe de calitate si sănătoase preferăm să ferim plantaţia de substanţe toxice sau îngraşăminte chimice. Fiind la inceput de drum si având foarte puţine surse de inspiraţie (carţi, articole, manuale..)  ne-am lovit de o mulţime de neconoscute dar cu rabdare şi perseverenţă am trecut peste toate obstacolele reuşind sa punem pe picioare aceasta mică afacere de familie”, spune Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt comercializate în stare proaspătă (la caserolă de diferite gramaje şi vrac) sau congelate direct către consumatori. ”Principiile după care ne ghidăm sunt oferirea de fructe sută la sută naturale de o calitate ireproşabilă, deschidere faţă de consumator şi fructe de calitate la un preţ competitiv”, afirmă producătorul agricol din Aiud.

Baza culturii de mure a fost pusă în 2016, iar în prezent a ajuns la mai mult de 4.000 de metri pătraţi cultivaţi cu acest fruct. „Pentru mine, plantaţia reprezintă un al doilea job. Am început iniţial cu o suprafaţa de test, aveam circa 40-50 de plante, însă după un timp mi-am dat seamă că ar putea deveni şi o afacere de familie de viitor. Am ales murele pentru că mi-am dorit să am un fruct mai special, asta pe lângă multitudinea de beneficii pentru sănătate pe care le au”, susţine Emanuel Gavrilaş. Fructele sunt culese cu atenţie direct in caserole săptămânal, în perioada sezonului de recoltare, şi în decurs de câteva ore sunt livrate consumatorului astfel asigurăm clientului un fruct de calitate si proaspăt. Pe lângă vânzarea angro, fermierul participă şi la târguri de produse agricole. În 2017, acesta a trecut de la producţia de mure şi la cea de vin, respectiv lichior din acest fruct.

  

Pentru că de la început a mizat pe calitatea fructelor, producţia nu a fost foarte ridicată, dar a compensat prin celelalte componente. „Avand în vedere că nu vând la firme, la angro, ci direct la consumator, m-a interesat să merg pe calitate, în detrimentul, să spunem, al producţiei. În ceea ce priveşte valorificarea, le-am vândut la persoane fizice, prin cunoştinţe, prieteni. Eu le-am dat la un preţ mai mic, de circa 10 lei/kg, însă în piaţă pot ajunge uşor la un preţ dublu”, mai spune agricultorul. Cei care îşi doresc să înfiinţeze o cultură de mur este important să se asigure că deţin un teren propice dezvoltării acestei plante. Cele mai bune soluri pentru această cultură sunt cele neutre, care au o umiditate constanţa, cu un ph de cel puţin 4,5 – 5. 

„Perioada optimă de plantare, din punctul meu de vedere, este primăvara. Alţi cultivatori recomanda şi plantarea de toamnă, însă consider că dacă punem plante de 1 an, ele sunt foarte sensibile, există toate şansele să îngheţe. Murul se plantează oarecum la suprafaţa, la circa 15-20 cm maxim”, a mai precizat fermierul din judeţul Alba. Investiţia iniţială poate ajunge la 10.000 de euro pe hectar. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Mure de Cultură Aiud)

  

   

Mai multe pentru tine:
Un selfie în baia unui Airbnb l-a costat 10.000 de dolari pe un turist: „Am plătit mii de dolari ca să nu pot închide un ochi”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Marea Lojă Națională din România a deschis Anul Masonic 2025-2026 printr-un bal vienez la Opera Națională București
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Eclipsa solară din 21 septembrie 2025 deschide un nou capitol pentru fiecare semn zodiacal
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”