Comisia Europeană ne taxează pentru nereguli în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul de la Bruxelles a decis ieri să recupereze fonduri de 75 de milioane de euro cheltuite incorect de România în sectorul agricol în anul 2009. Neregulile din România vizează puncte slabe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente.

Lista ţărilor care au mai primit sancţiuni de la UE

Comisia Europeană a decis ieri să recupereze o sumă de 74,9 milioane de euro alocată României pentru agricultură şi cheltuită în mod incorect în anul 2009, când ministru de resort era Ilie Sârbu. Neregulile din România vizează puncte slabe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente la faţa locului în privinţa ajutoarelor pe suprafaţă.

România a mai primit anul trecut de la Comisia Europeană o sancţiune pentru deficienţe în agricultură, valoarea acesteia fiind de 44,3 milioane de euro. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au menţionat că sancţiunea dată de Executivul de la Bruxelles va fi achitată de la bugetul de stat, cel mai probabil, eşalonat pe cinci ani. Astfel, plata subvenţiilor pentru agricultorii români nu va fi afectată.

Grecia, cel mai aspru sancţionată

Comisia Europeană are de recuperat de la toate statele comunitare înscrise în program o sumă de 530 de milioane de euro. „Banii revin la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare", se precizează în comunicatul Comisiei. Acţiunea Executivului de la Bruxelles afectează Bulgaria, Danemarca, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, România şi Regatul Unit.

Cele mai mari sancţiuni au fost primite de Grecia - 260 de milioane de euro -  şi de Spania  - 115 milioane de euro. Greciei îi sunt imputate 137,23 milioane de euro pentru cheltuieli ineligibile şi deficienţe majore ale Sistemul de informaţii geografice utilizat pentru cultivarea măslinelor şi ale controalelor la faţa locului, precum şi încă 122,38 milioane de euro din cauza controalelor la faţa locului insuficiente, precum şi din cauza deficienţelor sistemului de identificare a parcelelor agricole.