Avantajul băncii Moldova-Agroindbank după preluarea conturilor statului. „Statul este cel mai dorit client bancar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova-Agroindbank a fost selectată pentru operarea conturilor trezoriale FOTO: Adevărul

Expertul economic, Roman Chircă, susţine că statul este cel mai dorit client bancar, iar Moldova-Agroindbank, prin preluarea conturilor trezoriale, va avea un avantaj datorită asigurării cu lichidităţi semnificative.

Potrivit unui material publicat de europaliberă.org, Roman Chircă este de părere că anume existenţa reprezentanţilor statului în Consiliul de Administraţie al BEM, care erau exponenţi de interese ale clasei de la guvernare şi a asigurat „succesul” devalizărilor din criza bancară recentă.

„În urma deciziei de lichidare a BEM, a apărut dilema fără precedent pentru istoria Republicii Moldova, de a deschide conturi trezoriale într-o bancă comercială, deoarece bănci „ne-devalizate” în care statul ar avea control majoritar nu au mai rămas. (…) În urma concursului organizat, a fost desemnată Moldova-Agroindbank, care de altfel alături de BEM şi încă trei bănci constituiau şi în continuare constituie pilonii sistemului bancar autohton”, afirmă expertul economic.

Prin urmare, Chircă a estimat care sunt avantajele băncii în urma preluării conturilor statului, care este cel dorit client bancar cu un Buget de Stat în acest an de 27 miliarde de de lei şi al Asigurărilor Sociale - de peste 10 miliarde de lei. „Cu alte fonduri, programe de stat şi conturi ar putea asigura ipotetic un rulaj anual de peste 40 miliarde de lei. Este un avantaj semnificativ oferit unei bănci comerciale prin asigurarea cu lichidităţi curente”, consideră Roman Chircă.

Referitor la operarea conturilor trezoriale, economistul spune că este important că în Consiliu de Administraţie al acestei bănci nu sunt reprezentanţi ai statului.

Banca de Economii este în prag de lichidare după devalizarea în urma fraudelor de miliarde de lei în care au fost implicate şi Unibank şi Banca Socială.