A fost semnat acordul cu UE pentru împrumutul de 100 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, au semnat marţi, 21 iulie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro şi Memorandumul de înţelegere în acest sens, transmite IPN.

Ministerul Finanţelor precizează într-un comunicat de presă că obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanţare, de a atenua balanţa de plăţi şi necesităţile bugetului, precum şi de a sprijini Republica Moldova în situaţia financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranşe egale. Debursarea primei tranşe este condiţionată de semnarea Memorandumului de înţelegere, în timp ce a doua tranşă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranşei a doua sunt propuse spre realizare şase acţiuni.

Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni, iar maturitatea acestuia este de 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.