Apel la organizarea de alegeri anticipate, în urma bătăii din Parlamentul ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului ucrainean a îndemnat vineri la organizarea de alegeri legislative anticipate, după o bătaie în hemiciclu între deputaţi ai puterii şi opoziţiei, în dezacord asupra unui proiect de lege privind statutul limbii ruse în această fostă republică sovietică, relatează AFP.

"Putem trage numai o singură concluzie după evenimentele de ieri (joi): Verhovna Rada (Parlamentul) şi parlamentarismul în Ucraina sunt total ruinate", le-a spus jurnaliştilor Volodimir Litvin, preşedintele instituţiei.

"Le-am propus liderilor grupurilor parlamentare (...) o autodizolvare a (Verhovnei) Rada şi organizarea de alegeri anticipate", a adăugat el.

Însă preşedintele Parlamentului a precizat că această propunere nu a fost discutată, în urma faptului că şedinţa prevăzută vineri nu s-a putut desfăşura din cauza blocajului opoziţiei.

Joi, deputaţi ai puterii şi ai opoziţiei s-au bătut cu pumnii şi cu picioarele în cursul unei şedinţe, care a fost necesar să fie întreruptă.

Deputaţi ai puterii au pregătit un text care extinde drepturile de utilizare oficială a limbii ruse în ţară, viguros contestat de către aleşii opoziţiei. Acest lucru ar însemna, în opinia deputaţilor opoziţiei, ca rusei să îi fie conferit statutul de cea de a doua limbă oficială de stat, alături de ucraineană.

Confruntări de acest fel au loc destul de frecvent în hemiciclul ucrainean.