Un nou tren de mare viteză va lega două mari orașe europene. Ce curse feroviare se mai pregătesc pe continent

0
Publicat:

Un nou tren de mare viteză ar putea fi lansat între Paris și Madrid până la sfârșitul anului 2024. Serviciul va fi gestionat de compania feroviară națională de stat din Italia, Trenitalia.

Tren de mare viteză Frecciarossa Foto Shutterstock

Operatorul italian intenționează să conecteze cele două orașe cu trenurile sale de mare viteză Frecciarossa, care din decembrie 2021 circulă între Paris și Milano și Lyon și Paris, iar din noiembrie 2022 între Barcelona, Zaragoza și Madrid.

Noul tren va face legătura între Paris și Barcelona, unde serviciul de mare viteză existent circulă deja spre capitala spaniolă.

„Ne putem gândi, de asemenea, să conectăm Madridul cu Italia prin Franța", spune directorul general al grupului FS Italiane, Luigi Ferraris, conform Euronews.

Cât de rapide sunt trenurile de mare viteză ale Trenitalia?

Numele "Freccia rossa" se traduce prin "Săgeata roșie". Înainte de 2008, era cunoscut sub numele de Eurostar Italia. Trenurile moderne, de mare viteză, pot atinge până la 400 km/h (249 mph).

Luând ca exemplu o rută existentă, este nevoie în medie de 9 ore și 40 de minute pentru a călători cu trenul de la Paris la Milano, potrivit Thetrainline. Frecciarossa reduce acest timp la aproximativ șapte ore, cu bilete în avans pentru un singur sens de la 29 de euro.

La ce alte rute noi de trenuri ne putem aștepta în Europa?

Călătoriile pe calea ferată cunosc o renaștere în Europa, pe măsură ce noi trenuri de mare viteză și trenuri de dormit sunt lansate pe întreg continentul, făcând călătoriile mai ieftine, mai rapide și mai durabile.

Căile ferate cehe au anunțat recent că vor reintroduce vechiul serviciu de trenuri cu vagon de dormit între Praga și Zurich via Dresda, Leipzig, Frankfurt și Basel.

De asemenea, operatorul feroviar austriac Nightjet a dezvăluit recent planurile pentru un nou serviciu care va circula între Stuttgart din Germania și Veneția, Viena, Budapesta, Ljubljana și Zagreb.