Usturoiul scade riscul de boli cardiace şi cancer. Ce rol are curcubeul culorilor din fructe şi legume în creşterea stării de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele şi fructele sunt relativ sărace în calorii şi nu pot lipsi dintr-o alimentaţie sănătoasă. Pe lângă faptul că ajută la menţinerea greutăţii corporale, conţin şi substanţe valoroase care oferă organismului protecţie în faţa unor boli grave.

Datorită aportului crescut de vitamine, minerale şi alte substanţe cu roluri benefice în promovarea sănătăţii, medicii nutriţionişti recomandă consumul zilnic a 3-4 porţii de fructe şi 4-5 porţii de legume. Conţinutul crescut de apă – circa 80% - şi valoarea energetică scăzută transformă legumele şi fructele în adevăraţi aliaţi ai păstrării unei greutăţi corporale sănătoase.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, mult timp s-a considerat că substanţele valoroase din legume sunt doar vitaminele, mineralele şi fibrele.

În ultimele decenii însă, oamenii de ştiinţă au descoperit un arsenal cu totul nou de substanţe protectoare în alimentele vegetale, numite generic substanţe fitochimice – fitochimicale. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului estimează că, la persoanele care consumă multe legume – în special usturoi, varză, broccoli, ţelină, conopidă, roşii, mărar şi pătrunjel – au un risc mai scăzut de boli cardiace şi cancer tocmai datorită acestor fitochimicale.

De asemenea, plantele produc peste 600 de carotenoizi, care sunt atât vitamine, cât şi antioxidanţi eficienţi. Legumele şi fructele sunt surse importante de vitamina C, acid folic, steroli vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge şi fitoestrogene, adică substanţe cu rol protector împotriva cancerelor hormonodependente.

Ce rol au pigmenţii

Multă vreme s-a crezut că pigmenţii care conferă fructelor culoare au doar un rol esteic. Astăzi se ştie că tot curcubeul culorilor din fructe joacă un rol esenţial în creşeterea stării de sănătate. De exemplu, culoarea galben intens a pulpelor unor fructe precum caisele, mango, pepenii galbeni se datorează betacarotenului cu efect antioxidant, iar culoarea roşie a tomatelor este dată de lycopen, cu efect în prevenirea cancerului de prostată. Roşul altor fructe este produs de anticianozide, substanţe benefice în prevenirea cataractei şi a cancerului.

Sterolii şi stanolii reprezintă grăsimi naturale care se găsesc în toate plantele şi care s-a demonstrat că reduc eficient colesterolul.