Ouăle, alimentul care protejează inima și creierul. Medic endocrinolog: „Consumul zilnic este sigur și benefic”

0
Publicat:

Ouăle, adesea criticate pentru conținutul de colesterol, sunt un aliment sigur și nutritiv. Medicii recomandă să fie consumate zilnic, pentru susținerea inimii, creierului și sănătății ochilor.

Oul, un aliment bogat în proteine și grăsimi sănătoase FOTO: Arhivă

Dr. David Ahn, endocrinolog și șef al Serviciilor pentru Diabet, explică că un ou pe zi este sigur și nu crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare. „Ouăle sunt criticate mai mult decât aproape orice alt aliment comun, însă cercetările moderne arată că pot face parte dintr-o dietă sănătoasă”, spune specialistul.

Cercetările recente, inclusiv un studiu din 2025, arată că două ouă pe zi nu afectează nivelul colesterolului „rău” dacă dieta generală este echilibrată.

„Pentru cei care urmează o dietă săracă în grăsimi saturate și nu au probleme cu tensiunea arterială, două sau trei ouă pe zi sunt acceptabile”, susține medicul David Ahn, potrivit economictimes. 

Cea mai completă sursă de proteine, vitamine și colină

De asemenea, ouăle sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase, contribuind la menținerea nivelului de zahăr din sânge și oferind senzație de sațietate.

În plus, acestea conțin colină, luteină și zeaxantină, nutrienți importanți pentru sănătatea creierului și a ochilor, sprijinind memoria și reducând riscul de degenerescență maculară.

„Corpul tău poate produce o parte din colină pe cont propriu, dar nu atât de mult pe cât are nevoie. Un ou conține 169 miligrame de colină, ceea ce înseamnă că două ouă vă pot ajuta să atingeți recomandarea zilnică, a explicat Razan Hallak, dietetician la „Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio”.

Indiferent de modul în care le preparați, ouăle furnizează proteine și substanțe nutritive de înaltă calitate, spun experții. 

Pentru a vă asigura că mâncați sănătos atunci când consumați ouă, dr. Martha Gulati, director de cardiologie la „Cedars-Sinai Smidt Heart Institute”,  a recomandat să acordați atenție restului farfuriei.

„Adesea ouăle sunt asociate cu alimente grase, precum cârnații și șunca, care pot crește riscul de boli de inimă. Încercați să le combinați cu multe fructe, legume și cereale integrale”, susține medicul. 

Mai multe pentru tine:
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile