Chiar şi un consum moderat de carne roşie şi procesată creşte riscul de cancer colorectal. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de şuncă, bacon şi carne roşie, chiar şi în cantităţi moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, atrag atenţia specialiştii citaţii de PA.

Rezultatele unui studiu finanţat parţial de Cancer Research din Marea Britanie arată că un consum chiar şi moderat de carne roşie şi procesată prezintă risc de cancer colorectal. Riscul a fost cuantificat la o cincime la persoane care au consumat moderat, comparativ cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantităţi foarte reduse, potrivit agerpres.ro.

Carnea slabă, sursă benefică de proteine

Departamentul britanic de Sănătate şi Asistenţă Socială a anunţat că, în timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine şi minerale, aportul de carne roşie şi procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie.

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului  - World Cancer Research Fund – WCRF - a susţinut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată  - salam, bacon, şuncă -  reprezintă o cauză de apariţie a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roşie  - vită, oaie, porc - contribuie de asemenea la creşterea acestui risc.

Există, însă, şi o veste bună. Subiecţii cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine şi cereale în alimentaţie au avut o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

Risc: patru porţii sau mai multe pe săptămână

„Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roşie şi procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână au un risc ridicat de cancer colorectal în comparaţie cu cele care consumă carne roşie şi procesată de mai puţin de două ori pe săptămână“, a declarat profesorul Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK şi coautor al studiului.
„Există dovezi substanţiale conform cărora carnea roşie şi procesată este asociată cancerului colorectal şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carnea procesată este clasificată drept carcinogenă, iar carnea roşie drept probabil carcinogenă“, a indicat Key.

Aproximativ unu din cincisprezece bărbaţi şi una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieţii, potrivit statisticilor.
 

Mai multe pentru tine:
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Serialul spectaculos de pe Netflix care domină topul în luna decembrie. Are actrițe de top, o poveste inedită și te ține lipit de televizor
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Circ total la Bruxelles. Ghiță ciobanul a ajuns în Parlamentul European și protestează împotriva Ursulei: „I-am adus slană” VIDEO