Dezlegare la pește. Cum faci cea mai bună ciorbă de pește: secretele gospodinelor din Delta Dunării

0
Publicat:

Pentru a obține un preparat tradițional savuros, trebuie folosite mai multe specii de pești și doar câteva legume.

Secretul unei ciorbe de pește este să folosești mai multe specii FOTO Shutterstock

Sărbătoarea din 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în biserică, este una dintre zilele din Postul Crăciunului în care credincioșii au dezlegare la pește.

Ciorba de pește este un simbol al Deltei Dunării, însă preparatul are câteva secrete. Unul dintre ele este constă în folosirea a cât mai multor specii de pești (trei-cinci, ar spune lipovenii). Pentru cei de la orașe, există soluții: se pot cumpăra „tacâmuri“ de pește (capete, cozi), pentru fiertura care va fi baza ciorbei.

„Ideea e simplă: baza de pește înseamnă zeama rămasă de la o fiertură domoală, la foc mic, a peștilor, împrună cu niște legume și, ulterior, strecurată și eventual limpezită. Această bază de pește este cea care dă gustul preparatului final. În această zeamă mai fierbem câteva legume tăiate mărunt, ca de ciorbă“, scrie Cosmin Dragomir în cartea “Curatorul de zacuscă“.

În Deltă, gospodinele folosesc doar patru legume pentru ciorba de pește:, ceapă, ardei, roșii și cartofi. În trecut, iarna se foloseau doar cartofi și ceapă. La final se pun bucățile bune de pește: fileuri sau medalioane. Ciorba de pește nu se acrește cu borș în Deltă, ci cu oțet sau cu zer, iar bucățile de carne se mănâncă cu mujdei.

Iată cum se prepară ciorba tradițională din Delta Dumării.

Ingrediente ciorbă de pește

  • 1 cap de somn sau crap 
  • 1 kg tacâmuri de pește
  • 6-8 rondele crap sau novac
  • 2 cepe mari
  • 1-2 ardei grași
  • 500 g cartofi
  • 1 conservă roșii în suc propriu (400 g)
  • Sare
  • Oțet din vin alb
  • Verdeață (pătrunjel, leuștean)

Speli tacâmurile și capul de pește și le pui la fiert într-o oală cu 4 l de apă și cu puțină sare. Înlături cu o paletă spuma formată la suprafață, ori de câte ori e nevoie. Lași la fiert, la foc mediu, aproximativ 30 de minute.

Între timp, cureți și speli toate legumele. Tai ceapa și ardeii cubulețe, iar cartofii cuburi mai mari.

Strecori supa în care a fiert peștele, o pui din nou pe foc, adaugi legumele tăiate, roșiile din conservă și mai fierbi aproximativ 15 minute. Pui bucățile de pește, condimentezi cu sare, după gust, și mai fierbi 10 minute, până ce peștele e gătit.

La final, acrești cu oțet, după gust și presari verdeața tocată.

Mai multe pentru tine:
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru bogați și personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Mai multe persoane au fost reținute după incidentul cu focuri de armă din Capitală
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Apelul făcut de China înaintea întâlnirii dintre Xi Jinping și Donald Trump. „Sensul istoriei nu poate fi inversat”
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România