Produsele alimentare nu contribuie la răspândirea virusului. Vina ar putea fi a angajaţilor şi cumpărătorilor care nu respectă regulile stricte de igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimentele de origi ne animală (carne, lapte, peşte, produse din carne, etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie, etc.) a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului. 

Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.

Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor), cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi. 

De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor. 

Pentru ca populaţia şi operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informaţii corecte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus şi adaptat după Ghidul provizoriu  al  Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ,,COVID-19 şi siguranţa alimentelor” , precum şi alte materiale informative, acestea putând fi consultate la următoarele link-uri: 

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/03/Recomandari_ANSVSA_operatori_consumatori.pdf

„Pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor, ANSVSA desfăşoară activităţi de control oficial pe întreg lanţul alimentar”, a anunţat ANSVSA. 

Mai multe pentru tine:
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
UE vrea să oprească spionii ruși la graniță. Eficiența, pusă sub semnul întrebării: „Dronele și războiului hibrid nu au nevoie de vize”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Saveta Bogdan și-a stricat silueta în vacanța de peste Ocean. De ce s-a îngrășat și ce salarii au americanii: „Gata, trec la dietă”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Cum au devenit șpaga și turnătoria un mod de viață la români. Vremurile în care au prins rădăcini „școala vieții” și „băieții deștepți”