Zeci de alegători, reclamați după ce au postat pe TikTok cu cine au votat
0Până la ora 18.30, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro.

Cele mai multe sesizări au fost legate de continuarea campaniei electorale, dar și de probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot care includ opțiunea electorală - numeroase plângeri au transmise telefonic, dar și prin portalului votcorect.ro (peste 100). Unele dintre aceste postări includ persoane care arată că au votat deja sau cum votează; cea mai mare parte sunt legate de voturi pentru AUR.
„Am primit solicitări legate de faptul că Diana Șoșoacă și-a exprimat votul în public, făcând apologia pe buletinul de vot a numelor mai multor figuri istorice controversate, precum Nicolae Ceaușescu, dar și a liderului mișcării legionare din România, Corneliu Zelea Codreanu”, spun reprezentanții Coaliției VotCorect.
Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare, inclusiv cele legate de sigilii, dificultăți ale alegătorilor în a-și exprima votul sau buletine de vot nemarcate cu ștampila de control. Probleme legate de sigiliul aplicat incorect sau lipsă au fost raportate în secția 172 (București), secția 105 (Rădăuți); secția 109 (Rădăuți); secția 257 (București); secția 258 (București); secția 325 (București).Observatorii au avut dificultăți să observe în mai multe secții, incluzând 411 și 1165 (București), iar la secția 205 (Buda, Ilfov), observatorul nu a fost lăsat să observe votarea cu urna specială.
EFOR a atras atenția asupra faptului că limitarea dreptului de a observa votarea cu urna specială este abuzivă.
Au fost primite sesizări legate de continuarea campaniei prin mesaje SMS. Mai mulți alegători au trimis sesizări că au primit mesaje în care figurează numele președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe (sesizare 1, sesizare 2, sesizare 3, sesizare 4, sesizare 5, sesizarea 6) și sunt pentru susținerea indirectă a candidatului Alianței Electorale România Înainte. Au fost sesizate BEJ Iași și AEP.
În unele cazuri, observatorii au continuat să fie legitimați de forțele de ordine sau să li se solicite numele organizației de către care au fost acreditați, aceștia considerând că unele cereri de aceste fel pot fi intimidante. Vot Corect a contactat MAI, primind asigurări că personalul va fi informat cu privire la modul de interacțiune cu observatorii, inclusiv cu privire la practica legitimării.
Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-2025/sesizari/