Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis

0
Publicat:

Alegerile prezidențiale din 2025 aduc în turul doi o confruntare neaşteptată între George Simion și Nicușor Dan, cu o diferență considerabilă între ei: aproape 20%. Deși pare aproape o misiune imposibilă, istoria alegerilor din România arată că astfel de diferențe pot fi recuperate.

Între George Simion şi Nicuşor Dan e o diferenţă de aproximativ 20%. FOTO: EPA-EFE
Între George Simion şi Nicuşor Dan e o diferenţă de aproximativ 20%. FOTO: EPA-EFE

Deşi mulţi sunt sceptici în privinţa şanselor pe care le are Nicuşor Dan să-l învingă pe George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale dat fiind că între ei este o diferenţă de aproximativ 20%, nu ar fi pentru prima dată când candidatul aflat pe locul doi după primul tur reuşeşte să câştige în final. Istoria recentă a alegerilor prezidenţiale din România indică drept exemple situaţia lui Traian Băsescu în 2004 și a lui Klaus Iohannis în 2014, ambii reușind să răstoarne scorul în turul decisiv, notează ProTV.

În 2004, Traian Băsescu a intrat în turul doi cu 33,92%, în timp ce Adrian Năstase avea 40,97%. Cu toate acestea, Băsescu a câștigat cu 51,23% în turul doi, recuperând aproape 18 procente.

În 2014, Klaus Iohannis a fost într-o situație asemănătoare, cu 30,38% în primul tur, față de 40,44% cât obținuse Victor Ponta, dar turul doi a adus o răsturnare de situație, Iohannis câștigând susținerea alegătorilor și, astfel, funcţia de preşedinte al României.

În alegerile din 2009, lupta dintre locul 1 și 2 din primul tur al prezidențialelor a fost mult mai echilibrată, între Traian Băsescu (32,45%) și Mircea Geoană (31,15%) diferența fiind minimă, de doar 1,3%, fiind urmată de o cursă la fel de strânsă în turul doi, când Traian Băsescu a căţtigat pe ultima sută de metri.

În 2025, George Simion a obținut 40,96% din voturi, iar Nicușor Dan 20,99%. Diferența e semnificativ mai mare decât în cazurile amintite, dar precedentul există.

Cu toate acestea, contextul în care se desfăşoară alegerile prezidenţiale din 2025 este diferit, pentru că în situaţiile amintite candidații aflați pe primul loc în primul tur erau lideri PSD și premieri în funcție, figuri asociate cu guvernarea, ceea ce a generat un vot anti-sistem în turul doi. De data aceasta, atât George Simion, cât și Nicușor Dan sunt văzuți ca alternative la sistemul politic tradițional, ceea ce face ca dinamica electorală să fie imprevizibilă.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, subliniază că Nicușor Dan ar putea să răstoarne scorul şi să-l depăşească pe George Simion numai în cazul în care vor ieşi la vot masiv şi cei care la primul tur au ales să nu participe.

„Deși nu imposibil, va fi foarte greu pentru Nicușor Dan să construiască o coaliție largă de votanți pentru a-l depăși pe George Simion dacă în turul 2 se va păstra același nivel de prezență. George Simion are mai multe bazine din care poate atrage voturi în condițiile în care scorul său a fost dublu. Singura șansă a lui Nicușor Dan va fi ca în Turul 2 să participe la vot semnificativ mai mulți alegători decât în primul tur”, a explicat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite