Video Dezbatere prezidențială 2025. Lasconi: „Mă întristează că m-ați băgat în aceeași oală cu acești combinatori” LIVE TEXT
0Sub sloganul „Un preşedinte pentru România”, marţi, 29 aprilie, TVR a organizat, la Palatul Cotroceni, o dezbatere prezidenţială, la care au fost invitaţi toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală. George Simion nu a participat nici de această dată la confruntare. Prezidențiabilii au răspuns unui tir de întrebări. Adevărul.ro a transmis live dezbaterea.
UPDATE „În caz de catastrofă, care sunt cele trei persoane pe care le-ați suna pentru sprijin politic?”
Crin Antonescu: „Orice înalt responsabil, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, cei activi: Ursula on der Leyen, Friedrich Mer, Antonio Tajani, Viktor Orban. Sun la cine trebuie pentru că un președinte trebuie să fie un lider”.
Elena Lasconi: „Eu m-am întâlnit cu mulți șefi europeni, cu președinta Parlamentului European. Dacă avem o situație dificilă, aș comunica cu oamenii, aș vorbi cu ei. O să am relație umană cu ei. Ceea ce lipsește în instituțiile noastre este că au ucis instituția purtătorului de cuvânt. O să am o echipă de consilieri în mai multe domenii”.
Lavinia Șandru: „Aș suna părinții, să-i facem pe părinții și bunicii noștri bucuroși că ne au și că ne simt lângă ei”.

Victor Ponta: „În caz de amenințare militară, am o relație personală cu președintele Trump, am fost zilele trecute alături de fiul său, dar și cu doi parteneri zonali: președintele Turciei, Poloniei. La o amenințare economică, cu siguranță o sun pe doamna Ursula von der Leyen și pe Madeleine Odette Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene. Pentru o situație de urgență, mi-aș suna vecinii: Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina”.
Cristian Terheș: „Am contacte multe în SUA și nu le-am folosit pentru că un candidat suveranist nu are nevoie de un telefon la un străin. De 35 de ani așteptăm să vină un străin să ne spună care este candidatul. Eu sunt credincios națiunii române”.
Sebastian Popescu: „Nu aș suna personalități, aș suna decidenți politici cu care România are legături diplomatice. În funcție de situație, voi apela la liderii care sunt cel mai aproape de problema respectivă. Dacă este o problemă urgentă, voi apela prima dată la vecini. Nu știu dacă ar răspunde din prima președintele SUA, dar cu siguranță va răspunde cineva la telefon”.
Silviu Predoiu: „Mi se pare important să ai în agendă și să poți suna în primul rând la conducerea Comisiei Europene, m-aș bucura să am posibilitatea să sun pe președintele SUA și pe președintele Turciei, obligatoriu. Nu ar fi rău să avem și numărul președintelui Chinei”.
Banu Muscel: „Depinde și ce urgență avem. Dacă avem o problemă cu un vecin, aș chema vecinul. Atunci ar trebui să decid care este situația, care este urgența. Având în vedere că suntem parte din UE și din NATO, pe cei doi conducători ai acestor organizații i-aș suna”.

Daniel Funeriu: „Soluția la problemele României se află în Constituție. Pentru asta statul român trebuie refondat. (…) Pentru a nu aplica politica «știu eu un băiat pe acolo pe la Comisie, pe la NATO». Asta este țara, dragi români, pe care o vreți?”.
Nicușor Dan: „Avem o uriașă resursă de expertiză pe care nu o folosim, în Diaspora și în Republica Moldova. Cred că președintele este obligat să facă aceasta. România are nevoie de specialiști din afara granițelor. Există medici și profesori români la mari universități. (…) Noi trebuie să apelăm la acești specialiști pentru ca România să fie bine”.

UPDATE Întrebare: „Care este decizia dificilă pe care predecesorii dumneavoastră au evitat-o, iar dumneavoastră intenționați să o luați?”.
Nicușor Dan: „Klaus Iohannis a evitat să lupte cu adevărat cu corupția și asta e principala problemă a României în viziunea mea”.
UPDATE A avut loc un schimb de replici acide între Lasconi și Ponta.
Jurnalist: Cum explicați unui copil de 10 de ani că ar trebui să fie mândru că este român dacă veți fi președinte?
Elena Lasconi: „Dacă ar vota copiii, aș ieși din primul tur. Avem nevoie de ei, nu există viitor pentru copiii României. Vreau să le arăt luminița de la capătul tunelului. Am soluții și voi avea un consilier la Cotroceni pentru tineret”.
Ulterior, Victor Ponta a acuzat-o pe Elena Lasconi că se folosește de copii pentru a-și face campanie.
Victor Ponta: „Poate vreți să adoptați un copil. Nu să vorbiți de copii în politică, nu suport ideea că folosiți copiii în politică”.
Elena Lasconi: „Eu nu folosesc copiii, am făcut lucruri concrete pentru ei. Am făcut locuri de joacă, o școală. Tupeul dumneavoastră este fără limite”.
UPDATE Ponta a fost întrebat dacă ar numi la CCR magistrați de carieră sau persoane cu experiență politică.
Victor Ponta: „Sunt fost magistrat și am încredere în judecători. Ideea ca niciodată Curtea să nu poată anula alegerile o voi susține.
UPDATE Terhes a fost întrebat dacă, în situația în care un aviz al CSM ar fi împotriva propunerilor pentru șefii de parchete, ar respecta acel aviz.
Cristian Terheș: „Pentru pozițiile cheie din Justiție avem nevoie de procurori generali care au dovedit deja reușit în instanțe”.
UPDATE Jurnalist: Cum vă veți asigura că România va fi un actor global relevant?
Crin Antonescu: „Marea problemă a președintelui este să fie liderul care asistă clasa politică să se adapteze să crească pe măsura acestei Românii non-politice, care a crescut și care, repet, este frumoasă. (…) O economie puternică ce pleacă de la asanarea evaziunii fiscale, de la curățarea hărții clanurilor și o nouă Românie ca spirit, ca prestație în politica externă”.
UPDATE Întrebare pentru Crin Antonescu: „În 2012 ați fost întrebat de cine vă temeți în campanie și ați spus că de Departamentul de Stat al SUA. Vă mai temeți?”
Crin Antonescu: „Am spus cu curaj acest lucru, așa cum am spus și la vremea respectivă. Această atitudine dezinvoltă i-a speriat pe mulți. La acea vreme, Hillary Clinton nu era cea mai favorabilă candidaturii mele. A fost doar un joc de cuvinte (...). Bloomberg comenta că Vance ar trebui să-și ceară scuze față de România. Ce e cu adevărat important este ca procesul democratic să fie real”.
UPDATE Întrebare: „Sunteți pentru aducerea în țară de arme nucleare tactice?”
Silviu Predoiu: „Există aliați care solicită să fie detașate. în CSAT, unde președintele are un singur vot, poziția mea ar fi reținută. Aș fi împotrivă, mi se pare că nu este calea pentru siguranță. Vedem că state nucleare sunt amenințate în permanență în diferite feluri, cu ce ne-ar ajuta? Nu cred că ar fi o garanție de securitate”.

UPDATE Nicușor Dan a fost provocat cu o afirmație: „Un membru al campaniei dumneavoastră i-a cerut dlui Funeriu să se retragă în favoarea dumneavoastră, la schimb cu funcția de director SRI”.
Nicușor Dan: „Povestiți foarte frumos, dar aud prima oară lucrurile pe care le spuneți. Nimeni în numele meu nu a solicitat nimic nimănui”.
UPDATE Jurnalist: „Domnule Ponta, în 2014, când erați șef la PSD soția dumneavoastră a primit un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare? Domnule Antonescu ați fost în această situație. Doamna Lasconi, după ce ați ajuns primar, soțul dumneavoastră a primit un loc la grupurile USR din Parlamentul României! Ce mesaj le ați trimis românilor cărora astăzi le cere votul, într-o societate dominată de nepotism, când ați lucrat pentru propășirea materială a partenerilor de viață?”
Victor Ponta: „E Irina în sală și sper să nu se supere pe mine. Ea știe că mama ei e mai deșteaptă decât mine și face politică mai bine decât mine. O să mă mândresc întotdeauna cu tot cea am făcut în PSD. Uneori PSD are șefi care greșesc și nu există partide care trebuie blamate”
Crin Antonescu: „Soția mea, Adina Vălean, a devenit europarlamentar în anul 2007. Nu era soția mea, nu eram președintele PNL. În 2009, eram în situația de a valida o listă, pe care s-a aflat și ea. Eu am considerat că nu este normal să o pun pe listă pentru că e soția mea, sau să o scot de pe listă. Ulterior, a fost unul dintre europarlamentarii cei mai respectați și cu realizări în PE. A fost președinte a două dintre cele mai grele comisii din PE. A fost comisar european, a avut proiecte excepționale cu impact pentru milioane de oameni. (...) Cred că am făcut bine că am lăsat-o pe listă, acolo unde partidul a pus-o”.

Elena Lasconi: „Mă întristează că m-ați băgat în această oală cu acești combinatori. Este o așa mare diferență majoră. (...) La grupurile parlamentare ale partidului lucrează membrii de partid și soțul meu a răspuns unei solicitări trimise pe email. La grupul parlamentar ai nevoie de oameni de încredere, pentru că sunt politicile partidului. Este a ieșit din barou pentru a pune umărul la această construcție a USR-ului și eu sunt foarte mândră”.
UPDATE Ponta a fost întrebat, referitor la victimele Colectiv: „Am avut grijă ca toți oamenii să fie îngrijiți în România, așa ați spus. Când ați avut nevoie de o operație ați mers în Turcia. „De ce v-ar crede românii că ați face, din funcția de președinte, ceva pentru sănătatea lor?”
Victor Ponta: „Românii mă cred și acum. Înainte de a-mi depune demisia după Colectiv, am semnat ordonanța prin care personalul medical a primit creșteri salariale. Aceste servicii trebuie să fie mult mai ușor accesibile”.
UPDATE Daniel Funeriu a fost întrebat ce ar face dacă o dronă ajunsă pe teritoriul României ar produce victime.
„Ar trebui să avem toate informațiile despre ce s-a întâmplat. Ar trebuie să ne consultăm cu aliații NATO, prin intermediul articolului 4, dar strategia României ar trebui să fie că trebuie să se apere singură”.
UPDATE Întrebare pentru Nicușor Dan: „Ludovic Orban i-a ordonat lui Funeriu să se retragă din campanie, în schimbul unei funcții. Mai aveți și alte persoane cărora le-ați promis funcții?”
Nicușor Dan: „E prima dată când aud. Nimeni, în numele meu, nu a solicitat nimic”.
UPDATE Nicușor Dan, despre Crin Antonescu: „A interacționat cu doi șefi de servicii, domnul Măgureanu și Hellvig. Care este implicarea lor în politică față de domnia sa și în general?”
Crin Antonescu: „Mințiți, ca aseară. Pe domnul Virgil Măgureanu nu-l cunosc, facem parte din epoci politice diferite. Am achiziționat un apartament care se afla în construcție de către o companie de la care am aflat că ar fi fost proprietar domnul Măgureanu. Nu am luat sub prețul pieței, am documente. Fiți atent cu cuvintele, domnul Hellvig nu e partenerul meu. Domnul Hellvig a fost un coleg de partid cu care am lucrat foarte mult, de care m-am despărțit în 2014. A fost numit șef al SRI în primăvara 2015 de Klaus Iohannis. Vorbiți de viitorul României nu de trecutul unor securiști care nu mă privesc! Nu e cazul lui Hellvig”
Nicușor Dan: „Ce coincidență, câtă lume din sala asta a cumpărat un apartament de la șeful SRI”.
Candidatul independent a adăugat: „Crin Antonescu a înstrăinat mai multe baze sportive, care din domeniul public au ajuns la BTT”.
UPDATE Nicușor Dan: România are nevoie de un președinte și de o direcție. În mod realistic, există patru oameni care pot ocupa această funcție (nr. de președinte)”. Aceștia sunt: domnul Simion, domnul Ponta, domnul Antonescu și subsemnatul. Și îi invit pe oameni să-i votez în cunoștință de cauză”
Daniel Funeriu: „Doar un singur lucru: am lucrat cu un laureat nobil și cu un președinte de țară și niciunul nu mi-a spus că aș fi irelevant”.
Sebastian Popescu: „Eu sunt deranjat de afirmația domnului Nicușor și dacă nu își cere scuze, eu voi părăsi această dezbatere. Eu am vorbit aici cu decență, nu am jignit pe nimeni. Suntem în Palatul Cotroceni, nu la mahala. Eu am crezut că ne vom respecta reciproc. Haideți să nu mai facem alegeri, facem un sondaj și stabilim președintele”.
Crin Antonescu: „Eu nu am intervenit decât atunci când am fost întrebat ceva. Sunt perfect de acord cu dumneavoastră. Domnule Nicușor Dan, din nou ați dovedit inadecvare, nu putem jigni acești colegi ai noștri de candidatură, care până în momentul numărării votului exact câți suntem și noi în fața cetățenilor români” .
Nicușor Dan: „Am invitat oamenii la un vot util, asta e tot ce am spus”.
UPDATE Întrebarea lui Daniel Funeriu la adresa lui Nicușor Dan: „De ce mi-a sunat telefonul astăzi să mă retrag?”
Nicușor Dan: „Nu trebuie să dăm așa mare importanță candidaturii dumneavoastră”.
UPDATE Silviu Predoiu l-a întrebat pe Nicușor Dan: „De unde aveți bani? Cine sunt sponsorii?”
Nicușor Dan: „Mafiei imobiliare îi va fi mai greu cu mine președinte decât primar. Am candidat independent de mai multe ori, am făcut apel la oameni să doneze. Mai mult de 10.000 de oameni au avut încredere în mine și au donat din buzunar. Statul român este informat de mine cu privire la acești oameni și pentru toate campaniile de până acum numele îi găsiți în declarația de avere. Nu vreau să fac publice acum numele lor pentru că nu este o campanie despre ei, ci una despre mine”.
UPDATE Candidatul John Banu Muscel a avut o întrebare adresată propriei persoane: „De ce sunt eu aici?”
Banu Muscel și-a oferit și un răspuns: „Pentru că am considerat că România are nevoie de o schimbare. Eu care am anumite calități, principii, aș putea aduce o schimbare în România. Dar știți ce am remarcat, cetățenii României sunt foarte reținuți la schimbare... și asta doare. Dar nici jurnaliștii nu caută să vadă cum s-ar produce o schimbare, Iar în ceea ce privește formatul acestei dezbateri, numai dezbatere nu e. Nu discutăm despre un plan al președintelui, cetățenii habar nu au de ce sunt aici. Asta este întrebarea către mine și nu am de când să vă răspund”.
UPDATE Elena Lasconi l-a acuzat pe Victor Ponta își face „campanie electorală deșănțat” și că nu răspunde la întrebările care i se pun.
UPDATE Întrebarea lui Victor Ponta pentru Nicușor Dan: „După zece ani în care am avut un președinte absent, aș vrea să vă întreb (...): Aveți un plan concret cu măsuri economice, pentru Legea pensiilor, pentru Legea militarilor”.
Nicușor Dan a vorbit despre oprirea marii evaziuni, atragerea fondurilor europene și un management eficient la companiile de stat, „iar statul să stimuleze dezvoltarea acolo unde contează”.
UPDATE Cristian Terheș a amintit că, acum câteva luni, „un întreg proces electoral a fost anulat” și le-a cerut Elenei Lasconi și lui Nicușor Dan să explice cetățenilor ce sistem există în această țară „când reprezentanții USR fac campanie online când încă se mai votează în SUA”.
Elena Lasconi: „De ce m-a băgat în aceeași oală cu alt candidat? Este sistemul pe care îl simțim. Decizia CCR, luată după plângerea dv, a fost o mare nedreptate. Dumnealui (Cristian Terheș) a făcut contestație pentru trei secții, cu aceleași rezultate, după care s-a dispus renumărarea tuturor voturilor”.
Nicușor Dan: „Cred că Marcel Ciolacu este sistemul, cred că AEP înseamnă sistemul, ASF-ul ANRE-ul, unde găsim tot felul de pile și manechine este sistemul”.
UPDATE Întrebarea Laviniei Șandru pentru Crin Antonescu: „Știți ce se poate cumpăra cu 1.000 de lei? O viață de tânăr de 16 ani de către un medic care l-a lăsat să moară în spital”
Crin Antonescu: „O viață de om nu are preț. A fost un moment cumplit, ireparabil”.
UPDATE Victor Ponta, replică la acuzațiile Elenei Lasconi: „În această seară trebuie să le spunem românilor ce vom face pentru ei. Voi vorbi doar de viitor. Eu, ca președinte, voi garanta că drepturile lor vor fi respectate”.
UPDATE Întrebarea lui Crin Antonescu pentru Victor Ponta, despre care spune că a „traversat multe indentități, de la Che Guevara la Donald Trump”: „A trădat, a copiat, când n-a trădat, a copiat, când n-a copiat, a trădat. Ce a simțit când în miezul unei campanii electorale în care purtător de cuvânt al candidatului partidului său, Mircea Geoană, a acordat votul unui alt candidat?”.
Victor Ponta: „Oamenii știu ce am făcut ca prim-ministru. Am luat o țară în criză, cu pensii si salarii tăiate, cu TVA la 24 la sută. Am m reușit să avem grijă de oameni, să facem o schimbare politic. De fiecare dată am fost de partea schimbării și cred că și acum în 2025 România merge într-o direcție total greșită. De aceea, votul lor a fost pentru schimbare în 24 noiembrie 2024. Sistemul politic PSD-PNL-UDMR nu a putut să accepte rezultatul, a anulat votul românilor. Aș adăuga că întotdeauna am muncit, nu am stat șomer nicio zi, nici o zi, nici 10 ani. Întotdeauna voi munci pentru cei dragi mie. Trebuie să am eu grijă de ei, nu să fiu trântor”.
În replică, Antonescu i-a spus că „atunci când esti singurul președinte de partid din țară, care îți dai salariul din banii publici ai partidului tău, e ușor să nu fii șomer niciodată”.
Elena Lasconi a intervenit: „Câtă ipocrizie este în zona aceasta. Din cauza celor doi nu am intrat în Shenghen”.
Lasconi l-a atacat dur pe Victor Ponta: „Vreau să mă uit în ochii dumnevoastră, domnule Ponta, că din cauza asta am ieșit în stradă. Au murit copii la Colectiv. Să vă fie rușine! Mi se pare abject felul în care oamenii acești au ales să facă politică. Mi se pare incredibil pofta dumneavoastră de putere. Cât de mult rău ați făcut României”.
Crin Antonescu a intervenit: „Doar să precizez, pentru istorie, nu a fost nicio clipă intrarea noastră în Schengen în 2012. Prezentați un fals românilor, doamna Lasconi”.
UPDATE Întrebare pentru Crin Antonescu: „În cazul unui cutremur ați merge în centrul de comandă sau în zonele calamitate?”
Crin Antonescu: „Vorbim de Comitetul pentru Situații de Urgență care se află în subordinea prim-ministrului. Contactez imediat premierul, care este șef al acestui comitet pentru situații de urgență. Principala atribuție pe care o poate avea președintele în această situație este să comunice, să informeze și să liniștească”.
UPDATE Întrebare: „Apare o nouă pandemie și specialiștii vă spun că trebuie să stăm iar în acasă. Ce ați face?”
Victor Ponta: „Nu aș mai face a doua oară acest lucru. A fost o suferință pentru poporul român, au fost niște măsuri pompieristice care nu au limitat pandemia. Nu mai vreau să mai văd pe nimeni închis în casă sau luat de poliție pentru că nu poartă mască. Eu m-am vaccinat, dar nu aș vrea ca cei care nu s-au vaccinat să fie sancționat. Nu aș aproba niciodată vreo încălcare ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor din motive de pandemie”.

UPDATE Terheș a fost întrebat ce ar face dacă ar exista proteste masive alimentate de rețele sociale, iar serviciile îi vor cere să suspende temporar rețelele.
Cristian Terheș: „Aș refuza. Eu am condus proteste la Bruxelles și în alte părți, iar dreptul la protest este un drept fundamental”.
UPDATE Lavinia Șandru a fost întrebată ce ar face dacă Donald Trump ar decide să retragă militarii americani din România.
Lavinia Șandru „Ca președinte, prima deplasare va fi la Washington. Vom discuta și despre această chestiune. Sunt convinsă că nu vom ajunge la momentul în care președintele să dispună retragerea”.
UPDATE Întrebare pentru Elena Lasconi: „Ați fi de acord ca autoritățile să-la aresteze pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ar veni în România?”
„Nu cred că ar veni, nu cred că ar risca să vină în România, știind ce om integru sunt eu. Eu aș respecta legea. Nu sunt controlabilă”.
UPDATE Întrebare pentru Nicușor Dan: „Ați fost acționar principal în firma Atlas Computers, iar în 2004 a apărut în acționariat domnul Radu Octavian Claudiu. Acesta a fost ales parlamentar, a demisionat după ce a primul verdict de CNSAS de colaborator de informații. Cum ați convenit să fiți parteneri de afaceri?”

Nicușor Dan: „Am fondat firma Atlas Computers prin anii 99-2000, împreună cu niște prieteni. Se ocupa de comerț cu calculatoare. Domnul Radu Octavian conducea un grup care se s-a numit RCT, cred că mai conduce încă. În RCT era o mică firmă de calculatoare. Mai erau pe piață câteva firme. Cinci dintre firme s-au reunit într-o firmă mai mare, prin anul 2005. Toată această firmă a fost vândută în anul 2008. L-am cunoscut în calitate de proprietar al trustului RCT fără să am informațiile la care faceți referire. Mi l-a prezentat unul dintre partenerii din firma Atlas, care îl cunoștea din alte contexte”.
UPDATE Crin Antonescu a fost întrebat dacă a locuit în Monaco cu chirie.
Crin Antonescu: „Niciodată, dar niciodată, nicio oră, nicio secundă nu am locuit cu chirie sau altfel în Monaco. Am trecut prin Monaco, dar nu am locuit niciodată nicio oră. Am locuit și locuiesc în România. A locuit cu chirie cu familia în Bruxelles, inima Europei”

UPDATE Crin Antonescu a fost întrebat despre afirmația făcută în timpul dezbaterii de luni, adresate unei jurnaliste: „Sunteți atât de tânără, admirabil de tânără?”
Crin Antonescu: „Stimate domn, cu toată considerația și toată deschiderea, permiteți-mi să am sentimentul că e ușoară provocare. Am discutat cu fiica mea aseară după emisiune, nimic despre acest citat. Am discutat după emisiune, cum am făcut de nenumărate ori, cu doamna Anca Suciu, un jurnalist cu care am o relație absolut civilizată. Am participat la numeroase emisiuni.. Nu văd ce de discutat cu acel lucru , pe care l-a spus în timpul unui dialog, pe care în fața tuturor l-am avut. Eu consider că nu am avut niciun fel de nuanță în dialogul cu doamna Suciu. Nu înțeleg de ce luați o insinuare fără obiect”.
Elena Lasconi a reacționat: „Aș vrea să le rog pe toate femeile din sala asta să se gândească la următorul lucru: atât de des am avut nuanțe din astea, am auzit că trebuie să mergem la cratiță, am fost fluierate în trafic, că nu suntem potrivite pentru politică”
Crin Antonescu: „Întotdeauna am respectat femeile. Nu am avut nici cea mai mică nuanță de lipsă de respect. Nimeni nu poate produce nimic legat de cratiță din ce am spus eu aseară”.

UPDATE A fost lansată și o întrebare pentru absentul George Simion: „După ce se încheie războiul din Ucraina, țara va intra în reconstrucție, cu contracte care valorează și miliarde de euro. Pot conta firmele românești pe sprijinul dumneavoastră dacă aveți interdicție de intrare în Ucraina?
Daniel Funeriu a încercat să răspundă în locul candidatului AUR.
UPDATE Întrebare „Cine este Victor Ponta sau cum să aibă electoralul încredere că va face ceea ce spune că face? Direcția SUA nu se va transforma în direcția Rusia?”
Victor Ponta: „Oamenii trăiesc din salarii, pensii... Așa arată deficitul bugetar al României, asta înseamnă că se îndreaptă spre o criză uriașă. Ce trebuie să facă noul președinte este să aibă un nou guvern, să iasă din această criză, nu actualul guvern. Vreau să scot România din criză În 2012-2015 am scos România din criză. Atunci m-ați crezut și bine ați făcut.”
UPDATE Întrebare pentru Crin Antonescu: „În scenariul unei invazii ruse, președinta Maia Sandu solicită sprijin militar. Comandatul forțelor aliate transmite Bucureștiului că România nu poate interveni. Ce măsuri ați lua în acest context?”
Crin Antonescu: „Într-un asemenea moment, evident convoc CSAT, contactez toți aliații importanți din NATO și partenerul strategic, SUA. Tot ceea ce pot să fac pentru cei din R. Moldova voi face. Bineînțeles că alte măsuri în fața unei invazii a unei tari care nu e NATO vor fi discutate cu partenerii NATO.
UPDATE John-Ion Banu-Muscel a fost întrebat în domenii ar lucra pentru a reduce deficitul și cheltuielile.
John-Ion Banu-Muscel: „Aș reduce cheltuielile pentru înarmare, nu m-aș înarma pentru un pericol pe care l-aș vedea iminent. Aș milita pentru această palmă dată condiției umane ca un cetățean să fie scos la pensie la 40 și ceva de ani. În aceste domenii aș lucra pentru a reduce deficitul și cheltuielile”.
UPDATE Nicușor Dan a fost întrebat ce strategie are pentru a scoate agricultura din România din zona de subzistență.
Nicusor Dan: „Este vorba de economie, în multe scheme noi nu ne-am concentrat pe un ecosistem. Trebuie să avem un program național pentru irigații, trebuie să combatem evaziunea fiscală care afectează agricultorii. Si trebuie să ducem în satele din România educația și sănătatea de care oamenii au nevoie”.
UPDATE Întrebare pentru Silviu Predoiu, legată de rolul AI și al rețelelor sociale care redefinesc puterea globală: „Ce strategie veți avea ca România să fie protejată de atacurile cibernetice?”
Silviu Predoiu: „Amenințarea cibernetică este parte a războiului hibrid: insituțiile cu competențe trebuie încurajate și promovate. Trebuie să lucrăm la credibilitatea lor. Dacă nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această componentă va fi privită de populația în sensul agresiunii, nu în cel al protecției”.
UPDATE Daniel Funeriu a fost provocat, „în contextul escaladării discursului extremist”, să recunoască un text: „Fiecare popor va învăța și se va judeca în limba sa”.
Daniel Funeriu: „Ați ales un text din Proclamația de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Administrația Prezidențială a ales să țină închisă biserica de la Cotroceni. Eu vă promit un stat etic, care nu-și minte cetățenii”.
UPDATE Elena Lasconi a fost întrebată care ar fi cea mai drastică măsura cea pe care e dispusă să o ia în lupta anticorupție.
Elena Lasconi: „Măsura cea mai drastică o puteți face voi, dragi români, la vot: să nu-i mai vedem pe cei care au fost butoane și care au călcat în picioare instituțiile statului. O altă chestiune ține de reformarea Curții Constituționale. În acest mandat, eu voi putea schimba un judecător și voi da un exemplu de cum ar putea fi numirile la CCR. Aș cere care cei care sunt numiți de mine să nu aibă carnet de partid, aș scoate merele stricate din justiție”.
UPDATE Jurnalist: „Dacă ajungeți la Consiliul European și mergeți la fotografia de familie lângă care lideri ați vrea să apăreți?”
Victor Ponta: „Sunt singurul premier care a participat la un consiliu european. Ca președinte, voi participa împreună cu premierul. Am o părere foarte clară: parteneriatul cu SUA este foarte important pentru România. Nu există o cale europeană împotriva Americii”.
„Cu mare plăcere îi vor revedea pe domnul Donald Tusk și doamna Giorgia Meloni, doi lideri europeni pe care îi apreciez”, a continuat Ponta.
UPDATE Întrebarea unui jurnalist pentru Lavinia Șandru: „Ce măsuri veți lua ca tinerii să își înființeze o familie?”
Lavinia Șandru: „Am aici în mână o foaie, vedeți ce scrie pe ea? Nimic. E albă. Asta au făcut guvernele după 90 pentru românii din diaspora, pe care încercăm să-i întoarcem acasă. Prietena mea Elena a venit acasă după 20 de ani și e aici, cu mine, pentru a mă susține. (...)Eu am program pentru ca România să nu mai dispară, pentru că în fiecare zi suntem mai puțini cu 200”.
Candidata a rupt foaia în fața celor prezenți.
UPDATE Cu excepția lui Gerge Simon, la dezbatere s-au prezentat toți candidații:
Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)
Nicușor Dan (independent)
Victor Ponta (independent)
Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)
Daniel Funeriu (independent)
Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
Locurile în sală au fost distribuite în funcție de ordinea candidaților pe buletinele de vot. Scaunul lui George Simion a rămas neocupat.
UPDATE După ce s-a retras de la confruntarea electorală organizată luni de Digi 24 la Palatul Cotroceni, Simion nu va participa nici la dezbaterea de marți seară de la TVR, unde au fost invitați toți cei 11 candidați la alegerile de duminică.
Știrea inițială
Ne mai despart doar câteva zile de primul tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică, 4 mai, astfel că s-a intrat în ultima săptămână de campanie electorală.
În acest context, marţi, 29 aprilie, TVR i-a invitat pe toţi cei 11 candidaţi la funcţia de preşedinte al României să participe la o dezbatere, coordonată de jurnaliștii Ramona Avramescu și Marian Voicu. Aceasta va fi organizată în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni și va începe la ora 19:30, fiind transmisă și de adevarul.ro.
Timp de trei ore, vor fi abordate teme precum prioritățile mandatului și relația cu clasa politică; soluții concrete pentru recâștigarea încrederii în instituțiile statului; rolul președintelui ca mediator într-o societate polarizată; politica externă și parteneriatele strategice în noul context internațional; strategia de securitate națională, dar şi alte subiecte importante pentru români.
Jurnaliştii prezenţi vor avea ocazia să le pună întrebări candidaţilor şi, în acelaşi timp, la rândul lor, candidaţii vor avea ocazia să se confrunte și direct, într-o rundă specială, dar şi să spună ce decizii ar lua în situaţii extreme care ar putea apărea pe parcursul mandatului, într-un secțiune numită „Situația de criză”.

Dezbaterea prezidenţială poate fi urmărită şi pe platforma „Adevărul”, dar şi la posturile de televiziune TVR, Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV şi Romania TV.
Vă reamintim că la dezbaterea organizată luni de Digi24 nu au participat decât trei dintre candidaţi, respectiv Crin Antonescu Nicuşor Dan şi Elena Lasconi. Deşi au fost invitaţi, George Simion a venit doar cât să-i ofere un buchet de flori Elenei Lasconi şi a părăsit studioul, iar Victor Ponta nu s-a prezentat deloc, dar a promis că va fi prezent la dezbaterea TVR.