Campania prezidențială, marcată de scandaluri mărunte în jurul candidaților. Analist: „O lipsă neliniștită de substanță”
0Campania prezidențială este marcată de mai multe scandaluri mărunte create în jurul principalilor candidați. Specialiștii atrag atenția că primii cotați în sondaje sunt ținta atacurilor care ajung să și distragă atenția de la subiectele care ar trebui să preocupe electoratul.

Săptămânile de campanie au adus mai multe momente de criză pentru candidații la alegerile prezidențiale, pe care fiecare le-a abordat cum a considerat că este mai potrivit.
Autosabotajul lui Victor Ponta
Spre exemplu, Victor Ponta a fost în mijlocul unor controverse create de propriile declarații. Concret, candidatul independent a afirmat, la Evz, că a ales să inunde sate din România când era premier pentru a scăpa Belgradul de revărsarea apelor, motiv pentru care ulterior ar fi primit cetățenia sârbă.
„Dacă declarația referitoare la inundații a fost menită să dezarmoseze un viitor atac, ea a fost ori nepregătită, ori prost implementată. Câteva cuvinte dacă ar fi fost schimbate, nu ar fi existat o asemenea criză pentru Victor Ponta. (...) Cel mai probabil a fost o neglijență, abordarea unei asemenea teme în cheia respectivă, fără a avea un mesaj clar, prestabilit, pe foaie. Mai ales că se aștepta la un atac pe această tema, după cum a declarat chiar el”, este de părere Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial.
Un scandal în toată regula stârnit în USR i-a avut în centru pe Elena Lasconi și Nicușor Dan. Mai exact, după începutul campaniei, USR i-a retras sprijinul Elenei Lasconi pentru a îl îndrepta către Nicușor Dan. Pe lângă tensiunilor din partid, rezultatul situației create a fost ca banii cuveniți formațiunii nu au mers nici către Lasconi, pentru că partidul s-a opus, dar nici către Nicușor Dan, nefiind legal.
„La USR haosul pare să fie mult mai mare decât la AUR. Un scandal în presă și la tribunal este ultimul lucru de care ar fi avut nevoie atât Nicușor Dan cât și Elena Lăsconi. Va fi interesant de văzut cât de mult este afectat USR-ul, el va ieși cel mai prost din toată aventură această. Dacă ei așa se comportă unii cu alții în interior, ce așteptări rezonabile poți avea de la o coaliție cu USR? Niciuna. Celelalte partide vor fugi și mai mult de USR de acum încolo”, mai explică Valeriu Turcan.
În ceea ce îl privește pe Nicușor Dan, până la acest moment al campaniei, acesta a devenit tot mai irascibil pe fondul criticilor legate de implicarea lui Matei Păun, cu afaceri legate de Belarus și Rusia.
La rândul lui, George Simion s-a confruntat cu critici din partea fostului copreședinte AUR, Claudiu Tîrziu, acesta părăsind, în cele din urmă, partidul. Ulterior, a ieșit la iveală un contract al AUR pentru lobby al lui Simion în SUA.
Și în jurul lui Crin Antonescu s-a creat o situație tensionată după ce în spațiul public a apărut informația că a dat o declarație la Securitate despre un fost coleg, fără a fi făcut public conținutul ei. Ulterior, Antonescu a lămurit situația, prezentând public declarația, care nu era una incriminatoare. CNSAS a anunțat că reprezentantul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale nu a colaborat cu Securitatea.
Fuga de răspundere
Politologul George Jiglău este de părere că o parte dintre actualii candidați au fugit de întrebările la care ar fi trebuit să răspundă în ultima perioadă, însă alții au reușit să comunice foarte bine.
„Cred că dialogul cel mai pe bune cu presa a fost recent al lui Crin Antonescu, care a ieșit cel mai bine și cred că aici s-au văzut, de fapt, două lucruri. S-a văzut experiența lui politică, totuși, că a trecut prin niște momente și, în al doilea rând, s-a văzut capacitatea lui de, cred că aici l-a ajutat acea capacitate de bun orator, care tot îi este atribuită de când e el în politică”, a declarat, pentru Adevărul, George Jiglău.
Potrivit politologului, „atitudinea candidaților, în raport cu publicul în general, comunicarea cu mass-media pe toate canalele, reflectă și felul în care sunt poziționați fiecare în competiția actuală”.
„Ceilalți mi se pare că au genul de comunicare mai degrabă controlat. Adică, încearcă să nu se expună foarte tare, nu refuză neapărat dialogul. (...) Dar, în același timp, nici nu mi se pare că vreunul s-a expus, la modul real. Elena Lasconi a avut momentul ăsta, cum când a avut dispută cu USR, în care a venit în fața presei, dar a venit fiind deja oarecum pusă la zid de situație”, mai explică George Jiglău.
Campania, lipsită de „substanță”
Politologul Ioan Stanomir atrage atenția că pretendenții pentru fotoliul de la Cotroceni ar trebui să se concentreze pe domeniile în care un șef de stat are atribuții. „După părerea mea, nu contează câte scandaluri există. Pe mine mă interesează cum te raportezi la politica externă. Cum te raportezi la colaborarea și cooperarea dintre puteri. Cum te raportezi la destinul României. Cum te raportezi la politica europeană. Cum te raportezi la politica globală. Vedeți vreun semn din toate acestea? Mi se pare că nu”, explică Ioan Stanomir.
Politologul a mai punctat că actuala campanie prezintă „o lipsă neliniștită de substanță”: „Asta mi se păre că este tema fundamentală acestei campanii. Lipsa de idei. (...) Ar trebui să ne convingă că pot fi șef de stat. Nu este ca și cum ai fi primar general, primar de oraș, prim-ministru sau șef de partid. Ești șef de stat”.