Video Cum să nu lupți împotriva populismului. Lecție din România, prezentată de FT: „Ei distrug țara pentru a scăpa de conducerea putredă”

0
Publicat:

Un editorial din Financial Times atrage atenția asupra responsabilității pe care o are clasa politică din România, care a neglijat valul populist în creștere, alternând la putere timp de 35 de ani.

Alegeri prezidențiale în România FOTO:Shuterstock
Alegeri prezidențiale în România FOTO:Shuterstock

În urma revoluției anticomuniste din 1989 din România, pe fondul unei înfloriri a ziarelor, a apărut pe străzi o scriere ultranaționalistă. Numit România Mare, acesta a inspirat în scurt timp un partid politic cu același nume provocator și aceleași opinii revanșarde, scrie Financial Times.

Atât ziarul, cât și partidul erau o întoarcere la anii 1930. An după an, amândouă au rămas pe margine. La începutul anilor 2000, a aderat la Uniunea Europeană și la NATO, un triumf după perioada grea din timpul comunismului.

Țările UE care se luptă să înfrunte populismul trebuie să învețe de la România

Și totuși, acum, în mod îngrozitor, spiritul României Mari, lustruit cu o tentă trumpistă elegantă, este forța dominantă a țării. George Simion, un politician impregnat de etosul său de extremă dreapta, este favoritul la alegerile prezidențiale din al doilea tur de duminică. Indiferent de rezultat, numeroasele țări ale UE care se luptă să înfrunte populismul trebuie să învețe de la România.

Dacă Simion, un fost huligan de fotbal, va triumfa, aceasta va marca cea mai mare răsturnare de situație din România de după 1989, arată editorialul din FT. Investitorii sunt îngroziți - la fel și oficialii NATO și UE, care se tem că România ar putea fi pe cale să se alăture Ungariei ca membru rebel. Nimeni nu ar trebui să fie surprins.

George Simion FOTO: Mediafax
George Simion FOTO: Mediafax

Desigur, au existat moașe binevoitoare și familiare pentru această creștere populistă, care a dus la obținerea de către Simion a 41% din voturi în primul tur. Pare clar că Moscova a pus la cale o campanie cibernetică pentru a amplifica mesajul dreptei. Crearea de probleme electorale prin intermediul roboților este o cale obișnuită pentru Kremlin - și minunat de ieftină.

Apoi, există vechile rețele comuniste despre care se spune că au finanțat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui Simion și colegii de călătorie. Foștii securiști de la București au prosperat după 1989 într-un ecou al jafului KGB. Moștenitorii și confrații lor vor simți că se câștigă bine într-un stat condus de Simion.

Însă, oricât de nocive ar fi aceste influențe, adevăratele vinovate pentru ascensiunea dreptei sunt partidele de sistem, care s-au alternat confortabil și corupt la putere timp de 35 de ani. O nouă generație de jurnaliști și procurori a scos la iveală scandal după scandal, în special sub conducerea social-democraților. Urmăriți „Colectiv”, un reportaj nominalizat la Oscar despre corupția din sistemul de sănătate, și plângeți.

Așa se face că guvernul de coaliție actual este probabil cel mai curat din istoria României, dar a venit prea târziu pentru a alina nemulțumirea populară față de status quo. (De asemenea, nu a reușit să își comunice mesajul.)

Establishmentul din România nu a reușit să beneficieze de roadele globalizării, rămânând mult prea mulțumit de amenințarea din partea dreptei. Simion și-a construit imaginea de suspiciune anti-vaccinare în timpul pandemiei, exploatând o suspiciune din epoca comunistă față de statul-bonă. De când partidul său, AUR, a intrat în prima linie politică în 2020, naționalismul său a fost prea des minimalizat, dacă nu chiar tolerat, de către curentul principal. 

Atunci când establishmentul centrist a înțeles în cele din urmă amploarea amenințării, acesta a reacționat crud, anulând primul tur al alegerilor de anul trecut, când a câștigat un alt ultranaționalist, Călin Georgescu, invocând interferențe rusești. Ulterior, Curtea Constituțională i-a interzis acestuia să participe la reluarea alegerilor, pe baza unor dovezi sumare.

Călin Georgescu și George Simion FOTO: Inquam Photos
Călin Georgescu și George Simion FOTO: Inquam Photos

Vicepreședintele american JD Vance i-a îngrozit pe centriștii europeni în februarie, când a criticat UE pentru limitarea libertății de exprimare, fără a menționa tirania Rusiei. Dar a avut dreptate când a sugerat că răspunsul la Georgescu a fost excesiv. Și da - surpriză, surpriză - interzicerea pare să fi aprins dreapta.

O victorie a lui Simion „ar fi un alt cui binevenit în sicriul UE”

Pentru activiștii MAGA din SUA și nu numai, o victorie a lui Simion ar fi un alt cui binevenit în sicriul UE, chiar dacă, într-o încercare de a atrage moderații, el spune că va rămâne în NATO și UE.

Kremlinul trebuie să fie extrem de încântat să se vadă aclamat drept păpușarul din România, având în vedere că țara a urât din punct de vedere istoric Rusia.

Nicușor Dan FOTO: Inquam Photos/Octvav Ganea
Nicușor Dan FOTO: Inquam Photos/Octvav Ganea

Liberalii și minoritățile etnice din România și-au pus slabele speranțe în Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, un matematician cu un palmares banal. Chiar dacă va câștiga, țara se va confrunta cu tulburări, dacă nu chiar disfuncționalități.  

Sir George Iacobescu, care a părăsit România în timpul comunismului și a ajuns să conducă una dintre cele mai mari afaceri imobiliare din Europa, Canary Wharf Group, este disperat de susținătorii lui AUR, în special de cei mulți din vasta diasporă din UE care au votat pentru el data trecută. „Ei distrug țara pentru a scăpa de conducerea putredă”, spune el. „Este ca și cum ai arde o întreagă pădure, nu doar copacii morți”.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite