Cele mai scumpe alegeri prezidențiale. Candidații au cheltuit 133 milioane lei. Expert: „Statul a ajuns să finanțeze complet politica”
0Candidații la Alegerile prezidențiale 2025 au adunat până la 30 aprilie 2025, conform ultimelor date raportate, 165 milioane lei, cheltuind deja 133 milioane, ceea ce face din această campanie cea mai scumpă din istoria post-decembristă. Ce probleme ridică finanțarea.

Expert Forum, organizația care analizează datele privind campaniile electorale la toate tururile de alegeri, a realizat un nou raport privind finanțarea campaniei electorale, pe baza ultimelor date raportate de către candidați și susținătorii acestora, iar concluzia este că s-a ajuns la cea mai mare sumă cheltuită vreodată, deja 133 milioane lei (înainte de finalul campaniei), în timp ce veniturile declarate ajunseseră, la sfârșitul lunii aprilie, la 165 milioane lei. Se ridică însă mai multe probleme. Deși se raportează o serie de date, în continuare publicul larg nu știe exact cine sunt, efectiv, persoanele care finanțează campaniile competitorilor, veniturile fiind raportate pe categorii precum: împrumuturi, venituri proprii, subvenții, donații etc..
„Veniturile totale declarate au ajuns la 165 milioane de lei (față de 108 milioane de lei pe 25 aprilie), iar cheltuielile au ajuns la 133 milioane de lei. Alegerile din 2025 sunt cele unde competitorii au declarat cele mai mari venituri și cheltuieli de până acum”, arată EFOR.
„Statul a ajuns să finanțeze complet politica”, spune expertul Septimius Pârvu, explicând că dacă în alte campanii partidele foloseau și banii din subvențiile primite tot de la stat, în această campanie nici acestea nu și-au mai folosit aceste fonduri, ci au preferat, de exemplu, varianta împrumuturilor, pe care le pot rambursa tot cu bani de la stat dacă în alegeri se obține un rezultate de peste 3 %.
Din cei 133 milioane deja cheltuiți în această campanie, puțin peste jumătate este suma trecută în dreptul unui singur candidat, e drept, sprijinit de trei partide. Crin Antonescu a cheltuit 64,35 milioane lei (limita fixată de legislație fiind de 81 milioane lei), în condițiile în care pentru el s-au declarat venituri de 80,82 milioane, următorul în top-ul cheltuielilor fiind Victor Ponta – 32,67 milioane (cu venituri strânse de 33,95 milioane lei), urmat de George Simion (13,15 milioane (cu venituri de 26,94 milioane). Nicușor Dan a declarat cheltuieli de 15,52 milioane (cu venituri de 17,86 milioane lei), Lavinia Șandru cheltuise până la 30 aprilie 2,82 milioane (venituri de 2,83 milioane), Elena Lasconi – 1,15 milioane (venituri de 1,2 milioane), Daniel Funeriu – 0,76 milioane (venituri de 0,8 milioane), John Ion Banu-Muscel – 0,47 milioane (a cheltuit pe datorie, având venituri de 0,22 milioane), Cristian Terheș – o,2 milioane cheltuiți (tot 0,2 milioane venituri), iar cele mai mici cheltuieli le-a făcut Silviu Predoiu – 0,04 milioane (din venituri de 0,08 milioane).
Conform legii, limita contribuțiilor partidelor sau candidaților independenți și a cheltuielilor este de 20 de salarii de bază minim brute pe țară pentru fiecare competitor, adică cel mult 81 de milioane de lei. Veniturile pot fi declarate de candidați sau de partide.
Candidații pot contribui cu fonduri din venituri proprii ale acestora; donații primite de la persoane fizice (cel mult 810.000 lei); împrumuturi de la persoane fizice (cel mult 810.000 lei) sau contractate cu instituții de credit, doar în bani, prin contract notarial și prin virament bancar (max. 2.025.000 lei). Nu pot contribui la campanie persoane juridice. Nu sunt permise contribuții de către terți sau sub altă formă decât în bani (de exemplu în bunuri sau servicii). Partidele politice pot finanța campania din cotizații ale membrilor de partid; donații, legate şi alte liberalități; venituri provenite din activități proprii; subvenții; împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice. Contribuțiile candidaților pentru campania electorală sunt declarate Autorității Electorale Permanente de către mandatarul financiar coordonator în cel mult 3 zile lucrătoare de la data încasării în contul bancar notificat. Contribuţiile pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorităţii Electorale Permanente, numai până la data încheierii campaniei electorale30. Cheltuielile sunt la rândul lor declarate în cel mult de trei zile de la angajarea acestora, cu specificarea valorii și destinației. Pentru cheltuieli există și limite procentuale definite în lege și în ghid. De exemplu, pentru cheltuieli pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală la radio, televiziune și în presa scrisă la partidele pot cheltuit cel mult 40% din bani. Cheltuielile pot fi realizate doar de competitorii electorali, prin servicii contractate și nu se pot produce în regie proprie.
De unde au venit banii candidaților
Crin Antonescu a primit cei mai mulți bani cheltuiți de la PSD – 62 milioane lei, bani care s-au cheltuit astfel: promovare TV (30 mil. lei), 35% pentru online (22 mil. lei), 4% pentru tipărituri (2,6 mil lei), 3% pentru cercetări sociologice (2 mil lei) și 5 mil. lei pentru alte tipuri de contracte. „Din datele disponibile nu reiese evident dacă PSD a cheltuit pentru vestimentația destinată voluntarilor”, se arată în raportul Expert Forum (EFOR). Tot pentru Antonescu, UDMR a cheltuit 1,8 milioane de lei: 45% din bani, adică 833 mii de lei pentru online (mai mulți furnizori), 22% pentru tipărituri (399 mii lei) și 384 mii de lei (21%) pentru radio/presă/tv.
PNL, partidul din care provine Crin Antonescu (acesta a demisionat din partid de-abia înainte de a se înscrie în cursa prezidențială) a cheltuit doar 378 mii de lei, pentru contracte din categoria „altele” și 148 mii de lei pentru online.
Victor Ponta a cheltuit 32,6 mil. lei - comparativ cu 23,7 milioane de lei la raportarea anterioară - din care 63% pentru online (20 milioane) și 18% pentru radio/tv/presă (6 mil lei). Pentru vestimentație a plătit 1,3 mil. lei (4%), iar pentru tipărituri 1,3 mii lei (4%). Candidatul a plătit și 1,4 mil lei pentru cercetări sociologice. Pentru alte tipuri de contracte, din care mare parte cele de consultanță a plătit 1,8 milioane de lei.
Nicușor Dan a cheltuit în total 17,5 milioane de lei: 71% din bani (12,5 milioane de lei) pentru online, 1,1 milioane de lei pentru tipărituri și 917 mii de lei pentru cercetări sociologice. Pentru promovare radio/tv/presa scrisă a plătit 742 mii de lei. Restul de 2,1 milioane a fost cheltuit pe alte tipuri de contracte, majoritatea pentru consultanță.
AUR a plătit 40% din fonduri pentru tipărituri (5,2 milioane), 36% pentru online (4,7 mil lei), 2,5 milioane de lei pentru mandatar financiar, iar restul pentru alte tipuri de contracte. USR a cheltuit jumătate din bani (586 mii lei) pentru campanie TV, și câte un sfert pentru online (245 mii lei), alte tipuri de contracte (234 mii lei) și 87 mii de lei pentru tipărituri.
„Limita maximă pentru venituri și cheltuieli, de 81 de milioane de lei, este prea ridicată”
Veniturile declarate în această campanie au depășit deja veniturile campaniei din noiembrie 2024 (când au fost declarate venituri de 122 milioane lei) și cel mai probabil vor mai crește. Contribuțiile candidaților, de data aceasta sunt de cinci ori mai mari – un total de 55,9 milioane lei, comparativ cu 11 milioane în noiembrie 2024, în timp ce transferurile s-au menținut la același nivel.
Față de alegerile din 2014 costurile sunt de patru ori mai mari și duble față de alegerile din urmă cu cinci ani, mai arată raportul EFOR.

Campionul absolut al sumelor declarate din contribuții este Victor Ponta – cu 33,9 milioane lei (60% din banii înregistrați din contribuția candidaților), urmat de Nicușor Dan – 17,8 milioane de lei. Lavinia Șandru a declarat 2,8 milioane de lei, iar Daniel Funeriu 800 de mii de lei – similar cu raportarea anterioară. Cristian Terheș a declarat 200 mii de lei, Silviu Predoiu 80,000 de lei, iar Ion John Banu Muscel 215 mii de lei.
„Majoritatea fondurilor (99%) provin din împrumuturi, adică 55 de milioane de lei. În rest, 595 de mii de lei provin din venituri proprii și 35,000 din donații. Singurul candidat care a declarat donații este Victor Ponta, iar venituri proprii au fost declarate de cinci candidați”, arată raportul. Cu venituri proprii au contribuit: Lavinia Șandru – 50 mii lei, Daniel Funeriu – 50 mii lei, John Banu Muscel – 215 mii lei, Cristian Terheș – 200 mii lei; Silviu Predoiu (80 mii lei).
Grosul sumelor sunt din transferul partidelor, la 30 aprilie suma ridicându-se la 108 milioane lei. Candidatul Crin Antonescu (Alianța România Înainte) a beneficiat de cele mai mari sume – 80 milioane, cele mai mari venind de la PSD (76 milioane lei).
„Faptul că un candidat, Crin Antonescu, a beneficiat de contribuții semnificative din partea partidelor politice, reprezentând aproape jumătate din toate fondurile declarate în campania electorală, poate afecta echilibrul electoral și îi poate oferi acestuia un avantaj vizibil. Considerăm că limita maximă pentru venituri și cheltuieli, de 81 de milioane de lei, este prea ridicată și ar trebui redusă”, atrag atenția experții EFOR.