De unde a avut Călin Georgescu bani pentru campania electorală? Expert Forum suspectează o „posibilă finanţare nedeclarată”: „E neverosimil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expert Forum solicită Autorităţii Electorale Permanente să verifice o „posibilă finanţare nedeclarată” a candidatului independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu.

Călin Georgescu s-a promovat pe TikTok. Foto facebi'ook
Călin Georgescu s-a promovat pe TikTok. Foto facebi'ook

„Solicităm ANCOM, în calitate de DSC să se coordoneze cu Comisia Europeană și să ceară Tik Tok o investigație în acest caz. Considerăm că se încadrează spiritului DSA în cazul riscurilor sistemice, iar coordonarea rapidă până la turul 2 este esențială”, cere Expert Forum

După ce a analizat datele legate de veniturile și cheltuielile partidelor la alegerile prezidențiale, publicate de AEP pe 25 noiembrie, EFOR consideră că este necesar ca Autoritatea Electorală Permanentă să facă un control, în condiţiile în care candidatul independent Călin Georgescu, ajuns în mod absolut miraculos în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, nu a declarat niciun venit dedicat activităţii sale electorale.

„EFOR a analizat datele legate de veniturile şi cheltuielile competitorilor electorali la alegerile prezidenţiale, publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe 25 noiembrie. Una dintre concluziile principale este că nu au fost declarate venituri şi cheltuieli de către candidatul independent Călin Georgescu, ceea ce este neverosimil pentru un candidat care obţine peste 20% din voturi.

În acest context, solicităm Autorităţii Electorale Permanente să realizeze un control pentru a verifica posibila finanţare nedeclarată a candidatului şi să constate dacă s-a încălcat legea”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.

Totodată, Expert Forum atrage atenţia asupra faptului că cetăţenii români trebuie să cunoască modalitatea de finanţare a campaniei electoral a fiecărui candidat, adică de unde provin banii pe care acesta îi foloseşte pentru promovare.

„Considerăm că lipsa datelor privind cheltuielile competitorilor electorali afectează grav transparența campaniilor electorale și capacitatea publicului de înțelege prin ce mijloace își susțin competitorii activitatea electorală. Informațiile privind cheltuirea unor sume semnificative – care și rambursează parțial de la bugetul public – nu ar trebui ținută sub cheie în timpul campaniei de către AEP, iar aceste date ar trebui să fie disponibile publicului cât mai rapid.

În contextul organizării alegerilor parlamentare pe 1 decembrie și turului 2 al alegerilor prezidențiale pe 8 decembrie solicităm AEP să publice datele în fiecare vineri, înainte de ziua votării și nu după alegeri, pentru a asigura transparența procesului electoral”, cere EFOR.

De asemenea, Expert Forum mai solicită ANCOM, în calitate de Digital Services Coordinator, să se coordoneze cu Comisia Europeană şi să ceară TikTok „o investigaţie în acest caz”.

„Considerăm că se încadrează în spiritul Digital Services Act în cazul riscurilor sistemice, iar coordonarea rapidă până la turul doi este esenţială”, subliniază sursa citată.

„Deși înțelegem că unii candidați pot cheltui mai puțin decât alții, este neverosimilă desfășurarea unei campanii care să nu implice niciun fel de servicii – chiar și realizarea unor filme postate pe Tik Tok are trebui să se realizeze cu încheierea unor contracte de servicii. Reamintim și că nu este permis ca un candidat să producă materiale în regie proprie. Este o situația neobișnuită ca un candidat care a obținut peste 20% din voturi să declare că nu a adus niciun ban în campanie și nu a cheltuit nimic”, mai spune Expert Forum.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite