Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România după sondajele la ieșirea la urne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicușor Dan conduce în alegerile prezidențiale din România, potrivit sondajelor la ieșirea la ieșirea din urne, așa că haideți să aruncăm o privire asupra politicilor sale cheie, scrie BBC.

Nicușor Dan și George Simion revenidică victoria/ FOTO/Arhiva
Nicușor Dan și George Simion revenidică victoria/ FOTO/Arhiva

Dan este primar al Bucureștiului din 2020 și a candidat la președinție ca independent, susținut de o coaliție de centru largă.

A devenit cunoscut acum un deceniu ca activist anticorupție și fondator al Asociației Salvați Bucureștiul.

Este un susținător ferm al UE și a declarat că sprijinul acordat Ucrainei de către România a fost esențial pentru securitatea României împotriva amenințării din partea Rusiei.

Pe plan intern, politicile sale se concentrează pe statul de drept, modernizare și egalitate economică. De asemenea, a promis că va combate corupția.

Naționalistul Simion respinge sondajele la ieșirea din urne și spune că va fi președinte

Ecranul împărțit de la televiziunea românească nu putea fi mai diferit. Primarul liberal al Bucureștiului, Nicușor Dan, este îmbrățișat de susținători, cu zâmbetele pe buze.

Însă naționalistul George Simion nu doar că respinge ceea ce spun sondajele de la ieșirea din urne - că a obținut cu cel puțin nouă puncte mai puțin decât Dan - ci își revendică și victoria.

„Sunt noul președinte și le redau puterea românilor”, a afirmat el. Fără zâmbet pe față, ci cu o expresie hotărâtă care arată că nu va renunța ușor la această cursă.

Simion insistă că estimările sale îl plasează cu 400.000 de voturi înaintea rivalului său Nicușor Dan. Vom primi rezultatele în curând, dar nu asta arată cele două sondaje de ieșire din urne pe care le avem în prezent.

Candidatul liberal la președinție al României, Nicușor Dan, care a obținut peste 54% din voturi în sondajele de ieșire din urne, spune că reforma justiției și a administrării este calea de urmat.

În primul său mesaj post-electoral adresat susținătorilor, el spune că societatea românească a demonstrat o forță impresionantă.

Dar, dând dovadă de simțul realității, Dan îi avertizează și pe susținătorii săi că urmează vremuri economice dificile.

Având în vedere că atât de mulți alegători ai lui Simion au puțină încredere în procesul electoral - în conformitate cu comentariile candidatului lor - există un potențial pentru tot felul de probleme cu datele dacă aceștia, să zicem, refuză să răspundă la întrebările anchetatorilor, scrie The Guardian.

Mai există votul diasporei, care nu este inclus în sondajele la ieșirea de la urne. Având în vedere numărul record de alegători din străinătate, aceștia ar putea juca un rol semnificativ în acest caz.

Dacă mai contează, Simion respinge sondajele la ieșirea de la urne: tocmai a postat pe X afirmând, fără să ofere alte dovezi, că el este „noul președinte al României”.

Ei bine: nu asta spun exit-poll-urile, așa că să așteptăm mai multe rezultate oficiale, notează The Guardian.

Sky News: Sondajele de ieșire din alegerile din România sugerează o victorie surprinzătoare pentru candidatul pro-occidental Nicușor Dan

Sondajele la ieșirea din urne de la alegerile prezidențiale din România sugerează că Nicușor Dan, centrist pro-occidental, este pe cale să obțină o victorie surpriză în fața populistului de extremă dreapta George Simion, relatează Sky News.

Sondajele de ieșire din urne l-au plasat pe Dan în avantaj puternic, cu 54,9% față de 45,1%.

Cu toate acestea, Simion, susținător al lui Trump, a respins deja aparenta sa înfrângere și a declarat că estimările îl plasează cu 400.000 de voturi în avantaj.

Reuters a relatat că dl Simion era în frunte după numărarea a 30% din voturi, dar nu a precizat diferența.

Ultimele alegeri din România au fost anulate după ce cea mai înaltă instanță judecătorească a decis că principalul candidat, naționalistul Călin Georgescu , ar trebui descalificat din cauza acuzațiilor de interferență electorală din partea Rusiei.

Rezultatul este surprinzător, deoarece în primul tur, dSimion, în vârstă de 38 de ani, fondatorul Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR), de dreapta , a obținut 40,96% din voturi - cu aproape 20 de puncte procentuale în față.

Un sondaj de opinie de vineri arăta că scorul era mult mai strâns, dar sugera totuși că cei doi erau practic la egalitate.

Nicușor Dan a candidat ca independent și a promis că va combate corupția.

Politico: Centristul Nicușor Dan este pe cale să-l învingă pe George Simion, de extremă dreapta, în alegerile din România

Nicușor Dan, primarul centrist al Bucureștiului care a candidat ca independent, este de așteptat să devină noul președinte al României, potrivit sondajelor de la ieșirea din urne, scrie Politico.eu.

Matematicianul în vârstă de 55 de ani l-a depășit pe favoritul alegerilor de extremă dreapta, George Simion, cu 55% la 45%, conform sondajelor de la ieșirea din urne duminică seara.

Dan a sărbătorit rezultatul alegerilor cu o mulțime de peste 2.000 de oameni înghesuiți în parcul CIșmigiu și pe străzile din fața primărie Municipiului București. „Alegerile sunt despre comunități, iar în alegerile de astăzi a câștigat o comunitate de români care își dorește o schimbare profundă în România. O comunitate care își dorește funcționarea instituțiilor statului. O comunitate care își dorește o reducere a corupției”, le-a spus Dan susținătorilor care le-au aclamat.

Proiecțiile nu sunt rezultate oficiale, care au început acum să fie transmise de autoritatea electorală din România .

Într-un discurs înflăcărat, Simion a proclamat victoria „în numele poporului român”.

Mai mulți români au ieșit la vot duminică decât în ​​primul tur de acum două săptămâni: aproape 65% față de aproximativ 53% pe 4 mai, potrivit Autorității Electorale Centrale române.

Mari provocări

Victoria lui Dan, dacă va fi confirmată de rezultatele oficiale, va calma temerile de la Bruxelles și din alte capitale europene că România - o țară cu 19 milioane de locuitori, membră cheie a UE și NATO - ar vira puternic spre dreapta.

Alegerile au fost urmărite îndeaproape la Washington, unde oficialii administrației Trump au susținut potențiala viraj spre dreapta al țării. Vicepreședintele american JD Vance a criticat autoritățile române în februarie pentru anularea primei tentative de organizare a alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut.

Curtea Supremă a României a decis să anuleze acele alegeri și să dispună repetarea alegerilor pe baza acuzațiilor conform cărora candidatul care a câștigat primul tur, ultranaționalistul Călin Georgescu, a beneficiat de o campanie online ilegală, cu potențial sprijin rusesc. Georgescu și guvernul rus au negat acuzațiile.

Totuși, autoritățile electorale din România i-au interzis lui Georgescu să candideze din nou la aceste alegeri.

Rivalul lui Dan, Simion, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, în ciuda concurenței din partea altor 10 candidați, aliniindu-se strâns cu Georgescu și condamnând anularea alegerilor ca fiind ilegală.

Provocarea imediată a lui Dan ca președinte va fi să asigure o coaliție de partide pro-europene în parlament și să numească un prim-ministru care va avea sarcina de a implementa măsuri economice dure pentru a reduce deficitul bugetar de 9% al țării .

Le Monde: Candidatul pro-european Nicușor Dan îl învinge pe rivalul său naționalist, George Simion, care denunță frauda

Conform a două sondaje la ieșirea din urne, primarul centrist al Bucureștiului a ieșit pe primul loc cu 54% din voturi, comparativ cu aproximativ 45% pentru liderul partidului naționalist Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), care a revendicat totuși victoria, invocând „fraudă”.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, un pro-european, a ieșit învingător în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, de duminică, 18 mai, conform a două sondaje la ieșirea din urne, în urma unui vot marcat de o prezență ridicată la vot într-un climat tensionat.

La închiderea secțiilor de votare, la ora 21:00. (ora 20:00 la Paris), candidatul centrist a fost creditat cu peste 54% din voturi, comparativ cu aproximativ 45% pentru liderul partidului naționalist Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), George Simion. Prezența la vot a fost de aproape 65%, comparativ cu doar 53% în primul tur de scrutin.

Publicarea cifrelor a fost întâmpinată cu confuzie, ambii candidați revendicându-și victoria. La sediul lui Nicușor Dan, situat într-un parc bucureștean, bărbatul în vârstă de cincizeci de ani a salutat, zâmbind, „victoria unei comunități de români care își doresc o schimbare profundă ” . „Să ne bucurăm de această seară și, începând de mâine, să reconstruim România ”, a adăugat el în fața susținătorilor săi care scandau „Europa” și „Unitate ” .

Mobilizare

În același timp, rivalul său, vorbind în fața Parlamentului, s-a autoproclamat „noul președinte al României” , mizând pe voturile marii diaspora pentru a câștiga și denunțând „frauda” .

Anterior, Pavel Durov, fondatorul Telegram, a acuzat Franța că încearcă să „cenzureze vocile conservatoare” din România – lucru negat vehement de Quai d'Orsay (MAE francez n.r). Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din România a denunțat, la rândul său, o „campanie virală de informații false” pe rețelele de socializare, în special Telegram, care au vizat „influențarea procesului electoral” și care poartă „încă o dată semnele interferenței Rusiei”.

Un admirator fervent al lui Donald Trump, George Simion a ieșit învingător în primul tur cu un scor de aproape 41%, dublu față de rivalul său. Însă mulți români s-au mobilizat de atunci pentru a inversa rezultatul unui vot prezentat ca fiind crucial pentru viitorul european al acestei țări vecine cu Ucraina, la cinci luni după anularea unui vot pătat de suspiciuni de interferență rusă, un eveniment foarte rar, subliniază Le Monde.

Le Figaro: Doi candidați sunt la egalitate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Primarul pro-european de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan , și candidatul de extremă dreapta George Simion , câștigător în primul tur, sunt la egalitate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, desfășurat duminică, 18 mai.

Potrivit Reuters, Nicușor Dan, matematician de formație, conduce după numărarea a 70% din voturi. Acesta din urmă și-a efectuat o parte din studii în Franța între 1992 și 1998, mai întâi la École normale supérieure și apoi la Universitatea Paris-XIII, unde și-a susținut teza de doctorat.

Alegerile au fost urmărite îndeaproape de comunitatea internațională, Bruxelles-ul fiind îngrijorat de numărul tot mai mare de lideri de extremă dreapta, iar Washingtonul, extrem de critic față de fiasco-ul electoral din toamna trecută, cerând respectarea vocii poporului. Membru loial al UE, România, o națiune cu 19 milioane de locuitori aflată la granița cu Ucraina, a devenit un pilon cheie al NATO de la începutul ofensivei rusești din 2022.

Într-o primă alegere, anulată de Curtea Constituțională a României pe 6 decembrie 2024, un candidat de extremă dreapta practic necunoscut, Călin Georgescu , a creat surpriza în noiembrie, după o campanie masivă pe TikTok, marcată de suspiciuni de interferență rusă. Acesta a fost ulterior pus sub acuzare și exclus din noua cursă electorală, o decizie care a stârnit proteste uneori violente din partea susținătorilor săi, care au numit-o o negare a democrației.

Liberation: Alegeri prezidențiale din România: candidatul pro-european învinge rivalul de extremă dreapta

Românii s-au înghesuit duminică la urne pentru a-și alege președintele. Potrivit a două exit-poll-uri, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, îl devansează pe candidatul naționalist, George Simion.

Este posibil ca alegătorii să fi ales să-și mențină orientarea europeană și sprijinul pentru Kiev, propulsându-l pe primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, 55 de ani, pe primul loc în fața candidatului extremei drepte și fervent admirator al lui Donald Trump, George Simion, 38 de ani.

La închiderea urnelor la ora 21.00 (20.00 la Paris), candidatul centrist era creditat cu peste 54% din voturi, față de aproximativ 45% pentru liderul partidului naționalist AUR. Publicarea acestor cifre a fost întâmpinată cu confuzie, ambii candidați revendicându-și victoria.

„Să savurăm seara”

La sediul lui Nicușor Dan dintr-un parc bucureștean, bărbatul de 50 de ani a salutat zâmbind „victoria unei comunități de români care doresc o schimbare profundă”. „Să savurăm această seară și, începând de mâine, să reconstruim România”, a adăugat el în fața susținătorilor săi care scandau «Europa» și «Unitate».

În același timp, rivalul său, vorbind în fața Parlamentului, s-a proclamat „noul președinte al României”, mizând pe voturile diasporei pentru a câștiga și denunțând „frauda”.

O prezență mare la vot

George Simion, suveranist și fervent admirator al lui Donald Trump, a dominat în mare măsură primul tur, la 4 mai, cu aproape 41% din voturi, dublu față de adversarul său. Dar între timp, numeroși români s-au mobilizat pentru a întoarce soarta unui scrutin considerat crucial pentru viitorul european al acestei țări vecine Ucrainei, la cinci luni după anularea rară a unui scrutin viciat de suspiciuni de ingerință rusă.

Prezența la vot a fost de aproape 65%, față de doar 53% în primul tur.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite