Lumea întreagǎ, cu ochii pe România. Ecourile internaționale ale alegerilor prezidentiale, de la Washington la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale din România sunt monitorizate cu interes în marile capitale europene, dar și la Washington, Kiev și Moscova.

Europa şi Washingtonul, cu ochii pe alegerile din România. FOTO: Inquam/George Călin
Europa şi Washingtonul, cu ochii pe alegerile din România. FOTO: Inquam/George Călin

Potrivit BBC, diaspora românească, formată din peste un milion de alegători, ar putea influența decisiv rezultatul final al alegerilor prezidenţiale de duminică, în condițiile în care voturile din străinătate nu sunt reflectate în sondajele de opinie realizate în ţară.

La rândul său, France24 reamintește că scrutinul are loc după anularea controversată a alegerilor anterioare, eveniment ce a provocat o criză politică fără precedent într-o țară care a încercat, timp de decenii, să-și consolideze instituțiile democratice.

The Guardian subliniază riscul ca alegerile să aducă la putere un lider ultranaționalist, ostil sprijinului pentru Ucraina și un critic dur al Uniunii Europene, care se revendică drept aliat al fostului președinte american Donald Trump.

Wall Street Journal remarcă faptul că România, considerată multă vreme un partener NATO de încredere și un bastion împotriva populismului în regiune, pare acum zdruncinată de anularea alegerilor prezidenţiale din 2024 și de excluderea din cursă a candidatului Călin Georgescu, decizie percepută ca un abuz al actualului guvern. Toate aceste elemente au alimentat sprijinul pentru George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care domină în prezent sondajele, potrivit aceleiaşi surse.

BBC adaugă că România joacă un rol strategic în sprijinul Ucrainei, de la demilitarizarea apelor Mării Negre, la instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16. Totuși, în contextul unei posibile schimbări de regim și al reevaluării relațiilor de către administrația Trump, incertitudinile geopolitice se adâncesc, astfel că o eventuală victorie a lui George Simion ar putea însemna sfârșitul ajutorului românesc pentru Ucraina.

France24 consideră reluarea alegerilor un moment-cheie pentru viitorul democratic al României, într-un context european tot mai favorabil mișcărilor naționaliste și de extremă dreapta. Jurnaliştii francezi spun că George Simion ar putea ajunge în turul doi, unde s-ar putea confrunta cu Nicușor Dan sau Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare.

De asemenea, The Guardian subliniază influența rețelelor sociale, în special TikTok, în ascensiunea liderului AUR, care are peste 1,3 milioane de urmăritori, şi faptul că retorica sa naționalistă și campaniile emoționale au avut un impact major asupra tineretului și votanților dezamăgiți de clasa politică tradițională.

Publicația Politico se întreabă cine îl poate opri pe acelaşi George Simion, în condițiile în care el domină sondajele, în timp ce Crin Antonescu și Nicușor Dan sunt considerați contracandidați cu şase la turul 2, însă fiecare are limite: Antonescu este perceput ca reprezentant al vechii elite politice, iar Nicuşor Dan are o bază urbană restrânsă.

Potrivit Wall Street Journal, ascensiunea lui George Simion vine pe fondul frustrării populare față de excluderea lui Georgescu și a suspiciunii că partidele tradiționale încearcă să își conserve puterea. Jurnalul american mai dezvăluie că echipa de comunicare a lui Simion include un fost colaborator al influencerului controversat Andrew Tate.

În acelaşi timp, Al Jazeera atrage atenția asupra principalelor teme care domină alegerile: inflația, corupția și sprijinul acordat Ucrainei. Costul ridicat al vieții, salariile mici și lipsa încrederii în instituțiile statului alimentează un vot anti-sistem, iar acest climat tensionat face ca România să fie împărțită între un drum pro-occidental și tentația unui viraj geopolitic spre Est.

Citiți toate datele despre desfǎşurarea procesului electoral: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025. A început votul în România. MAI a înregistrat 5 incidente.

Aflați câți oameni s-au prezentat la vot: Alegeri prezidențiale 2025. LIVE TEXT Vot masiv în diaspora: peste 476.000 de români au ieșit la urne şi LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2025, prezența la vot în timp real. Câți români au fost la urne până la ora 11.30.

Vă reamintim, de asemenea, că la Bucureşti a sosit o delegaţie din Statele Unite, condusă de vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri Electorale, republicanul James E. Trainor, care va monitoriza desfășurarea alegerilor prezidențiale din România.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite