Procesul electoral a fost întrerupt în diaspora. Peste 15.000 de persoane au votat după anunţul CCR
0Peste 15.000 de cetăţeni români au continuat să voteze în străinătate după ce procesul electoral a fost anulat prin decizie definitivă şi general obligatorie a CCR.
UPDATE 18.05 AEP a decis suspendarea votului pentru românii aflați peste hotare. Cele mai multe voturi au fost înregistrate în Republica Moldova.
În cele două ore şi jumătate care au trecut de la anularea, prin decizie a CCR, a primului tur al alegerilor prezidenţiale şi, implicit, de la suspendarea celui de-al doilea tur, în străinătate cetăţenii români continuă să voteze. În acest interval au fost înregistrate în diaspora peste 15.000 de voturi.
Dacă până la ora 15.00 votaseră 29.973 de persoane pe listele suplimentare, numărul total al votanţilor fiind de 33.001, la ora 17.00, numărul votanţilor pe liste suplimentare ajunsese la 45.040 de persoane, iar cel total la 48.068, potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind prezenţa la vot în secţiile din străinătate
Aşadar, românii din diaspora continuă să voteze, în condiţiile în care judecătorii Curții Constituționale au anulat, vineri, printr-o decizie definitivă și general obligatorie întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României.
“În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică”, a transmis CCR.