Scorul partidelor de dreapta în fieful lui Bolojan. Mihail Neamțu are emoții pentru fotoliul său de deputat

0
Publicat:

Rezultatul obținut de PNL în județul Bihor ar urma să dea 5 mandate partidului în fieful lui Ilie Bolojan. Formațiunea este pe primul loc în județ.  

FOTO PNL
FOTO PNL

În cazul Camerei Deputaților, PNL Bihor a obținut 88.338 voturi, iar la Senat 101.994 voturi.

Astfel, în Bihor, pe baza rezultatelor obținute, PNL ar urma să aibă 2 mandate de senator (primii doi pe listă sunt Ilie Bolojan și Gheorghe Bota) și 3 mandate de deputat (Arina Moș, Dumitru Țiplea, Călin Gal).

Cum arată situația în Oradea

Potrivit ebihoreanul.ro, în Oradea partidul a primit 44.177 de voturi, adică 46,29% din voturile exprimate în reședința de județ. 

A doua formațiune în preferințele alegătorilor este UDMR, ai cărei candidați au primit 17.074 de voturi (17,89%) pe buletinele pentru Senatul României și 17.271 (18,11%) pe cele pentru Camera Deputaților. UDMR ar urma să obțină un mandat de senator, prin redistribuire, pentru Cseke Attila și 2 mandate de deputat pentru Szabó Ödön și Biró Rozália. 

Tot aici, candidații PSD au obținut 10.651 de voturi (11,16%) pentru Senatul României și 10.841 (11,37%) pentru Camera Deputaților. Sursa citată indică că un mandat de senator ar putea fi obținut la redistribuire de către Aurel Mohan și două la Camera Deputaților, unul tot prin redistribuire, de către Corina Ene și Ioan Mang. 

Membrii USR din județ nu stau la fel de bine precum PNL. După centralizarea a 30% din procesele verbale din Bihor, USR nu depășea 3% nici la voturile pentru Camera Deputaților, nici pentru Senat, context în care șeful USR Bihor afirma pentru sursa citată că partidul ar putea rămâne fără reprezentare în județ, deși la alegerile prezidențiale a obținut în județ 30.266 de voturi pentru Elena Lasconi. 

Nici situația AUR nu este mai bună. Potrivit sursei citate, candidații acestei formațiuni pentru Senatul României au fost votați, în Oradea, de 8.401 de persoane (8,8%), iar cei pentru Camera Deputaților au primit 9.213 voturi (9,66%). Situația candidatului care deschidea lista AUR pentru Camera Deputaților în județ, Mihail Neamțu, este una incertă. 

Cum se împart voturile 

După centralizarea rezultatelor, mandatele rămase neocupate în urma alegerilor, date de voturile primite de partidele și alianțele politice care nu trec pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament, sunt redistribuite partidelor care au reușit, în funcție de coeficientul electoral, adică numărul total de voturi valabil exprimate într-o circumscripție, împărțit la numărul de mandate atribuite acelei circumscripții.

Alocarea mandatelor se va face în două etape. În prima etapă are loc atribuirea mandatelor pe baza voturile primite. În a doua etapă are loc redistribuirea la nivel național a mandatelor rămase nealocate între partidele și alianțele care au trecut pragul electoral. Redistribuirea este realizată în baza voturile obținute de fiecare partid la nivel național, pentru a asigura reprezentarea proporțională.

Alegeri Parlamentare 2024



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite