Presa internațională, despre alegerile din România: partidele pro-europene rezistă, îngrijorare cu privire la prezidențiale
0Presa internațională relatează despre creșterea importanței partidelor de extremă dreaptă în România în urma alegerilor parlamentare, care totuși, conform exit-poll-urilor, nu au reușit să detroneze forțele pro-europene.
„Partidele pro-UE din România rezistă”, se arată într-o analiză realizată de publicația Politico.eu cu privire la alegerile parlamentare din România.
„Deși partidul de centru stânga este lider, extrema dreaptă a obținut un rezultat semnificativ înaintea votului pentru președinție din 8 decembrie”, arată analiza citată.
Jurnaliștii arată că deși partidele pro-UE și pro-NATO din România par să fi ținut departe de putere extrema-dreapta la alegerile parlamentare de duminică, rezultatul obținut de extremă-dreapta sugerează că un candidat ultranaționalist și pro-rus ar putea câștiga președinția săptămâna viitoare.
„România a intrat într-una dintre cele mai intense crize de la căderea comunismului după ce Călin Georgescu, un admirator practic necunoscut al președintelui rus Valdimir Putin, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie parțial datorită unei campanii TikTok de mare succes”, arată publicația citată.
Semnalele inițiale de duminică seara - de la exit-poll-uri și rezultatele timpurii – arată că partidul tradițional PSD va păstra controlul Parlamentului, reușind să frâneze un val de extremă dreapta.
Partidul de extremă dreapta AUR, s-a clasat, cu puțin sub 20 la sută, pe locul doi, mai arată analiza citată.
Marcel Ciolacu a salutat victoria partidului său ca dovadă a intenției de a păstra țara de 19 milioane de persoane pe o traiectorie pro-UE: „Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice: să continue dezvoltarea țării cu bani europeni, dar în același timp. pentru a ne proteja identitatea, valorile naționale și credința.”
Pentru a guverna, PSD va trebui să formeze o coaliție care ar putea include Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, actualul său partener de guvernare, alături de alte partid, arată jurnaliștii de la Politico.
Când vine vorba de alegerile prezidențiale, tabloul este mai complex, întrucât nici PSD, nici PNL nu s-au calificat în turul doi. În schimb, i-a revenit liberalei Elena Lasconi, liderul Uniunii Salvați România (USR), să se înfrunte cu Georgescu în turul doi al votului prezidențial din 8 decembrie – arată Politico.
Analiza precizează că în contextul în care USR a obținut circa 15% la parlamentare, iar Georgescu are pe lângă sprijinul AUR de circa 20% și sprijinul altor două partide de extremă dreaptă care totalizează, conform primelor rezultate, în jur de 10-12%, o victorie a Elenei Lasconi va depinde de decizia de vot a alegătorilor PNL și PSD.
Euronews: „viitorul Parlament va continua strategia națională puternică pro-UE”
„Sondajele naționale făcute la ieșirea de la vot estimează că viitorul parlament și guvern al României vor continua strategia națională puternică pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina a României, în ciuda creșterii concurenților ultra-naționaliști”, se arată într-o analiză publicată pe Euronews.com.
Conform sondajului CURS, social-democrații aflati la guvernare în prezent conduc cu 26% din voturi, urmați de AUR cu 19%. Locurile trei și patru sunt disputate în marja de eroare de liberali, aflati în prezent în coaliția de guvernare cu social-democrații, și Uniunea pro-UE pentru Salvarea României, partidul candidatului la președinția turului doi Elena Lasconi, arată sursa citată.
Sondajele exit-poll arată că forțele euro-atlantice au suficiente voturi pentru a-și asigura majoritatea în viitorul parlament, care poate forma un guvern puternic, care poate continua politicile tradiționale puternice pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina ale României – concluzionează analiza citată. Cu toate acestea, forțele anti-UE au crescut și vor forma o opoziție puternică în viitorul parlament.
„Extrema dreaptă va fi o forță importantă în legislativ”
Publicația franceză Le Figaro, arată că „rezultatele electorale nu sunt încă cunoscute, dar un prim exit poll sugerează că extrema dreaptă nu a câștigat aceste alegeri urmărite îndeaproape în Europa, în ciuda unui progres puternic”.
Jurnaliștii francezi mai arată că social-democrații ar urma să fie plasați în fruntea alegerilor legislative de duminică în România, dar extrema dreaptă a făcut un progres important, potrivit unui exit poll realizat și publicat la închiderea secțiilor de votare, care însă trebuie luat cu prudență.
„Dacă rezultatele finale confirmă numărătoarea timpurie, o coaliție pro-occidentală condusă de PSD ar avea probabil suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern, deși extrema dreaptă ar fi o forță importantă în legislativ”, se arată într-o analiză publicată de agenția Reuters.
The Guardian titrează „Principalul partid de centru-stânga din România este pe cale să termine primul la alegerile parlamentare, potrivit sondajelor făcute la ieșirea de la vot , învingând aparent extrema dreaptă, impulsionată de victoria șocantă a unui ultranaționalist în primul tur de scrutin prezidențial de săptămâna trecută.”
Jurnaliștii britanici mai susțin că victoria în primul tur de scrutin a lui Călin Georgescu, un lider de extremă dreaptă, pro-Moscova a aruncat țara în confuzie.
„Pe fondul furiei larg răspândite a alegătorilor cu privire la costul vieții și la corupția în rândul partidelor principale, observatorii au spus că extrema dreaptă, condusă de AUR, ar putea beneficia cel mai mult de pe urma confuziei, care a diminuat și mai mult încrederea în instituțiile statului”, arată The Guardian.
Sursa citată mai titrează că România are cea mai mare pondere din UE de persoane expuse riscului de sărăcie, cea mai mare rată a inflației și cel mai mare deficit bugetar.