De la ce au izbucnit violențele în Kosovo: sârbii nu vor primarii albanezi aleși cu 3,5% din voturi

0
Publicat:

Cel puțin 30 de militari NATO au fost răniți în ultimele zile în nordul Kosovo, unde conflictul etnic dintre sârbi și albanezi a intrat într-un nou puseu violent.

Ciocnirile au izbucnit atunci când etnicii sârbi au refuzat noilor primari din regiune, etnici albanezi, să-și preia birourile, considerând că alegerile care au avut loc în luna aprilie au fost furate.

Kosovo și-a declarat oficial independența de Serbia în 2008. Anterior, albanezii kosovari au încercat să se rupă de Republica Iugoslavia prin războiul 1998-1999.

NATO a intervenit încă de atunci în război pentru a proteja populația albaneză, iar astăzi păstrează o prezență militară de menținere a păcii, cunoscută drept trupe KFOR. 

KFOR are în prezent peste 3.700 de militari din 27 de țări NATO. 65 dintre soldați sunt români. Trupele KFOR vor fi suplimentate cu alți 700 de militari în urma actualelor tensiuni.

Primari albanezi în localități cu locuitori sârbi

Pe întreg teritoriul Kosovo, 90% din populație este albaneză. Însă în nord, acolo unde au avut loc confruntările, locuitorii sunt preponderent sârbi. 

Aceasta este și situația în orașele Zevcan, Leposavic și Zubin Potok, acolo unde trupele KFOR și armata kosovară au fost mobilizate cu câteva zile înainte de izbucnirea violențelor. 

Luni, atunci când forțele armate au folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea de protestatari care refuzau să recunoască noii primari, aceștia au ripostat, rănind în jur de 30 de militari NATO. 

De cealaltă parte, cel puțin 52 de protestatari au fost, de asemenea, răniți în confruntări. 

Regiunea se află mai aproape de granița cu Serbia, de unde și ponderea mai ridicată a etnicilor sârbi în aceste orașe. 

Alegeri la care au participat 3,5% dintre locuitori, declarate legitime

Deși populația albaneză este majoritară la nivelul Kosovo, etnicii sârbi cer de ani buni ca funcțiile publice să fie reprezentatitive și pentru minoritatea sârbă. Mai exact, ei cer încă din 2013 formarea unor municipalități autonome sârbe în Kosovo. 

Premierul kosovar Albin Kurti refuză însă să ia în considerare o astfel de opțiune, susținând că acest sistem ar crea practic enclave etnice pe tot teritoriul Kosovo. 

Pentru că aceste apeluri au fost ignorate, etnicii sârbi au boicotat alegerile locale care au avut loc în luna aprilie. Acestea au fost până la urmă câștigate de etnici albanezi, inclusiv în patru localități unde sârbii sunt majoritari. 

Prezența la vot în aceste localități a fost în jur de 3,5%, însă cu toate acestea guvernul și autoritățile centrale au recunoscut rezultatele scrutinului drept legitime, iar noii primari puși în funcții. 

La nivel regional, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, consideră că autoritățile kosovare au stârnit problemele prin recunoașterea și instalarea noilor primari, în timp ce guvernanții de la Priștina îl acuză pe Vucic de tentative de destabilizare a Kosovo. 

Adevărul în 60 de secunde



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite