FOTO VIDEO MWC 2014: Blackphone, telefonul care îi ţine pe spioni în beznă, poate fi precomandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma dezvăluirilor legate de spionajul NSA, multe companii din industria tehnologiei au prezentat numeroase servicii software menite să îi ajute pe oameni să-şi protejeze informaţiile.

Blackphone este un telefon special care integrează un astfel de software. Smartphone-ul a fost prezentat la Mobile World Congress, în Barcelona. Totuşi creatorii lui recunosc că niciun telefon nu este 100% sigur în faţa NSA.

„Nu există un dispozitiv care să fie imun în faţa NSA. Dacă eşti pe lista de terorişti căutaţi sau dacă eşti un ucigaş, serviciile de informaţii vor pătrunde în telefonul tău“, a declarat Mike Janke, cofondator şi director executiv al companiei Silent Circle, compania care a creat software-ul din Blackphone.  

Sistemul de operare de pe telefon se numeşte Privat OS şi la dezvoltarea lui a contribuit  Phill Zimmerman, creatorul popularului sistem de criptare pentru emailuri PGP (Pretty Good Privacy), unul din cofondatorii Silent Circle.

Detalii despre Blackphone, direct de la standul său de la Barcelona

Hardware bun, preţ ridicat

„Mereu am fost de părere că pentru a avea un nivel mai ridicat de securitate atât pentru indivizi cât şi pentru organizaţii, am avea nevoie de propriul ecosistem. Şi singura metodă de a face asta este să deţii şi sistemul de operare şi telefonul“, a declarat Janke.

Din acest motiv compania a refuzat ofertele unor producători mai mari şi a ales să facă parteneriat cu spaniolii de la Geeksphone. Smartphone-ul are un ecran de 4,7 inci cu rezoluţie HD, 2GB de RAM şi un procesor quad-core tactat la 2.0Ghz. Spaţiul de stocare intern este de 16GB şi cele două camere foto sunt de 8, respectiv 1,3MP. Preţul este unul destul de piperat. 

Telefonul poate fi cumpărat la precomandă pentru suma de 629 de dolari. El va fi disponibil pe piaţă începând din luna iunie, când va putea fi cumpărat de pe site-ul oficial al companiei, blackphone.ch. 

Un amănunt interesant este faptul că telefonul va avea setările de securitate activate gratuit doar pentru doi ani. După doi ani, acestea vor putea fi prelungite cu 10 euro pe lună. Mai există opţiunea de a cumpăra un nou telefon, care va oferi această perioadă standard de 2 ani. 

image

Un Android sigur

Specificaţiile telefonului sunt bune, dar partea de software este cea mai importantă. Privat OS este, practic, o versiune foarte modificată a sistemului de operare Android, creat de Google.

Mulţumită celor de la Silent Circle, utilizatorii vor putea controla toate datele împărtăşite cu alte surse, „apelurile, contactele din agendă, browsingul şi orice aplicaţie instalată în telefon“. Practic, utilizatorii vor putea seta permisiunile pentru fiecare aplicaţie în parte.

image

Privat OS va veni şi cu suita de programe Silent Circle care criptează toate conversaţiile, 5GB de stocare într-un cloud securizat de la SpiderOak şi browsing anonim, mulţumită VPN-urilor celor de la Disconnect.me.

Sistemul PrivatOS va deveni open source în curând, a declarat Janke. 

Mulţumim Orange România pentru susţinerea acordată în deplasarea la MWC 2014. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite