FOTO VIDEO Nokia X şi Nokia XL - primele impresii cu telefoanele Android. X-ul marchează un pod între ecosisteme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia a lansat X şi XL, primele sale telefoane cu Android la MWC 2014. Le-am atins, le-am butonat şi ne-am format o primă impresie despre încercarea Nokia de a crea un pod între două platforme.

Poate nimeni nu ar fi crezut, dar Nokia a lansat şi două (trei, dacă îl punem şi pe X+ la socoteală) telefoane noi la MWC 2014 cu Android. 

Dar acestea sunt construite ca un pod pentru a atrage dezvoltatori către ecosistemul Microsoft, de a prezenta produsele pe o piaţă care nu era disponibilă până acum şi de a oferi alternative ieftine.

Cum funcţionează Androidul de la Nokia?

Am pus mâna pe aceste două telefoane şi m-am jucat cu un Android foarte modificat. Am văzut asta şi la Amazon şi nu mi-a plăcut. Tabletele Kindle mi s-au părut făcute în ciuda utilizatorilor. Nokia X şi XL nu au un Android complicat, au doar unul foarte urât.

image

Ca utilizator Windows Phone, am simţit asemănările. Aplicaţiile de pe ecranul principal sunt organizate ca nişte carduri sau ca acele Live Tile-uri de pe Windows. Ele pot fi redimensionate şi mutate pe ecran.

Dacă e să-l descriu aş spune că este un baby Android. E Android-ul ca şi cum ar fi făcut pentru pensionari, că tot am văzut astfel de smartphone-uri aici la MWC 2014 (Standul Fujitsu). Tot ce înseamnă Android a fost folosit doar discret.

Video cu Nokia XL şi Nokia X la MWC 2014

Nokia şi Microsoft au folosit sistemul Android Open Source, aşa că nu au acces la magazinul oficial de aplicaţii, Google Play. Nokia oferă toate alternativele posibile - Nokia Store, Yandex Store şi 1MobileMarket. Acestea sunt magazine terţe de aplicaţii, care oferă utilizatorilor o serie de aplicaţii de Android.

Nokia Store promovează aplicaţiile dezvoltate de Nokia şi Microsoft. De ce e important? Microsoft trebuie să fie relevant şi în zona de mobile, iar aplicaţiile, mai mult decât hardware-ul, înseamnă siguranţa că utilizatorul te foloseşte. Hardware-ul se înlocuieşte uşor, dar softul mai greu. Utilizatorii de Android, cei care vor să facă o trecere către Nokia, vor avea la dispoziţie Here Maps, Mix Radio sau Skype, aplicaţii Microsoft.

Pe de altă parte, în 1MobileMarket utilizatorii au acces la 500.000 de aplicaţii. Yandex Store? Ei bine, concurentul lui Google din Rusia atacă pe flanc şi se foloseşte de Microsoft pentru a-şi promova propriul ecosistem, propriile serviciile. E o alianţă între outsideri, chiar dacă e ciudat să vorbesc aşa despre Nokia sau Microsoft.

De ce folosesc cal troian? Nokia a găsit soluţia de a folosi Androidul fără să îşi piardă identitatea. Şi mai mult, nu e neapărat o victorie pentru Nokia, ci un experiment interesant al Microsoft, care atacă direct în casa Google, care oferă sistemul de operare în mod gratuit, pentru a fi modificat. Nu putem prezice nimic, dar Microsoft a profitat de caracteristicile puse la dispoziţie chiar de către Google.

Stephen Elop, CEO-ul Nokia a spus răspicat la evenimentul de lansare - am făcut deliberat acest lucru pentru a obişnui clienţii altor platforme cu Microsoft şi pentru ca dezvoltatorii să interacţioneze cu noi.

image

Trei familii

Nokia a menţionat prezenţa celor trei linii de dezvoltare. Asha rămâne platforma foarte ieftină, care va mai fi câţiva ani disponibilă pentru cele mai sărace pieţe. Telefoane ca Nokia 220 sau Nokia Asha 230 vor oferi o primă experienţă în ţările cu adevărat sărace, necostând mai mult de 30 de euro.

Windows Phone rămâne centrul atenţiei Microsoft. E platforma pe care a crescut-o, e platforma cu tracţiune acum. Aici vor fi telefoanele cele mai puternice, care vor oferi hardware-ul cel mai interesant. Microsoft are integrare, are un sistem de operare rapid, care câştigă şi numeroase aplicaţii. Şi Nokia are un hardware interesant - Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 2520, Nokia Lumia 1520. Alternative serioase la dispozitivele cu Android.

X e centrul. X e trecerea. Nu e o direcţie principală, iar acest lucru este clar. Dar Nokia vrea să facă un pod între platforme. Între Android şi Windows. Şi când zic Nokia, mereu, dar mereu, citiţi Microsoft. Direcţia mobilă a companiei devine astfel mai puţin bruscă. Nu se mai cere atât de radicală de la Android la Windows. X e un pod.

Pentru cei care nu cred că Nokia ştie ce face, amintiţi-vă de Lumia 520. A fost telefonul cel mai vândut în unele pieţe, chiar şi în România situându-se printre primii în lunile de final de an. 520 e exemplul, iar Nokia îl continuă şi cu Android. Să nu fim purişti.

image

Impresiile făcute de telefoane

Nokia X

E un telefon mic, puţin performant, care-mi aduce aminte de cele cu Firefox OS. E opţiunea Nokia pentru pieţele emergente şi va costa doar 89 de euro. Astfel, 400 de lei pentru un telefon cu Android modificat.

Tehnic, nu e nimic impresionant - ecran de inci, rezoluţie 800x480 şi o densitate de 233 de pixeli pe inch. Capacitatea de stocare este de 4GB, iar aceasta se poate extinde doar la Nokia X+, care costă 99 de dolari şi suportă carduri microSD de până la 32 de GB.

Memoria internă RAM este de 512 MB, iar procesorul este unul Qualcomm Snapdragon S4, dual-core, la 1 Ghz. Bateria are 1.500 de miliamperi.

Observăm clar că acesta este un telefon care stă bine lângă cele Asha. E ieftin, nu e foarte performant, dar poate fi împins pe pieţele emergente. Nu aş cumpăra Nokia X decât dacă ar fi singurul telefon disponibil în oraş. Dar poate fi el o opţiune pentru pieţele emergente? Acolo avem telefoane Android ieftine, operatorii împing telefoane rapide şi cu internet de mare viteză la preţuri rezonabile, aşa cum e Orange Yumo în România, avem Nokia Lumia 520, un succes enorm şi vom abea în curând Firefox OS, Ubuntu OS sau alte sisteme de operare. X e pentru cei care nu vor Asha.

image

Nokia XL

Surpriza Nokia a fost lansarea unui telefon mai mare decât cel de 4 inci. XL are 5 inci, aceeaşi rezoluţie ca şi fratele său mai mic, dar are o memorie RAM de 768 de MB. Capacitatea de stocare e de 4 GB, cu posibilitate de extindere prin card. Camera foto are 5 megapixeli, iar cea frontală are 2 megapixeli.

Procesorul este acelaşi Snapdragon S4 Play, dual-core, 1 Ghz şi cu bateria de 2.000 de miliamperi.

Preţul este de 109 euro, ceea ce îl face un concurent serios pe plaja inferioară de telefoane.

XL e pentru cei care nu vor Windows Phone pentru că nu au bani, dar nu vor să aleagă 520. XL nu e chic, XL e prea jucăuş în culori, calitatea plasticului cauciucat îl face să pară copilăresc, iar Androidul este urât. 

Mulţumim Orange România pentru susţinerea acordată în deplasarea la MWC 2014. 

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite